Martha Cornette werd een eeuw jong op Moederdag

Martha Cornette werd een eeuw jong op Moederdag

Martha Cornette werd een eeuw jong op Moederdag. Ze kreeg het bezoek - weliswaar achter glas - van haar familie en van schepen Christine Logghe die de eeuwelinge kwam feliciteren en de gelukwensen van ons vorstenpaar overmaakte. Foto: Eric Vanhooren

Kortemark - In WZC Blijvelde was het dit coronaweekend, voor de eerste keer met beperkt toegelaten bezoek, feesten geblazen. Martha Cornette zag dag op dag op Moederdag 100 jaar geleden, op de wijk De Vuilpanne, het levenslicht. Ze was de derde in een gezin van 7 kinderen, 5 dochters en 2 zonen. Vader Arthur was seizoenarbeider in de bieten en de tabak in Frankrijk en haar moeder was huisvrouw en kweekte groenten en aardappelen voor eigen gebruik. De kersverse eeuwelinge kreeg vanuit het gemeentebestuur op afstand en achter scherm en van ons koningshuis felicitaties en de gebruikelijke geschenken.

Handzamenaar en schildersknecht Maurits Vandromme passeerde tweemaal per dag aan de ouderlijke woning van Martha, maar het was pas toen Maurits een werkje kwam opknappen bij haar thuis, dat de vonk oversloeg. Ze trouwden tijdens de oorlogsperiode op 15 april 1944.

Het pas getrouwde koppel woonde eerst twee jaar in Staden waarna ze in 1945 een woning kochten, gelegen Zarrenstraat 26.

Ondernemers

Maurits en Martha waren ondernemers in hart en nieren. Maurits begon als zelfstandig schilder en Martha begon een schilderswinkel. Ze mengde zelf de verf in verschillende kleuren en verkocht haar producten voornamelijk aan de boeren. Daarnaast kweekte ze ook kiekens en konijnen.

Het gezin kreeg vijf kinderen: twee dochters en drie zonen: Annie (Zarren), Christine (Houthulst), Guido (Roeselare), Geert (Nieuwpoort) en Marc (Ingelmunster).

Er zijn ook zeven kleinkinderen: Chris, Serge, Jürgen, Nele, Leen, Marijn en Evelyne) en acht achterkleinkinderen: Jelle, Nicolas, Luna, Bo, Ella, Donna, June en Mila. En er is nog eentje op komst.

Tien jaar Blijvelde

Er werd veel en hard gewerkt maar er werd in het gezin ook veel genoten. Martha legde graag een kaartje en ging graag naar de cinema in Pittem. En samen ging het echtpaar graag op reis met de wagen naar Luxemburg en later naar Frankrijk en Duitsland.

Martha haar man overleed op 19 maart 2000.

Op 17 juli 2010, Martha telde toen 90 lentes, nam ze haar intrek in het toenmalige Blijgaarde en maakte ze de verhuis mee naar de nieuwe kamer in Blijvelde.

Binnenkort is Martha tien jaar in het woonzorgcentrum waar ze nog altijd met glinsterende ogen en een glimlach terug te vinden is. Ze geniet van haar mooie kamer met zicht op de tuin en de parking en hoopt er nog vele jaren gezond te blijven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio