Foto. Cultuurraad Koekelare viert vijftigjarig bestaan met adembenemende hommage aan Brel

De Cultuurraad van de Fransmansgemeente Koekelare is 50 jaar jong en dat werd uitbundig gevierd met een academisch gedeelte en een uniek prachtig concert van Filip Jordens en zijn muzikanten, die het aanwezige publiek – en dat was een uitverkochte Balluchon – trakteerden op een meesterlijke ode aan Jacques Brel, de Belgische grootmeester van het Franse chanson. Met veel liefde en respect voor de teksten en composities, lieten zij hun publiek proeven van Brel.

De Cultuurraad van Koekelare, zette enkele oudgedienden meer dan terecht in de kijker. Zij waren de pioniers van de cultuurraad en serveerden met de mogelijkheden die ze toen maar hadden, toch een volwaardig cultuurprogramma. Foto: Eric Vanhooren

Huidig voorzitter van de Cultuurraad Elise De Gend, zette met het huidige team van de gemeentelijke cultuurraad, enkele laureaten van de cultuurprijs en enkele gewezen voorzitters en secretarissen van die adviesraad in de bloemetjes, voor hun jarenlange toegewijde inzet. Ze loofde eenieder maar wou ook weten wat hen er destijds toe dreef om in een landelijke gemeente met toch beperkte middelen voor cultuur, toe te treden tot de cultuurraad. In de fotoreportage vind je hun motieven terug. Tot slot van het academisch gedeelte, zei burgemeester Patrick Lansens (SP.A), dat Koekelare als kleine gemeente op het vlak van cultuur, een van de uitschieters is in de regio. "Wij kunnen natuurlijk niet concureren tegen grootsteden als Oostende en Brugge, maar mogen toch fier zijn op wat we aan cultuur onze lokale bevolking aanbieden en dit in een prachtige cultuurzaal als de Balluchon, die veel omliggende gemeenten ons benijden",aldus een trotse burgervader.. 

Adembenemend concert

Na het academisch gedeelte was het tijd voor een snuifje cultuur van de bovenstebeste plank. Een adembenemend concert rond Belgisch grootste chansontalent Jaques Brel, een hommage aan Brel gebracht door Filip Jordens. Maar wie is die man, ,vroegen velen zich af. Het antwoord volgde meteen van Filip Jordens himself. Voor wie er niet bij was, vind je hierna een korte beschrijving van de man.

Filip Jordens, zoon van een Vlaamse moeder en een Franstalige Leuvenaar, treedt intussen al ruim twintig  jaar op met zijn Brelprogramma. Hij was voorbestemd voor Jacques Brel, kon hem niet ontlopen. Een "Franse" Vlaming, ook "un homme", net zoals Brel, die naar de hemel op aarde zocht en in de mensen God herkende.

In "hommage à Brel" imiteert Filip Jordens niet, hij reconstrueert, en dat op een manier dat het heel even lijkt alsof Brel gereïncarneerd is. Er is natuurlijk de fysieke gelijkenis. Jordens heeft dezelfde jongensachtigheid, die combinatie van verlegenheid en flair. Hij beweegt als Brel, laat zijn handen wapperen, en - vooral - werkt zich in het zweet als Brel. Vooral met zijn mimiek laat hij niets aan de verbeelding over en zou men zweren dat Brel terug is van weggeweest.

Jordens teert niet op het succes van een ander, maar hij laat de mensen proeven van wat Brel destijds op een podium losmaakte. Want uiteindelijk gaat het allemaal om emoties: passie, agressie, haat, ontroering, rusteloosheid, vrees, twijfel en liefde.

De Cultuurraad van Koekelare en schepen Jessy Salenbien (SP.A), bevoegd voor cultuur serveerden met de Hommage aan Brel ter gelegenheid van “50 Jaar Cultuur” in Koekelare, het publiek opnieuw cultuur met een grote ‘C’! Na afloop van dit prachtig en uniek concert, trakteerde het gemeentebestuur de aanwezigen nog op een hapje en een drankje.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio