FOTO. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits op theevisite bij maatwerkbedrijf OptimaT

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) uit het naburige Torhout, onder andere bevoegd voor sociale economie, bracht tijdens haar bezoek aan maatwerkbedrijf OptimaT in Lichtervelde, uit Brussel goed nieuws mee voor maatwerkbedrijven. Foto: Eric Vanhooren

Lichtervelde - Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wonende in Torhout, bevoegd voor economie, innovatie, werk, sociale economie en landbouw; ging afgelopen vrijdag in het gezelschap van burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn, op theevisite bij maatwerkbedrijf OptimaT, gelegen in de Kortemarkstraat 86 te Lichtervelde. Daar maakte de minister bekend dat er na twee projectoproepen voor maatwerkbedrijven, er vier miljoen euro aan projectsubsidies goedgekeurd werden voor de sociale economie in Vlaanderen.

OptimaT dat opgericht werd in 1974, telt zo’n vijfhonderd werknemers en kende de laatste jaren een forse groei. OptimaT met een bedrijfsoppervlakte van zestigduizend vierkante meter, is een innovatief toeleveringsbedrijf dat vooral gericht is op maatwerk. Het zoekt samen met de klant naar een totaaloplossing voor de productie. Dit is mogelijk door de diverse activiteiten en diensten. OptimaT is ISO9001-gecertificeerd voor alle productieafdelingen en diensten. Een grondige arbeidsanalyse en haalbaarheidsstudie vooraf zorgen voor een perfecte uitvoering van de haar toevertrouwde opdrachten.

Cleanroom

Eén van hun belangrijke troeven is hun expertise op het vlak van logistiek en opslag. Minister Crevits kreeg een korte rondleiding in het bedrijf dat verschillende afdelingen telt. Zo zijn er de afdelingen: assemblage, elektromontage, groendienst, houtbewerking, metaalbewerking, poederlakken, poetsdienst, scandienst, schilderdienst, stofarme ruimte, textiel, verpakking en wissers.

In 2019 nam het bedrijf nog een ultramoderne nieuwe ‘cleanroom’ in gebruik. Dat is een afgesloten werkruimte waar stof of vezels vermeden worden. Bij OptimaT wordt deze ingeschakeld in het productieproces van medisch materiaal en is daarmee voorloper in zijn soort. Maar de cleanroom kan ook in andere sectoren, zoals de micro-elektronica, lucht- en ruimtevaart gebruikt worden. Minister Hilde Crevits kreeg samen met de burgemeester, een korte rondleiding door de nieuwe Cleanroom en ontving meer informatie over de geleverde activiteiten binnen het bedrijf.

Projectsubsidies

Minister Crevits en Lichtervelds burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn werden op het bedrijf verwelkomd door enkele werknemers. De minister maakte tijdens dit bezoek bekend dat er 111 verschillende investeringsprojecten voor maatwerkbedrijven werden goedgekeurd. Het gaat alles samen om een investeringsbudget van om en bij de vier miljoen euro. “Op vandaag werken meer dan 25.000 mensen in de sociale economie in Vlaanderen. Ook zij moeten een antwoord kunnen bieden op de snel veranderende maatschappij en dit kan maar via technologische innovaties. Enkel op die manier kunnen de omstandigheden en werkprocedures voor de werknemers in maatwerkbedrijven verbeterd worden”, aldus minister Crevits. “Met deze investeringssteun kunnen maatwerkbedrijven hun innovatiekracht versterken en doorgroeien tot sterke en wendbare ondernemingen. Concreet gaat het over steun voor investeringen in aangepaste werkprocedures, ondersteunende technologie, duurzame vervoersmiddelen op maat of gemoderniseerde productie-eenheden. Deze duurzame investeringen zijn nodig om medewerkers mee te laten groeien met technologische evoluties en te ondersteunen in hun flexibiliteit en zelfstandigheid.”

Kwaliteitslabel

“Maatwerkbedrijven en – afdelingen moeten tegen september 2021 over een kwaliteitslabel beschikken. Daarom is er ook een tweede subsidie-projectoproep ‘Investeren in kwaliteitsmanagement’. Deze oproep doet maatwerkbedrijven verdere stappen ondernemen in de professionalisering van de sector”, vervolgt minister Crevits haar uiteenzetting. ”Zo kunnen ze extra middelen ontvangen voor advies en begeleiding in hun traject naar dat kwaliteitslabel en voor de bijhorende audit- en certificeringskosten. Maatwerkbedrijven die extra werk willen maken van klantgerichtheid, vorming van de eigen medewerkers of acties willen opzetten voor een beter financieel beheer en sterker kwaliteitsbeleid, worden dankzij deze kwaliteitssubsidies financieel ondersteund.”

Tot slot benadrukte Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits nog dat er op vandaag meer dan 25.000 werknemers aan de slag zijn in de sociale economie in Vlaanderen. “Ook onze maatwerkbedrijven moeten een antwoord kunnen bieden op veranderingen in de maatschappij. Dat gebeurt onder meer via co-bots die de werknemers een hand toesteken bij bepaalde opdrachten of via een vernieuwend lichtsysteem die de werknemers stap per stap aantoont wat ze moeten doen. Met de investeringen, o.a. ook in duurzaamheid en kwaliteit, versterken we de maatwerkbedrijven en kunnen ze doorgroeien tot sterke en wendbare ondernemingen.”

De beide projectoproepen werden gelanceerd in één indieningsperiode tussen eind oktober en midden november 2019. De maximale subsidie bedroeg 65.000 euro per project en dit bij beide projectoproepen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio