Sublieme Frank Vander Linden In 't Blikveld

© Erik van Eycken

© Erik van Eycken

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie er niet bij was vrijdag heeft misschien het optreden van het jaar in 't Blikveld aan zich laten voorbij gaan. Frank Vander Linden, kopman van De Mens trad er solo op. De uitverkochte zaal zag dat het goed was. Frank ook.

Erik Van Eycken

De eerste echte solotour van Frank Vander Linden kan in de meeste gevallen rekenen op nokvolle zalen. Deze keer even geen 'grof geweld' zoals met zijn punkband De Mens, maar nieuwe intimistische songs - zowel donker als vrolijk - gecombineerd met een verrassende en akoestische keuze uit het repertoire van zijn punkband die over een goeie twee jaar 20 jaar wordt.

Frank Vander Linden Solo, heet de toer. De nieuwe CD kwam eerder dit jaar uit, en werd op algemeen applaus ontvangen. 'Misschien is het moeilijk om nog beter te doen, maar ik heb deze CD vooral niet gemaakt uit ongenoegen. Ik voel me bij De Mens nog altijd heel gelukkig.', vertrouwt Frank ons toe. 'Dit is gewoon een tijdelijk project.'

In totaal brengt de toer hem langs een zestigtal culturele centra, meer dan verwacht. Meestal voor uitverkochte zalen. Het was intussen veertien jaar geleden dat Vander Linden zich aan soloconcertjes waagde. In 1995 kwam immers de CD 'Solo bij u thuis: Patti Blues' op de markt. Toen werd het een mini-CD met zeven nummers, de beter versie van Vander Linden anno 2009 brengt een volwaardige CD met 13 nieuwe nummers.

'Tja, soms zijn de nummers heel donker van insteek, en soms ook niet.' zegt hij . 'Door alleen maar triestige nummers te brengen werk je aan je eigen dood. En dat wil ik niet.' Op de CD staan pareltjes als 'In de Walszaal' en 'Achtergondgeluid'. Maar ook ludiekere nummers als 'Overdag' en 'Ben jij een autodief' zijn erop terug te vinden. 'De mentale toestand waarin je je bevindt bij het schrijven van een nummer zijn meestal bepalend voor de teneur', zegt Vander Linden.

Naast de nieuwe nummers kregen oudere nummers van De Mens ook een kans in de show. 'Kim is dood', 'Dit is mijn huis', Patti Blues' , 'Irene' en 'Myriam' trokken de aandacht. Intussen kan de Vlaams-Brabander putten uit een rijk gevuld verleden, en dat gebruikte hij ook gretig.

De 47-jarige Vander Linden heeft met dit product duidelijk zijn muzikaal eindstation nog niet bereikt. 'We werken aan een nieuwe CD van De Mens, die in de lente van 2010 helemaal klaar dient te zijn. Zo goed als alle nummers zijn klaar.', weet hij. En de plannen voor 20 jaar De Mens in 2012 liggen nu ook al op tafel. De blauwdruk werd alleszins als gemaakt. 'Dit wordt een groot feest', zegt hij.

Het publiek in 't Blikveld kon de nummerkeuze, het charisma en de droge bindteksten van Vander Linden duidelijk smaken. De rustige maar sublieme liedjes leenden zich niet tot grote uitbundigheid, maar eerder tot subtiel handengeklap. De stem van Vander Linden wordt trouwens alsmaar beter. Opdracht geslaagd. De mens Frank Vander Linden, maar ook het 300 koppige publiek kan terugblikken op een mooie, intimistische en muzikaal subtiele avond.

Bekijk de rest van de toerdata op www.frankvanderlinden.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus