Dienstenchequesonderneming Koelibri verwent haar poetshulpen

FOTO & VIDEO. Frietketel in brand! Koekelaarse Brandweermannen leren op teambuildingdag hoe poetshulpen branddeken moeten gebruiken om verder onheil te voorkomen

De Fransmansgemeente Koekelare heeft een goed draaiend dienstenchequebedrijf en organiseert jaarlijks een teambuildingdag die bol staat van de activiteiten. Afgelopen vrijdag 27 september was het opnieuw zo ver en leerden de poetsenhulpen van de Koekelaarse brandweermannen, hoe ze onder andere een frietketel die in brand staat, deze met een branddeken ongedaan kunnen maken en zo erger voorkomen.

Een van de groepen die van de Koekelaarse spuitgasten leerden hoe ze een branddeken dienen te gebruiken ingeval van een frietpot die in brand vliegt. Foto: Eric Vanhooren

“Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we voor onze werknemers een teamdag. Dit is een middel om de effectiviteit en de onderlinge binding van ons team te versterken” steekt Koelibri-voorzitter Jessy Salenbien van wal. “Er zijn de laatste tijd veel nieuwe mensen bijgekomen, wat veel veranderingen teweeg brengt. Dergelijke teamdag is belangrijk en zeker de moeite om elkaar beter te leren kennen’, vult bediende Lindsey Hosten aan.

Leuke leerzame activiteiten

“We hebben gezorgd voor een wandeling door het dorp waarbij we cultuur, moed en durf voorop stellen’, licht coördinator Rik Dubois toe. “Onze dames worden verdeeld in groepjes en gaan op weg naar verschillende locaties: de brandweer voor een brandoefening waar ze een frietketel die in brand is geschoten met een branddeken mits wat moed en durf leren te blussen, garage Vanduyfhuys was dan weer de place to be voor een golfspel, het Oosthof voor een denkoefening, bij volksspelendokter Gery Haerynck voor boerengolf, het museum voor een raadsel en eindigen doen we in bowling De Goe Smete, waar Tania De Vlaminck en Quanathi Staes zorgen voor een hapje en een drankje en waar het finalespel gespeeld wordt.”

Dank

“We werken samen met de brandweer en willen hen bijzonder danken voor het verzorgen van deze brandoefening. Burgers krijgen meestal deze kans niet maar onze mensen kunnen de confrontatie aangaan met een brandende frietpot. Er zijn branddekens beschikbaar en de oefening wordt getoond door onze professionele brandweerlieden, Jan Pauwels, Jens Clement, Pieter Doom, Nico Nuyten, onder leiding van de commandant Dries Depreitere. Daarna is het de beurt aan onze poetshulpen om de uitdaging aan te gaan en de oefening na te doen. Moed en durf past binnen deze teamdag”, besluit voorzitter Jessy Salenbien die zelf ook de handen uit de mouwen stak en de brandoefening aandurfde en tot een goed einde bracht.

Rookmelders verplicht

De brandweermannen wezen na afloop van de brandoefening er de deelnemers nog op dat: uiterlijk op één januari 2020 alle woningen in Vlaanderen gelegen: zowel huurwoningen en appartementen, studio’s en studentenkamers en/of woning of appartement voor eigen bewoning, dienen uitgerust te zijn met de nodige rookmelders en of rookdetectiesysteem.

Dat houdt in dat er minstens één rookmelder moet geïnstalleerd worden per verdieping, inclusief kelderverdieping. Voor studentenkamers geldt één rookmelder per studentenkamer.

Advies

Wie een doorlichting wil van zijn woning op brandveiligheid, kan beroep doen op de brandweer. Zij komen gratis ter plaatse voor een doorlichting van uw woning en/of appartement en geven je na afloop advies (niet verplichtend). Aanvragen kan je doen via een lokale brandweerman die je kent of per mail naar Postoverste Kapitein Dries  Depreitere:   http://dries.depreitere@brandweerwesthoek.be of telefonisch op het nummer 058-60.39.60. De kazerne in Koekelare bevindt zich Oostmeetstraat 36.

Uiteraard kan je voor advies ook terecht bij een brandbeveiligingsfirma.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio