Wegens succes komt er een nieuwe lessenreeks Junior Techniekacademie in het voorjaar 2020

Foto. Leerlingen Techniekacademie gaan prat op ontvangen diploma

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar die zich hadden ingeschreven voor de zesde Techniekacademie in de Fransmansgemeente, hebben onlangs met heel veel fierheid, hun diploma in ontvangst genomen. De Techniekacademie is een initiatief waarbij kinderen tijdens een lessenreeks op woensdagnamiddag ondergedompeld worden in de wereld van techniek en wetenschap.

De groep jonge leerlingen die de Techniekacademie overleeft hebben en nu tot het clubje van jonge technici behoren, tonen apetrots hun diploma die ze pas ontvingen uit handen van schepen van onderwijs Jessy Salenbien (SP.A). Foto: Eric Vanhooren

“De Techniekacademie die reeds in alle West-Vlaamse gemeenten/steden een groot succes kent, betrekt kinderen van het vijfde en zesde leerjaar op een unieke wijze bij techniek en technologie”, aldus schepen van onderwijs Jessy Salenbien (SP.A). Ook het gemeentebestuur van Koekelare voorzag reeds voor de zesde maal een Techniekacademie. Op woensdag 11 december 2019 zijn in de raadszaal van de Brouwerijsite, de diploma’s uitgereikt aan de leerlingen die eraan deel hebben genomen.”

Schepen Jessy Salenbien, dankte de techniekmentoren Floris Vanneste en Lander Latré, de leerlingen, de directies van de scholen, de bedrijfsleiders en de pers om deze boodschap mee uit te dragen. Een speciaal woordje van dank ging naar garage Vanlerberghe voor de ontvangst en de beleving die de leerlingen daar kregen.

Projectjes

Medewerking is er van het Da Vinci Atheneum en het Sint-Martinusinstituut zodat de leerlingen de kans krijgen om zich volledig te ontwikkelen in de technieklabo’s. Ook de Negensprong en de Lettertuin bieden hun leerlingen dit aanbod aan. Een mooiere samenwerking van de scholen kun je als schepen je niet inbeelden, gaf schepen Salenbien nog te verstaan. “Als gemeentebestuur staan we dus heel graag in voor de financiële inspanning om de techniekacademie verder te laten bestaan”, zo benadrukte schepen Salenbien nog.

De leerlingen werden uitgedaagd en maakten volgende concrete projectjes: - constructie hout: periscoop, over het muurtje en zelfs door de muur kijken; - energie/transport elektriciteit: deurmatalarm voor uw kamer met doorgangstester; - constructie kunststof-mechanica: een sjieke memohouder met knikkers; in biochemie: badzout en haargel en bruisballen en douchegel en badschuim; in constructie bouw: bouw je eigen flatgebouw met windturbine en in communicatie-ICT ten slotte: een zelfrijdend wagentje met LEGO robots en programmeren. “De leerlingen ontdekten dat techniek en technologie overal om je heen kan zijn. Ze zetten zelf technische systemen in mekaar en wie weet zit er hier een toekomstige uitvinder in ons midden”, zo besloot schepen van onderwijs Jessy Salenbien.

Deze twintig jonge technici kregen een diploma: Nina Beuckelaere, Tjall Blanckaert, Wout De Zutter, Brecht Debeuckelaere, Mattio Deflou, Kibrom Depreitere, Maxim Dewulf, Lena Huys, Elyan Plaetevoet, Jarno Portier, Elise Serry, Dwight Somerling, Tuur Terriere, Luca Van Lauwe, Colin Vande Meirssche, Noah Vanoverbeke, Milo Vanoverbeke, Cédric Vermoortele, Gerben Waeyaert en Maxime Willaert.

Gezien het grote succes voorziet het gemeentebestuur terug een ‘Junior Techniekacademie’ voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Deze zal doorgaan in het voorjaar van 2020.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio