Muziektheatervoorstelling ‘Open Geest’ maakt zelfdoding bij leerlingen meer bespreekbaar

Muziektheatervoorstelling ‘Open Geest’ maakt zelfdoding bij leerlingen meer bespreekbaar

Op de foto herkennen we actrice en zangeres Eline De Munck met naast haar Stijn Ramboer, voorzitter van het Bijzonder Comité van het Sociaal Huis, met leerkrachten en medewerkers van het Sociaal Huis en zittend Wouter Berlaen. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het Sociaal Huis van Koekelare en vzw KOEKEGOED nodigden onlangs alle 2e en 3e graad leerlingen van het secundair onderwijs uit Koekelare uit, naar de theatervoorstelling Open Geest. Met Eline De Munck en Wouter Berlaen in de hoofdrollen. De schoolvoorstelling is een samenwerking tussen het lokaal bestuur en vzw Koekegoed.

Cultuurzaal De Balluchon mocht zo’n 150-tal leerlingen verwelkomen, die eens de voorstelling begon allen muisstil en aandachtig keken en luisterden naar de twee hoofdrolspelers van het stuk: Eline De Munck en Wouter Berlaen.

Serieuze impact

De schoolvoorstelling ‘Open Geest’ wil het thema 'zelfdoding' meer bespreekbaar maken bij leerlingen van 14, 15 en 16 jaar. Eline De Munck heeft haar oma nooit gekend, want ze benam zich van het leven toen Eline's moeder vijftien was. Een generatie verder zijn de sporen hiervan nog voelbaar.

“Ik had nooit gedacht dat dit zo’n diepe sporen zou nalaten. Niet alleen bij mijn mama en haar negen broers en zussen, maar ook bij mij, de volgende generatie”, vertelt Eline openhartig. “Met deze voorstelling wil ik een boodschap van hoop geven. Er moet altijd nog een lichtpuntje zijn… Er zijn altijd mensen die je graag zien, dit over de grenzen van generaties heen”, besluit actrice Eline De Munck.

Te Gek

“Eigenlijk is het te gek om los te lopen. Over ernstige psychische problemen wordt nauwelijks gepraat, terwijl één op vier personen in ons land er mee te maken heeft. Het overkomt niet alleen anderen, maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren en kennissen”, pikt acteur Wouter Berlaen in. “Het project ‘Te Gek!?’ tracht al jaren geestelijke gezondheid in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Met deze schoolvoorstellingen hopen we althans een grote stap in de goede richting te zetten”, zo besluit Wouter Berlaen.

Muzikant Guy Swinnen en zangeres Selah Sue zijn respectievelijk peter en meter van ‘Te Gek!?’.

Schepen van sociale zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Stijn Ramboer (SP.A), was na afloop heel tevreden. Hij vond dat de leerlingen heel aandachtig naar de voorstelling hebben gekeken en dat er ongetwijfeld zeker vragen zullen opduiken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio