Tweemaal 8.800 mondmaskers voor inwoners van Koekelare

Tweemaal 8.800 mondmaskers voor inwoners van Koekelare

Burgemeester Patrick Lansens toont het goede voorbeeld en draagt een mondmasker zoal het hoort. Voor zijn inwoners heeft hij maar eventjes 17.600 mondmaskers veil. Die zullen in twee ronden van elk 8.800 mondmaskers aan husi besteld worden. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het gemeentebestuur van Koekelare zorgt voor haar inwoners. Om de oorlog tegen het coronavirus te winnen worden ons allerlei maatregelen opgelegd door de hogere overheid. Eén er van is het dragen van een mondmasker in welbepaalde gevallen. Vandaar dat iedere inwoner van Koekelare, binnenkort een gratis herbruikbaar mondmasker krijgt van de gemeente. In totaal worden door een team van dertig vrijwilligers, 8.800 mondmaskers in alle brievenbussen gedropt. En wat meer is, kort nadien volgt een tweede bedeling.

“De levering van de mondmaskers wordt komende week verwacht”, vertelt burgemeester Patrick Lansens (SP.A). “Een team van 30 vrijwilligers zal de 8800 mondmaskers verdelen in alle brievenbussen van Koekelare. Bovendien komt er kort nadien een tweede verdeling van nog eens 8800 mondmaskers.”

Tweede bestelling via samenaankoop

Voor wie het ganse verhaal wil kennen, hieronder vind je de volledige uitleg. Al voor de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april plaatste het schepencollege van de Fransmansgemeente een bestelling voor 10.000 mondmaskers. Ruim voldoende voor haar 8.800 inwoners, het gemeentepersoneel en enige reservemaskers. “De gemeente bestelde de 10.000 maskers bij dezelfde firma als de stad Leuven. Maar de leveringstermijn lag toen al op 15 tot 20 mei. Vandaar dat we de mondmaskers in de eerstkomende dagen verwachten.”

“Iedereen zal wel beseffen dat de bedeling van de maskers, een grote logistieke operatie betreft, waar heel wat voorbereiding mee gemoeid is”, vervolgt burgemeester Lansens. “De firma levert maskers in drie formaten: voor kinderen van 6 tot 12 jaar, voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en voor volwassenen. Dat betekent dat per woning moet bekeken worden hoeveel mensen daar wonen en tot welke categorie ze behoren. De enveloppes met de maskers, een begeleidende brief en richtlijnen voor gebruik en het wassen; moeten gezin per gezin voorbereid worden. En vervolgens juist bedeeld worden.”

Dertig vrijwilligers

Schepen Dirk Ampoorter nam het op zich om de bedeling van de maskers in goede banen te leiden. Hij wist een team van 30 vrijwilligers rond zich te verzamelen. “Zodra de maskers hier zijn toegekomen, worden ze samen met een begeleidende brief en de gebruiksaanwijzingen in enveloppes gestoken”, legt schepen Dirk Ampoorter (SP.A) de manier van werken uit. “Binnen de twee dagen na levering moeten de vrijwilligers de straat op kunnen om ze te bedelen.”

“Maar er is nog een bijkomende logistieke uitdaging”, vervolgt schepen Ampoorter. “De federale overheid beloofde voor iedere inwoner twee filters. De maskers die Koekelare bestelde zijn er waarop er een filter kan in geplaatst worden. Helaas zullen de filters evenwel niet tijdig geleverd worden en erop wachten en de bedeling van de maskers uitstellen heeft geen zin. Een filter zorgt voor extra bijkomende bescherming maar bemoeilijkt het ademen, zeker bij langdurig gebruik. Iedereen moet dus voor zichzelf uitmaken of hij of zij wat later de filters gebruikt.”

Het gemeentebestuur plaatste nog een tweede bestelling voor nog eens 10.000 mondmaskers bij een andere firma, via een samenaankoop met maar liefst 17 andere gemeenten in de regio. “Deze mondmaskers zijn alle van hetzelfde formaat en zullen aanvullend bedeeld worden als reservemaskers, zodat het voor iedereen wat makkelijker wordt bij veelvuldig gebruik (wassen en drogen van de maskers)”, onderstreept burgemeester Patrick Lansens tot besluit. “De filters zullen dan bedeeld worden samen met deze tweede levering maskers. Op dat moment zal dus wel gewacht worden zodat ze samen kunnen bedeeld worden, het is immers niet de bedoeling dat de vrijwilligers drie maal moeten rondlopen met de mondmaskers.”

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio