Minister van Staat Louis Tobback komt officieel de tentoonstelling openen

Nationale tentoonstelling '125 jaar socialisme' komt naar de Balluchon

Nationale tentoonstelling '125 jaar socialisme' komt naar de Balluchon

BSP-boegbeeld en Bruggeling Achille Van Acker ook wel Achille Charbon genoemd. Foto: Collectie AMVC -Letterenhuis Antwerpen

Koekelare - De tentoonstelling '125 jaar socialisme' komt naar Koekelare. De tentoonstelling biedt een overzicht van de strijdpunten en verwezenlijkingen van de socialistische beweging. De beweging staat sedert het prille begin voor de bescherming van gewone mensen. In de 19de eeuw, ten tijde van de Industriële Revolutie, waren ongebreideld liberalisme en uitbuiting schering en inslag. Maar ook vandaag blijven de socialisten ijveren voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving. Wie ongetwijfeld zeker aan bod zal komen in de tentoonstelling is BSP-boegebeeld Achille Van Acker alias Achille Charbon.

Deze unieke en boeiende tentoonstelling blikt terug op meer dan een eeuw rechtvaardige strijd, die zijn vruchten heeft afgeworpen voor iedereen in onze samenleving.

Achille Van Acker

Wie zeker in beeld zal komen tijdens de tentoonstelling is ongetwijfeld het Brugse BSP-boegbeeld Achille Van Acker (Brugge, 8 april 1898 overleden aldaar, 10 juli 1975) soms ook Achille Charbon genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij vanaf de tweede helft van 1941 het voortouw in de reorganisatie van de socialistische beweging met de oprichting van de Vlaamse Centrale der Illegale Partij (samen met onder andere Edward Anseele jr.). In Brussel en Wallonië ontstonden gelijkaardige centrales en dat leidde in maart 1942 tot het ontstaan van de Illegale Belgische Socialistische Partij. Hierbij dient wel aangestipt te worden dat een groot aantal van de toenmalige leiders (Paul-Henri Spaak e.a.) in Londen zat. De socialisten in België en die in Londen werkten de facto 'naast elkaar'.

Na de Tweede Wereldoorlog bouwde Achille Van Acker een indrukwekkende politieke loopbaan uit, onder andere vier maal als premier en ook als Minister van Arbeid en Sociale Voorzorg, van Volksgezondheid, van Verkeerswezen en van Steenkool (waaraan hij de bijnaam Achille Charbon dankt). Hij stelde Duitse krijgsgevangenen verplicht te werk om de kolenproductie weer op peil te krijgen. Van 1961 tot 1974 was hij voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij werd benoemd tot Minister van Staat op 23 december 1958.

De eerste drie regeringen onder Achiel Van Acker waren kortstondig ten gevolge van de koningskwestie. De vierde regering realiseerde sociale thema's, hij profiteerde van een economische heropleving (er wordt de belangrijke besluitwet betreffende de sociale zekerheid van 28 december 1944 uitgevaardigd), vandaar dat hij als "vader van de sociale zekerheid" de geschiedenis ingaat. Van Acker is steeds een voorstander van de unitaire Belgische staat gebleven en stelde zich zeer gematigd op in communautaire en taalkwesties (bijvoorbeeld pensioenen en werkloosheid). De schoolstrijd kon de regering niet bezweren. Van Acker was de laatste eerste minister die geboren was in de 19de eeuw. Zijn derde zoon Frank trad in zijn voetsporen en bouwde eveneens een politieke carrière uit.

Op vrijdagavond 4 februari 2011 komt Louis Tobback, Minister van Staat en burgemeester van Leuven, naar Koekelare om de tentoonstelling officieel te openen.

De tentoonstelling is voor iedereen gratis te bezichtigen in De Balluchon, gelegen Moerestraat 19, op zaterdag 5 februari en zondag 6 februari, telkens van 10 tot 12u en van 13u30 tot 18u. Groepsbezoek met gids is mogelijk mits voorafgaande aanvraag op het telefoonnummer 050/ 47 18 80.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio