Foto. Nieuwe zomereik aangeplant op Midzomernacht

Vorige week vrijdag 21 juni vond op het domein De Mote onder zeer ruime belangstelling, de eerste Midzomernacht plaats. Initiatiefnemer was Natuurpunt De Ruidenberg. Voorzitter Georges Pollentier en schepen van milieu Jessy Salenbien waren enerzijds verrast maar anderzijds ook heel erg blij met de grote publieke opkomst.

Op de eerste Midzomernacht op het domein De Mote, planten voorzitter Georges Pollentier en schepen van milieu Jessy Salenbien, onder zeer ruime belangstelling, een nieuwe zomereik aan. Trouwens de langste zomernacht kon in de Fransmansgemeente op heel verschillende wijzen mee gevierd worden, want er stonden heel wat infostandjes en andere opgesteld. Zo kon je oa. Koekelaarse wijn proeven van De Ruidenberg, enz. Foto: Eric Vanhooren

“Er werd door Natuurpunt gevraagd om vanuit het Gemeentebestuur een boom te doneren die kon geplant worden op Midzomernacht. Een eerste vereiste als keuze voor de soort boom was dat hij zeker inheems moest zijn, gezien het mythisch kantje van Midzomernacht. Dus vonden wij een zomereik wel passen”, weet schepen van milieu Jessy Salenbien ons te vertellen. “De zomereik wordt gezien als de koning der bomen en werd in het verleden door verschillende volkeren vereerd. Trouwens een zomereik kan zeer oud worden. Veel solitaire bomen verdwenen de laatste decennia door de opkomst van de intensieve landbouw of door inname van open ruimte. Ook in vele bossen worden de eiken al op jongere leeftijd gerooid voor de houtproductie. Gelukkig zien onze collega’s van het Agentschap Natuur en Bos er hier wel op toe dat de bomen in dit geval heraangeplant worden.” 

“De oudste eik in België heeft een stamomtrek van 14 m en wordt geschat tussen de 500 en 700 jaar oud te zijn. Er zijn echter eiken gekend die meer dan 1000 jaar oud zijn. Helaas hebben bomen op van vandaag niet meer de mogelijkheid om zo oud te worden. Op deze plaats hier heeft deze eik echter alle mogelijkheden om te groeien en te blijven groeien. We hopen dan ook dat onze achter achter ….. achter…. achter… kleinkinderen binnen enkele eeuwen – wie weet dat dit dan kan gebeuren via de toekomstige generatie Spaenhiers – een infobord plaatsen omtrent de inhuldiging van deze tegen dan misschien – wel grootste eik van Koekelare – op Midzomernacht 2019”, zo besloot schepen Salenbien haar toespraak.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio