Bibliotheek Hooglede doet mee! “Eén bibpas voor veertien bibliotheken”

Bibliotheek Hooglede doet mee! “Eén bibpas voor veertien bibliotheken”

vanaf vandaag kan je opnieuw geleend materiaal van bib inleveren via de speciale box die in Infopunt Trimard te vinden is. Ander goed nieuws is dat je voortaan met één bibpasje in veertien bibliotheken in de regio Midwest terecht kan. Foto: IF

Hooglede - Door het drommelse coronavirus zitten we noodgedwongen al bijna een maand met z’n allen in ‘ons kot’. Ook de bibliotheken en kenniscentra van Midwest ontsnappen niet aan dit wereldwijd verspreide virus die al aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Logisch gevolg: Ook de bibs en de kenniscentra van Midwest, incluis deze van Hooglede, sloten half maart de deuren om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar er is goed nieuw voor de boekenwurmen uit de regio Midwest. Voortaan kunnen ze met één pasje terecht in veertien bibliotheken!

Jammer voor de boekenwurmen onder ons maar ondanks de fysieke sluiting van de bib zowel in Hooglede als in Gits; zaten de bibliotheekmedewerkers verre van stil. In maart stond de overgang naar een nieuw Vlaams bibliotheeksysteem gepland. Geen evidentie in Coronatijden, maar alle bibliotheken slaagden er in om de geplande overschakeling tijdig af te ronden. En er kwam digitale ondersteuning uit Vlaanderen en medewerkers gaven of volgden de nodige opleiding vanop afstand.

Eén bibpas

En jawel, de klus is geklaard en bibs en kenniscentra zijn vanaf heden helemaal klaar om elke bezoeker van het nodige lees-, kijk- of luistervoer te voorzien. Zo ook Hooglede, want zij zijn één van de veertien bibliotheken uit de regio Midwest, die als lid of voor wie lid wordt, met één pasje zich toegang verschaffen tot die veertien aangesloten bibliotheken.

Een extra troef, dankzij een nauwere regionale samenwerking van bibliotheken en kenniscentra binnen de streekintercommunale DVV Midwest. De veertien deelnemende bibs in de regio zijn: naast Hooglede, ook Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare (ARhus), Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, sluit vanaf juni ook Lichtervelde zich aan bij deze regeling!

Eénmaal lidgeld betalen

“Je hoeft met andere woorden voortaan slechts éénmaal lidgeld te betalen om materialen te ontlenen bij al deze bibliotheken”, benadrukt schepen Frederik Sap (Allen 8830), onder andere bevoegd voor de bib. “Dat lidgeld bedraagt vanaf april 2020 vijf euro per jaar voor leners vanaf 18 jaar. Voor wie jonger is dan 18 blijft het lidmaatschap gratis.”

“Gezellig snuisteren tussen de rekken, een lezing bijwonen of een babbeltje slaan met een andere bezoeker, is momenteel nog geen optie”, benadrukt  Frederik Sap. “Maar door dit digitaal platform spelen de bibs aangesloten bij Midwest, in om de boekenwurmen onder ons toch leesplezier te verschaffen in deze moeilijke coronatijden. Een alternatieve dienstverlening die helemaal op maat van de klant is uitgedokterd en waarbij elke bibliotheek hierbij haar eigen accenten legt.”

Inleveren geleend materiaal

Vanaf vandaag maandag 20 april kunnen ontleners hun geleend materiaal terug inleveren bij de bibliotheek in Hooglede, helaas nog niet in Gits! “De Coronamaatregelen werden verlengd tot en met 3 mei en dus blijft onze bibliotheek nog wat langer gesloten”, aldus nog de schepen. “Wel kunnen jullie naast de afhaaldienst die we al aanbieden, vanaf vandaag ook materialen terugbrengen in Infopunt Trimard. Er zal hiervoor een houten box klaar staan in de inkom. Leg hier gewoon je materialen in. Na drie dagen gaan de bib-medewerkers de materialen die je inleverde, innemen zodat ze van je kaart verdwijnen.”

“De termijn van drie dagen zorgt ervoor dat we de veiligheid van jullie, onze leden én onze medewerkers kunnen waarborgen aangezien het Coronavirus tot 72 uur kan overleven op deze materialen”, besluit schepen Frederik Sap. “Dit is een bijkomende service die we willen geven aan onze leden die dit graag willen, het is niet verplicht om je materialen terug te brengen. Alle uitleningen werden verlengd tot 31 mei en je kan dus nog steeds GEEN BOETE oplopen tijdens de periode waarin de Coronamaatregelen van kracht zijn.”

Wisselcollectie Playstation 4

De bibliotheken van de Broere-regio starten met een wisselcollectie games voor Playstation 4. De volledige collectie bestaat uit maar liefst 120 games die met een rotatiesysteem in de acht bibliotheken van de Roeselaarse regio zijnde: Roeselare, Lichtervelde, Ingelmunster, Izegem, Moorslede, Hooglede, Staden en Ledegem; zullen te vinden zijn.

In Infopunt Trimard is sinds kort een collectie van 15 games beschikbaar. Deze wisselcollectie bestaat uit een grote variatie aan genres: puzzel, racing, action, adventure, party, role playing, shooter, sport, simulatie, survival horror, enz. Tussen deze verschillende genres zitten er games voor jong en oud. De geschikte leeftijd om de games te spelen staat telkens vermeld op de game.

Bekijk de info over het alternatieve aanbod en de heropening van de bibliotheek van Hooglede op hooglede.bibliotheek.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio