FOTO. Cultuurprijs ‘De Bronzen Stekker 2019’ uitgereikt aan ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor

In cultuurzaal De Balluchon kreeg ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor, afgelopen zondag de cultuurprijs ‘De Bronzen Stekker 2019’. De jury beloonde het Vintekoor met de Koekelaarse cultuurprijs, gesticht door Marc Leplae. Een bekroning voor hun carrière van 20 jaar. Johan Catteeuw, bezieler, frontman en oprichter van het Vintekoor, kreeg het fel begeerde beeldje in aanwezigheid van kunstenaar Jeffrie Devriese, uit handen van burgemeester Patrick Lansens. Maar ook heel wat andere personen werden letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet voor hun verdiensten.

De Koekelaarse cultuurprijs 'De Bronzen Stekker', gaat dit jaar richting Bovekerke. johan Catteeuw, oprichter en bezieler van 't Westvlams Gemiengeld Vintekoor' won met zijn Westvlams mannenpopkoor de Bronzen Stekker 2019. We zien Johan hier (gehurkt met beeldje in de hand) met zijn manschappen in het gezelschap van burgemeester Patrick Lansens, schepen van cultuur Jessy Salenbien en Elise De Gend, voorzitter van de Cultuurraad in Koekelare. Foto: Eric Vanhooren

De Koekelaarse cultuurraad kent jaarlijks ‘De Bronzen Stekker’ toe aan een persoon/personen of een vereniging die zich tijdens het jaar of gedurende het ganse leven bijzonder verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de gemeente. Een jury, bestaande uit het dagelijks bestuur van de cultuurraad, de voorzitters van verschillende adviesraden, lokale perslieden en de schepen van cultuur, beoordeelden de kandidaturen. ’t Westvlams Giemengeld Vintekoor, met frontman Johan Catteeuw uit Bovekerke, haalde het in de ultieme stemronde met vijf kandidaten van Toneelkring Wilt van Gheeste, auteur Marina Defauw, Fernand Scheassens en Rogge Rogghe.

Erkenning

Deze cultuurprijs is een erkenning voor de hele carrière van het Vintekoor, want na exact 20 jaar houden ze er in november van volgend jaar definitief mee op. 25 full cd’s en honderden optredens later zijn ze een begrip in West-Vlaanderen en omstreken. Ze hebben bewezen dat het West-Vlaams als zangtaal wel degelijk ‘goed kan bekken’ en zorgen met hun parodieën altijd & overal voor de nodige ambiance. 

Als dank trakteerde het 'Westvlams Gemiengeld Vintekoor' het publiek op twee liedjes, die ze kozen uit hun rijkgevulde repertoire. Ze serveerden het publiek 'Les Godverdommes Sont Là' en De Sauna'. Na afloop kregen de twaalf - waarvan er slechts elf aanwezig waren - een daverend en warm hartelijk applaus van de tot de nokgevulde Balluchon.

Verdienstelijke leden

Iedere vereniging heeft nood aan mensen die zich belangeloos willen inzetten. Tijdens de uitreiking van de cultuurprijzen werden Erna Plaisier (voor leesclub Libra Clava), André Laveyne (voor OVK), Jelle Plyson (voor toneelkring Wilt van Gheeste) en Luc Augustijn (voor Koninklijke Fanfare Sint-Joris) gehuldigd als verdienstelijk lid.

Winnaars fotowedstrijd

De fotowedstrijd, die in het teken van ‘stilte’ stond, leverde ook verschillende winnaars op. En het werd een boerenjaar voor de Koekelaarse fotografen, want alle winnaars komen of wonen in de mooie Fransmansgemeente. Luc Desimpel eindigde op de derde plaats van de juryprijs van de cultuurraad, Natuurvriend- en kenner Patrick Claeys, werd tweede en Rudi Hollebeke mocht zich tot winnaar kronen. De publieksprijzen gingen naar An Verdievel en Monique Larock, beiden eveneens uit Koekelare.

KRAK

Jerome Depoorter kreeg via de Krant van West-Vlaanderen de titel van ‘KRAK van de gemeente’ en werd hiervoor nog eens extra gehuldigd.

Pascale Platel mocht de het gebeuren afsluiten met haar luisterspel "Gezegend Zij". Of dit nu een passende afsluiter was, laat ik in het midden, want de reactie na afloop waren uiteenlopend. De ene vond het een prachtige theatervertelling, de anderen vonden het maar niets en nog anderen vonden het mooi maar meer passend om gebracht te worden rond Kerst en/of Pasen. De waarheid zal wel ergens middenin liggen zeg ik dan.

Pascale Platel is vrouw, moeder, geliefde en staat al meer dan een kwarteeuw in het vak. Ze poseert, ze presenteert, ze publiceert, maar in de eerste plaats is ze verhalenvertelster. Ze won o.m. de Signaalprijs voor jeugdtheater, de 1000 Watt-prijs en de Grote Theaterfestivalprijs.

Op scène voelt ze zich als een vis in het water, maar ook op tv komt ze geregeld eens aan het venster piepen. Zo ondermeer in De Laatste Show, 1000 Zonnen en Garnalen, als actrice in de serie ‘Jes’, enz.

Een aantal van haar stukken werd vertaald in het Frans, Engels en Duits. Samen met tekenaar Steve Michiels schreef ze ‘Baby Pop en Billie Boef’, een boek uitgegeven bij Lannoo.

Meer info over Pascale Platel is te vinden op http://www.pascaleplatel.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio