Galabal zorgt voor bouw van scholen

Andy Vermaut ontdekt praat liefdadigheidsfeest in prestigieuze Cercle Gaulois vlotjes in drie talen aan elkaar

Diksmuide / Koekelare - Je moet het hem als vriend of vijand nageven, oud Koekelarenaar Andy Vermaut nu residerende in de Boterstad Diksmuide, is van alle markten thuis en dat heeft hem al tal van mooie buitengewone herinneringen opgeleverd. Maar vorige zaterdag ontdekte hij een vaardigheid waarbij hij uit zijn comfortzone stapte, maar hem wel beviel zodat hij overweegt een carrièreswitch te maken….. deze van presentator! “Ik beleefde een topavond om nooit meer te vergeten”, zo vertelde Andy aan ondergetekende.

Vorige week werd in de prestigieuze ‘Cercle Gaulois’ in Brussel, gelegen in het Warandepark recht tegen over het Federaal parlement, het liefdadigheidsfeest en Gala & Bal Guerin-Boutron georganiseerd, met als thema "Marie-Antoinette & Chocolade"; dit in een organisatie van Aglaia Ponomareva, Raphaël de Macar en Monseigneur Johann Ignaz Domas-Conzemius uit Brussel. De erecommissie van het tweede Guérin-Boutron Chocoladegala & Bal Guérin-Boutron bestond uit Prins Asrafo Plakoo-Mlapa (Togoville), Fleur Viola Rossdale (Londen), Miguel Cardon de Lichtbuer (Brussel), Charles-Antoine Paternostre (de La Mairieu Paternostre Parijs) en Karl Engererer (Brussel & Malta) Financieel adviseur, Permanente Vertegenwoordiging van Malta bij de EU.

Op dit bijzonder evenement was oud Koekelarenaar Andy Vermaut, momenteel nog wonende in Diksmuide, uitgenodigd om er de avond aan elkaar te praten en na het voorgerecht, een speech in drie talen geven. Dat beviel hem zodanig en ook de opdrachtgevers waren in de wolken, dat hij overweegt om een carrièreswitch te maken en zich meer en meer gaat toeleggen op presentatiewerk.

Liefdadigheid voorop

Toen we Andy Vermaut vroegen om een interview hieromtrent, was hij moeilijk bereikbaar en stelde nog te uitgeput te zijn voor een interview, wel liet hij weten dat we veel info konden terugvinden op zijn facebookpagina en dit mochten gebruiken. "Iedereen was het erover eens……. Brussel heeft meer evenementen als deze nodig: hoogstaand, klassevol en uniek”, opent Andy op zijn FB-pagina. “Met Guerin-Boutron is dit meer dan geslaagd. Duizend hectare landbouwgrond zal gecertificeerd worden, zodoende dat de cacaoboeren een meer faire prijs krijgen voor hun product. Dit is meer dan fantastisch en een dikke merci aan iedereen die op deze laatste dag van de Fairtradeweek, een bijdrage heeft geleverd.”

“Ook de modeshow was voor de volle 100 procent af en mag onder de noemer ‘geslaagd’ gecatalogeerd worden”, vervolgt Vermaut. “De waarde van een man ligt in zijn vermogen om te geven en niet in zijn vermogen om te ontvangen. Ik bedank bisschop Johann Ignaz Domas-Conzemius voor het openen van de Cam's Mode Afro collectie en onze ambassadeur Prisca Njoya en Nora Ruhumuliza, een uitzonderlijk model, om deel te nemen aan zijn modeshow. Een bedankingswoordje gaat ook richting chef-kok William Bertin voor zijn steun als partner en deskundige in chocolade, cateraar en trainer in de voedingsindustrie."

Fairtrade chocolade

Verder schreef Andy Vermaut ook op zijn FB-pagina. "Uiteraard was ik bijzonder vereerd om op het meest hoogstaande evenement in Brussel een speech te mogen geven. Ik doe dit echter al lang niet meer voor iedereen die mij dit vraagt want ik ben immers reeds overgevraagd”, schrijft hij verder. “Dit bijzondere goede doel, om er voor te zorgen dat boeren in Ivoorkust een faire prijs krijgen voor hun product, is een doel op zich. Guerin-Boutron verbindt zich ertoe de meest faire chocolade ter wereld te maken. Niet alleen kiezen ze voor ecologische en biologische aspecten, ze zorgen er ook voor dat de mensen in Ivoorkust niet worden uitgebuit en dat is iets waar ik mij graag voor inzet, want er is geen enkele Fairtrade-chocolade die meer fairtrade is dan die van Guerin-Boutron”, aldus Vermaut. “Naast een faire prijs, zorgen ze er ook voor dat de lokale boeren een perfecte opleiding krijgen in de biologische teelt van cacao.”

Bouw van scholen

De opbrengst van de avond gaat ook naar de bouw van scholen, die jongeren trainen in de cacaoproductie in Ivoorkust. “Het is dus werkelijk een winwin-situatie. Vandaar dat deze chocolade voor mij veel beter smaakt dan enige andere chocolade in de wereld”, benadruk Vermaut. “Dit evenement heeft een stevige basis en wordt gedragen door de Federatie van Belgische-Ivoorse artisanale chocolademakers, die voor een revolutie zorgen in rechtvaardigheid voor een rechtvaardig product. De CEO van Guerin-Boutron is Johann Domas Conzemius, maar daarnaast is hij ook bisschop in de orthodoxe kerk voor België en Luxemburg geweest. Samen met Raphaël de Macar leiden zij Guerin-Boutron.”

Andy Vermaut is blij, trots en fier dat hij deze mensen van dichtbij heeft mogen leren kennen. “We zijn ondertussen vrienden voor het leven geworden. Ik ben eveneens blij dat ik dankzij Aglaia Ponomareva en Ismaele Alamia van Optimum VIP, de kans gekregen heb om dit bijzondere evenement te kunnen presenteren. Ik ben nog steeds onder de indruk van alles wat ik heb gezien”, aldus nog spraakwaterval Vermaut.

Dit evenement werd ook ondersteund door Audrey Heymans van Les Néréides Paris in de Koningsgalerij in Brussel. “Zij heeft de hostesses bijzonder mooi versierd met handgemaakte sierraden. Werkelijk een streling voor het oog”, onderstreept Vermaut nog. “En zij deed nog veel meer, want ook kreeg iedereen een prachtige armband van haar cadeau om dit evenement nooit meer te vergeten.”

Dit liefdadigheidsfeest werd ook gekruid met een fashionshow, op poten gezet door Deborah Velasquez, die onder andere ontwerpen maakt voor Miss World, Miss Universe en Miss België; met achter de schermen de hulp van Valerie Defraeye en Prisca Njoya. “Die prachtige unieke Afrikaanse ontwerpen gedragen door Amina Nsenga Lutumba, waren voor mij en de honderden aanwezigen, echt een streling voor het oog. De Magie op zaterdagavond tijdens het tweede Gala & Bal Chocolat Guérin-Boutron werkte, dankzij alle vrienden, nieuwsgierigen, partners, sponsors, die van deze avond een unieke en onvergetelijke ervaring hebben gemaakt door hun aanwezigheid."

Chocolade en waarden

Dit galafeest gaat volgens Andy Vermaut veel verder dan enkel maar donaties innen. Het gaat ook om normen en waarden. "Dit is niet een zoveelste galabal maar een zeer bijzondere organisatie die opkomt voor de rechten van de cacaoboeren Ivoorkust. Worden de cacaoboeren er zwaar onderdrukt? Ja, zoals jullie weten. Nog steeds zijn er twee miljoen kinderen die worden ingeschakeld voor onze chocolade en zoals jullie ook weten zijn er veel chocoladefabrieken waar alleen de landbouwers met de goedkoopste prijs mogen leveren”, zegt Andy doodernstig. “Ook in de chocoladebusiness zijn er vele mensen zonder normen en waarden actief. Ze willen een einde maken aan de fouten van het oude regime. Het is mogelijk om op een ethisch correcte manier zaken te doen en daarom hebben ze veel geïnvesteerd.”

“Het belang van een onafhankelijke chocoladehandel voor en met de bevolking van Ivoorkust is eigenlijk meer dan noodzakelijk. Vandaag de dag is het niet alleen een gebaar, maar een echte verandering in het commerciële beleid voor een goed product en een liefdadigheidscertificering van duizend hectare. 1000 hectare landbouwgrond voor cacaoboeren, en deze zullen worden gecertificeerd door een officiële instantie”, aldus nieuwbakken presentator Andy Vermaut, die het geheel gratis aan elkaar praatte en zo z’n steentje bijdraagt tot het behalen van die certificering van die 1000 hectare.

Het achterliggend idee

“En wat is het idee achter dit alles”, vraagt Andy zich luidop af. “Het idee is dat boeren die cacao verbouwen uiteindelijk een eerlijke en rechtvaardige prijs krijgen voor een topkwaliteitsproduct! Het is daarom belangrijk dat alleen de beste cacaobonen in deze regio's worden geteeld. Het is een biologische certificering van 1000 hectare landbouwgrond. Jullie zijn hier allemaal gekomen om dit doel te helpen bereiken", besloot Andy Vermaut want de waarde van de man/vrouw, ligt in zijn of haar vermogen om te geven en niet om te ontvangen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio