Vier gedecoreerde Lustige Vrienden

Kon. Harmonie De Lustige Vrienden Foto: Edith Van Wuytswinkel

Dentergem - De Koninklijke Harmonie “De Lustige Vrienden” van Oeselgem huldigde zaterdag vier van hun leden.

Na de misviering zaterdag ll. werden alle muzikanten in het lokaal verwacht voor het jaarlijkse St. Cecilia feest. Van deze samenkomst werd gebruik gemaakt om vier leden te lauweren.


Twee van hen zijn niet minder dan 45 jaar trouw lid van deze harmonie. Oeselgemnaar Lucien Carton (1928) werd in 1965 door vier toenmalige leden overtuigd om secretaris te worden. “Toen nog telde het muziekkorps een vijftien-tal muzikanten.” vertelt Lucien. “Dit is geleidelijk aan gegroeid. Nu zijn we met zijn veertig.” Lucien Carton kon ook zijn zoon Geert besmetten met het muzikale virus. De taak als secretaris oefende Lucien uit tot in 1988. Hij werd opgevolgd door Wim Van Betsbrugge, die nog steeds deze opdracht op zich neemt. Naast deze functie nam Lucien ook regelmatig de grote trom en de cymbalen ter hand tijdens uitvoeringen. Hij is er nog steeds graag bij als De Lustige Vrienden op stap gaan want deze groep doet zijn naam alle eer aan, vindt Lucien.

André Grison werd in datzelfde jaar door Lucien Carton gevraagd om als vaandeldrager van de harmonie op te treden. Tot op vandaag neemt de 73-jarige Oeselgemnaar deze klus al op zich, alhoewel hij zich nu wel af en toe laat aflossen wegens gezondheidsredenen. De mooiste herinneringen bewaart André aan de deelnames van de harmonie aan de Bierfeesten te Wieze en Diksmuide.

Rony Heyde is 46 jaar waarvan al 35 als lid van de Oeselgemse harmonie. Na één jaar notenleer van André Snauwaert kon Rony verder les volgen in de academie van Zulte/Deinze. Trombone kreeg hij van Julien Stofferis maar Rony is van veel markten thuis. Hij was al trommelaar maar ook bespeelde hij de trompet en op dit ogenblik de bastuba, want er waren er te kort. Je kan maar beter een Rony in huis hebben als harmonie. Hij verhuisde van Oeselgem naar Harelbeke en speelt daar ook bij “Eendracht en Vrijheid”.

De 37-jarige Gert Lippens viert zijn zilveren jubileum bij De Lustige Vrienden. Hij zette ook zijn eerste stappen in de muziekwereld via de notenleer-lessen van de academie Zulte/Deinze. Op zijn achtste leerde hij de geheimen van het electrisch orgel kennen en op zijn dertiende kreeg ook hij trombone-les van Julien Stofferis. Onder dirigent Rudy De Caluwé kwam Gert bij De Lustige Vrienden. Ondertussen speelt hij ook bij de Gentse brassband Panta Rei en is hij zelf dirigent bij de Zultse Jeugdige harmonie. Gert komt steeds “thuis” bij deze groep bestaande uit veel vrienden. Eén grote familie.

En dit kan je letterlijk opvatten want van de familie De Caluwé tellen De Lustige Vrienden vele leden. Rudy was vroeger dirigent van het korps (‘80-’90) en nu zetten zijn broers Didier (cornette), Heinz (hoorn) en Peter (tuba) zijn werk verder. Ook de dochters van Heinz, Phaedra en Phoebe, bespelen de dwarsfluit in de harmonie. Derye en Heiko, de kinderen van Peter, bereiden hun intrede bij De Lustige Vrienden al voor en volgen reeds muzieklessen.

Een gezellige bende daar in Oeselgem.

Kon. Harmonie De Lustige Vrienden - Oeselgem, p.a. Vennestraat 19, 8720 Wakken
Tel. 056/60 60 85, GSM 0498/58 15 07

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio