Vijftien speurneuzen op zevenhonderd deelnemers wisten alle vragen correct te beantwoorden

Foto. Eerste editie gemeenschappelijke fietszoektocht Koekelare – Diksmuide een knalsucces

Was Het Praatbos in Vladslo het smakelijke decor voor burgemeester Lies Laridon en schepen Jessy Salenbien voor het opzetten van een smakelijke schiftingsvraag, dan was afgelopen zaterdag de Brouwerijsite met het Käthe Kollwitz- en Fransmansmuseum in Koekelare, het decor voor de plechtige prijsuitreiking van de zomerfietszoektocht, die voor het eerst op het getouw werd gezet in samenwerking met buurgemeente Diksmuide.

Alle winnaars in het gezelschap van de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur van Koekelare en Diksmuide op de foto. Foto: Eric Vanhooren

Deze eerste zomerfietszoektocht die in samenwerking met buurgemeente Diksmuide werd georganiseerd, lokte net geen 700 deelnemers. De organisatoren kleven er dan ook volledig terecht de titel ‘geslaagd met onderscheiding’ op.

Heikele vragen 

Gastvrouw schepen Jessy Salenbien (SP.A), bevoegd voor toerisme, mocht iedereen hartelijk verwelkomen op de Brouwerijsite en gaf in haar eigen gekende stijl, een woordje tekst en uitleg rond de invulling ervan. “Zoals de naam al doet vermoeden en jullie misschien al gezien hebben, kreeg deze voormalige brouwerij een totaal nieuwe invulling met het Käthe Kollwitz- en Fransmansmuseum, de lokale bibliotheek en een horecazaak”, opende schepen Jessy Salenbien. “Deze brouwzaal – bemerk de ronde vorm in het midden die verwijst naar de bierkuipen die hier opgesteld stonden – doet op vandaag dienst als gemeenteraadzaal en trouwzaal. Je wordt hier dus niet langer dronken van het bier, maar wel van de liefde en hopelijk zonder kater…”, grapte ze. “Vandaag echter geen huwelijken of gemeenteraden, maar wel tijd om speurneuzen te belonen.”

Daarop nam burgemeester en provincieraadslid Lies Laridon (CD&V) van Diksmuide het woord en zei dat het een lange maar ook een zeer leerrijke ervaring was want de deelnemers kregen ook de kans om heel wat bezienswaardigheden te bezoeken zoals onder andere het mooie Diksmuidse centrum en het Lange Max Museum in Koekelare. Daarnaast konden de deelnemers ook genieten van de rust van onze groen omgeving met polders en bossen.

Vijftien speurneuzen halen 100 op 100

“De deelname was ook zeer toegankelijk voor mensen die het wat moeilijk hadden om de fietstocht van 40 km in een keer te doen, dit dank zij de lange duurtijd van de wedstrijd en de talrijke fietsknooppunten, waar men steeds weer kon inpikken waar nodig”, zo vervolgde de Diksmuidse burgemeester.

“Er staken ook enkele heikele vragen in de fietszoektocht, die soms ook heen en terugritjes vergden. Maar mede doordat de wedstrijd gratis was en de prijzenpot mooi gespekt is, lokte de fietszoektocht net geen 700 deelnemers. Bovendien was ze ook milieuvriendelijk en een sociaal gebeuren. De mensen waren buiten, konden gezellig praten met elkaar terwijl ze toch door de natuur van Diksmuide tot Koekelare of omgekeerd fietsten. Wat zeker is, is dat de fietszoektocht iedereen dichter bij elkaar heeft gebracht. De tocht was er niet alleen voor de volwassenen, ook kinderen en jongeren konden met het hele gezin deelnemen”, zo besluit burgemeester Lies Laridon die toch één ding volgend jaar anders wil zien en een voorstel lanceerde. “Ik zou graag de rollen voor de schiftingsvraag volgend jaar omgekeerd willen zien. Dan laten we de burgervader van Koekelare en een schepen van Diksmuide beter eens elk drie boterkoeken verorberen. De snelheid zal dan misschien wat hoger liggen, want hoe lekker ook… wij zien dit niet meer zitten”, grapte ze.

Winnaars

De prijzenpot die verdeeld werd, had een totale waarde van 1.400 euro en werd gespekt met lekkere producten en leerrijke boeken. Afhankelijk van het antwoord op de schiftingsvraag kregen de vijftien winnaars een pakket tussen de  € 65 en € 200. Tien van de top vijftieneindwinnaars waren op de proclamatie aanwezig, maar om de spanning er nog wat extra in te houden gaf cultuurmedewerker Toon Vannieuwkerke eerst nog eens via projectie alle correcte antwoorden op de vragen. Vijftien deelnemers beantwoorden alle vragen correct en halen dus 100 op 100 op hun rapport. Om de winnaar aan te duiden moest de schiftingsvraag uitsluitsel brengen en won Rita Dewilde het pleit want zij benaderde met 715 seconden het dichtst de tijd dat burgemeester Laridon en schepen Jessy Salenbien nodig hadden om elk drie boterkoeken op te smullen.

1. Rita Dewilde uit Beerst, 2. Anja Vandamme uit Reningelst, 3. Sarah Beelprez uit Poperinge, 4. Marthe Beelprez, 5. Nadine Dejaegher, 6. Jacques Beelprez, 7. Francine Vanneste, 8. Jerka Vandamme, 9. Dirk Depuydt, 10. Hilde Lapierre, 11. Guido Declerck, 12. Jan Ingelbrecht, 13. Mia Maertens, 14. Geert Devriendt en 15. Mia Vanhee

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio