Diverse acties zijn goed voor maar liefst 140.362 euro

Verenigingen en inwoners van Kortemark hebben een gouden hart voor Kom op tegen Kanker

Verenigingen en inwoners van Kortemark hebben een gouden hart voor Kom op tegen Kanker

Op het bedankingsmoment in De Roende kreeg Bert Van Der Auwera, de West-Vlaamse districtscoördinator van Kom Op Tegen Kanker. uit handen van voorzitter Jerry Decoene, een cheque in de handen gestopt van maar liefst 140.362 euro, zijnde de opbrengst van de verschillen acties t.v.v. Kom op tegen Kanker 2019. Foto: Eric Vanhooren

Kortemark - Als er een gemeente duidelijk een gouden hart heeft voor de stichting ‘Kom op tegen Kanker’ dan is er slechts één gemeente die daarvoor in aanmerking komt, met name het Krekedorp Kortemark. Voorzitter Jerry Decoene van de werkgroep KOTK, overhandigde op 17 januari laatstleden, een cheque om van te duizelen van maar eventjes 140.362 euro aan Bert Van Der Auwera, de West-Vlaamse districtscoördinator van Kom Op Tegen Kanker.

“Wie herinnert er zich in 1997 de start niet van KOTK in Kortemark, toen we heel onschuldig uitpakten met de eerste 24 uur toogmarathon, aan den toog van De Gouden Leeuw. Het werd een groots warm volksfeest”, steekt preses Jerry Decoene in De Roende van wal op het bedankingsmoment en de bekendmaking en overhandiging van de cheque voor KOTK 2019. “Door de jaren heen is de Kortemarkse toogmarathon uitgegroeid tot een voor de inwoners en voor veel mensen van buiten de gemeente, een niet meer te missen mega-evenement. Vandaar dat De Gouden Leeuw te klein werd en voor de zesde editie op zoek gegaan naar een grotere locatie. En zo gingen de edities 2007 en 2009 door bij de plaatselijke tennisclub en vanaf 2011 zochten we opnieuw onze roots op, namelijk de Markt. In dat en de volgende jaren 2013 en 2015 was dit op site Louwaege en vanaf 2017 wordt de volledige markt ingepalmd.”

Toogmarathon hoofdact

De twee jaarlijkse toogmarathon was steeds de hoofdact en trekpleister voor de actie ten voordele van KOTK. Maar stilaan maakte dat ook bij andere verenigingen en individuen de harten warm om ook een actie op het getouw te zetten en voor randanimatie te zorgen. Zon zag onder andere de Hapkin-wandeltocht op poten gezet door de Kreketrekkers het levenslicht, organiseerden de Karpersvissers een viswedstrijd met een ‘spek en een ei’-ontbijt, hield de tennisclub een benefiet en werden er met de verkiezingen in 2018 maar liefst 3.000 balpennen aan de man/vrouw gebracht. En aan dit lijstje komt geen einde, wan ook ‘Sporten tegen kanker’ met de gekende loopwedstrijd door de Z-runners en ook de zwetende, maar gezonde spinning in een organisatie van Re-Fit Zarren en nog vele andere activiteiten worden in Kortemark op het getouw gezet voor KOTK. Maar de kleine centjes legden dit jaar een heel gewicht in de schaal. Er werd maar liefst 648 kilogram roste centjes ingezameld goed voor 5.245 euro.

Vechten tegenkanker blijvende noodzaak

Kortom, al deze verschillende acties met de toogmarathon als grote trekpleister leverde maar liefst het gigantisch duizelingwekkende bedrag op van 140.362 euro! Dat is maar eventjes nog eens 11.000 euro meer dan in 2017!

“Een formidabel bedrag dat goed zal besteed worden, want vechten tegen kanker is een blijvende noodzaak, ook in Kortemark. Een wereld zonder kanker,  is een droom., maar de harde realiteit is spijtig genoeg anders en dus strijden we nog even verder”, besluit een lachende voorzitter Jerry Decoene. “Een grote dank aan de vele vrijwilligers, het gemeentebestuur die zijn steuntje bijdraagt, de sponsors en de vele verenigingen die voor de goede doel één of andere organiseerden of steunden. KOTK in Kortemark is een beetje de ‘Warmste Week’ avant la lettre. Het creëert een samenhorigheidsgevoel, want het komt uit de buik van de bevolking en de vele lokale verenigingen en dat…. Maakt het geheel zo succesvol.”

Ook burgemeester Karolien Damman had niets dan lovende woorden voor iedereen die voor of achter de schermen heeft meegewerkt aan al deze acties. “Een plattelandsgemeente als Kortemark mag zich terecht de ideale ambassadeur noemen van KOTK, want jullie allen hebben zich belangloos ingezet voor het goede doel en halen zo het podium van de grote slotshow van KOTK en dat geeft een onmetelijke uitstraling aan onze gemeente. Dat wij als gemeentebestuur jullie genegen zijn en een zeer warm hart toedragen, bewijst ons nieuw logo met het gekantelde hart dat zo een K-vormt”, benadrukte de Kortemarkse burgemeester.

Het laatste woord vooraleer de receptie werd aangevat was voor Bert Van Der Auwera, de West-Vlaamse districtscoördinator van Kom Op Tegen Kanker, die namens de stichting iedereen bedankte en hoopt dat Kortemark verder zal doen met acties op het getouw zetten in het belang voor de vele mensen die de diagnose kanker te horen krijgen en dagdagelijks vechten en strijden tegen deze ziekte en voor KOTK nationaal want iedere eurocent kan het verschil maken in de strijd tegen kanker.

Door de jaren heen schonk Kortemark maar liefst 745.486,57 euro aan KOTK nationaal. En voor wie nog in oude Belgische frank rekent, komt dat overeen met 29.819.462,80 BEF!

Kippenfestijn

Op zaterdag 7 maart is er in OC De Kouter, gelegen Ichtegemstraat 2A de tiende editie van het kipfestijn voor groot en klein.  Volwassenen betalen 16 euro en daar is inbegrepen: aperitief, kip, groentjes, frietjes en een dessert. Kinderen betalen zes euro tot de leeftijd van 12 jaar en daarvoor krijgen zij een welkomstdrankje, kippenbil met appelmoes, frietjes en dessert.

Kaarten zijn te verkrijgen bij het KOTK-bestuur of bij Paul en Tine Roussel-Germonpré. Telefoon 0472-71.77.18. Mailen kan ook naar http://kortemark.komop@gmail.com.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio