Bezoek vooraf reserveren en enkel voor mensen uit eenzelfde gezin en/of bubbel

Käthe Kollwitz- en Fransmansmuseum openen beperkt opnieuw de deuren

Käthe Kollwitz- en Fransmansmuseum openen beperkt opnieuw de deuren

In de serre van het Fransmansmuseum loopt er een tentoonstelling “Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de eerste wereldoorlog”, dit in het kader van het project ‘Feniks 2020’, die de wederopbouw van de Westhoek na WOI in de kijker zet. Foto: Repro Eric Vanhooren

Koekelare - Zowel het Käthe Kollwitz Museum, Fransmansmuseum als de dienst voor toerisme & cultuur openen vanaf dinsdag 19 mei aanstaande – beperkt en op een veilige manier – opnieuw de deuren. Bezoekers van de musea kunnen enkel na afspraak langskomen en er zijn ook enkele maatregelen aan verbonden. Zo zijn het leden uit eenzelfde bubbel of gezin die toegang zullen krijgen.

“De musea, inclusief de tijdelijke tentoonstelling 'Plantrekkers' in het Fransmansmuseum, en dienst voor toerisme & cultuur zijn voorlopig enkel open tijdens de week op dinsdag, woensdagnamiddag, donderdag en vrijdag, en niet in het weekend of op feestdagen”, steekt schepen van toerisme en cultuur Jessy Salenbien (SP.A) van wal. “Als kleinere speler zijn vrijwilligers onmisbaar om de balie te bemannen, maar in deze (corona)tijden willen we deze mensen (die vaak ook binnen de risicogroep vallen) voorlopig ontzien.”

Tijdelijke tentoonstelling ‘Plantrekkers’

In de serre van het Fransmansmuseum loopt er een tentoonstelling “Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de eerste wereldoorlog”, dit in het kader van het project ‘Feniks 2020’, die de wederopbouw van de Westhoek na WOI in de kijker zet. Plantrekkers focust op de vele vluchtelingen die na de oorlog willen terugkeren naar hun 'thuis. De tentoonstelling, die nog loopt tot en met 16 april 2021, focust op de honderdduizenden Belgen die tijdens WOI naar het buitenland gevlucht waren.

Reserveren verplicht

Enkel mensen uit hetzelfde gezin of dezelfde ‘bubbel’ kunnen voorlopig het museum bezoeken en dat enkel op afspraak op het nummer 051-61.04.94 of via http://cultuurentoerisme@koekelare.be ; met vermelding van gewenste dag en tijdstip. “Een ander online platform om tickets te bestellen wordt momenteel nog onderzocht”, vervolgt schepen Salenbien, die er aan toevoegt “dat inwoners uit Koekelare de musea zoals steeds gratis kunnen bezoeken, maar in deze bizarre coronatijden, vragen dat ook zij op voorhand zouden reserveren. Op die manier is er de nodige spreiding voorzien en kan een bezoek veilig verlopen.”

De dienst toerisme & cultuur zijn toegankelijk voor informatie en verkoop van bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes, mits uiteraard, de nodige afstand te bewaren. Bij voorkeur vraagt men om elektronische te betalen, contactloos.

Richtlijnen

Aan de ingang is er desinfecterende handgel voorzien. Looproutes en pijlen geven het te volgen parcours aan. Touchscreens kun je momenteel niet gebruiken. Ze onderzoeken wel de mogelijkheid om een ‘touchpen’ te gebruiken. Ook de audiogidsen kunnen voorlopig niet gebruikt worden, maar staan een volwaardig museumbezoek niet in de weg. Aanraakpunten (zoals bijvoorbeeld deurklinken) worden zoveel als mogelijk vermeden of frequent gedesinfecteerd.

Uiteraard blijven andere algemene maatregelen gelden: thuisblijven als je je niet fit voelt, anderhalve meter afstand bewaren van mensen die niet tot je eigen gezelschap behoren en de handen vaak genoeg wassen.

De werking, maatregelen en openingsuren worden constant geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio