Oud-burgemeester Marcel Schroos overleden

Oud-burgemeester Marcel Schroos overleden

Marcel Schroos is niet meer. Foto: evb

Keerbergen - Marcel Schroos (70) die burgemeester van Keerbergen was tussen 1976 en 2000 overleed vandaag na een slepende ziekte. Lees morgen in de krant de reacties van de familie en huidig burgemeester An Schevenels. Lees hier een samenvatting van het interview dat we twee jaar geleden met hem afnamen, een momentopname dat de man typeert en zijn frustraties binnen het politieke landschap duidelijk maken.

Samenvatting van interview van 17 januari 2009

Marcel Schroos, spraakwaterval en 24 lang jaar burgemeester van Keerbergen (toen CVP) noemt zichzelf ‘een van de overblijvende Aboriginals’. Hij uit kritiek op de huidige gang van zaken bij de Keerbergse coalitie, en niet minder op kartelpartner NV-A. Hij is dan ook van plan vanavond op de gemeenteraad scherp uit te halen waar nodig.

Marcel Schroos (68) van de ‘lijst Schroos’ en nog steeds gemeenteraadslid, was 24 jaar burgemeester van Keerbergen en houdt geen blad voor de mond als het over de huidige coalitie gaat (Open VLD – CD&V). ‘Ik ben gepakt, men heeft me buitengesloten en bovendien wordt ik behandeld als een stuk vuil’, reageert hij. ‘De verkeerde aangespoelde politiekers zijn aan de macht in Keerbergen, of toch een groot deel ervan. De huidige coalitie in Keerbergen is om niets meer verlegen als je het me vraagt. Deze allesoverheersende en onmenselijke manier van werken was in mijn tijd als burgemeester ondenkbaar. De gemeenteraad en schepencollege worden overspoeld door juristen die geen voeling meer hebben met de Keerbergenaar’.

Zijn huidige kartelpartner NV-A, en in het bijzonder Bas Luyten, krijgt de volle laag. ‘Ons kartel (lijst Schroos / NV-A) bestaat alleen nog op papier’, gaat hij verder. ‘Ik wil niks meer met de man te maken hebben, hij heeft me verraden. Terwijl sommigen me verwijten dat ik mijn zetel in de gemeenteraad aan hem te danken heb is het net andersom’, beweert hij. ‘Hij gaat over lijken’.

Voorts vindt hij de volgens hem overladen agenda van de vorige gemeenteraad ontoelaatbaar en hoopt hij dat het vanavond anders en vooral efficiënter zal verlopen. ‘Op de gemeenteraad van december (2008, red.) werd zowel het personeelsstatuut als de begroting besproken. Dit zijn twee lijvige dossiers die niet op een avond kunnen worden behandeld’, zegt hij. ‘Ik ben een zachtaardig mens, maar men is bang van mij. Ik ben rad van tong en zeg wat ik denk. ’, gaat Schroos verder.’ Ik zal op de gemeenteraad dan ook scherp uithalen indien ik het nodig acht. Dat recht nemen ze me niet af’.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio