Inleefreis naar Congo spoorde en zette me aan tot medewerking met Damiaanactie

Tom Rubbens: “Damiaanactie leert je nieuwe culturen kennen”

Leraar Tom Rubbens in het gezelschap van Bengaalse kinderen. Foto: Eric Vanhooren

DIEST - Het weekend van 27, 28 en 29 januari 2012, staat in het teken van de Damiaanactie, dat dit jaar in het teken staat van lepra en zich vooral focust op de leprahaard in Moba (Oost-Congo). Wie zich al enkele jaren onbaatzuchtig, ijverig en volhardend inzet voor de Damiaanactie is Tom Rubbens wonende in Diest. ‘De inleefreis die ik in 2009 maakte samen met een leerling heeft mij zo aangegrepen dat ik toen de beslissing nam om mee te werken aan deze jaarlijks weerkerende actie’, zegt Tom, leraar van beroep.

Tom Rubbens woont in Diest samen met Inge Deckers. Hij is leraar Nederlands-Engels aan het Sint-Jan Berchmanscollege in zijn thuishaven Diest. De 31-jarige leraar geeft al negen jaar les aan leerlingen van het vierde middelbaar richting Latijn, Sport en Economie. Tom kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar het campagneweekend ten voordele van de Damiaanactie.

Inleefreis opende mijn ogen

‘Alles is eigenlijk begonnen in 2009’, opent Tom ons gesprek. ‘Onze school zette zich voordien reeds in voor Damiaanactie, maar ik was daar toen nog niet bij betrokken. Aanleiding tot mijn engagement kwam er eigenlijk maar twee jaar terug, toen onze school het aanbod kreeg van Damiaanactie om mee te gaan naar Congo. Een soort inleefreis, zeg maar.’

‘Met acht mensen zijn we toen naar Congo getrokken. Drie scholen uit Diest, Aarschot en Leuven, mochten elk één leerling en één leerkracht afvaardigen die samen met een cameraploeg in het kader van de Damiaanactie, Congo bezochten. In onze school kreeg ik de kans om mee te reizen en samen met een leerling ben ik naar het Afrikaanse land getrokken. Die reis heeft me zo aangegrepen dat ik niet anders kon en mij verplicht voelde om me te engageren voor Damiaanactie’, verduidelijkt Tom Rubbens die met afgelopen Kerst nog naar Bangladesh trok, een fietsinleefreis met een groep van zowat 10 van zijn leerlingen.

Veel mensen vinden dat er wel leukere manieren zijn om je tijd te verdrijven. Wat vind je daar nu zo leuk aan? ‘Oh iedereen heeft daar een eigen mening over. Wat mij vooral aantrekt is dat je de mogelijkheid krijgt kennis te maken met tal van nieuwe culturen. Vooral het inzicht dat je opdoet rond de levensomstandigheden van de lokale bevolking en de bijhorende gezondheidsproblemen spreken mij enorm aan.’

‘Een mens ziet via televisiebeelden wel de miserie waarmee die landen en de mensen op het vlak van gezondheid mee te kampen hebben, maar wanneer je ginds alles in het echt ziet en ermee geconfronteerd wordt, dan pas dringt het echt tot je door in welke luxe wij  leven.’

‘Een jongere krijgt een totaal ander beeld van onze wereld en maatschappij, door in contact te komen met mensen van een ander continent. Voor hen is dat een unieke ervaring, maar het heeft ook een serieuze impact op hen. Hun leven verandert in positieve zin, hun ogen gaan open en ze krijgen een bredere kijk op de wereld. Ze gaan er ook veel bewuster mee om’, doceert Tom zijn visie.

Coördineren

Tijdens de activiteiten die we voor Damiaanactie organiseren, zijn er veel taken te vervullen en veel helpende handen nodig. Wat is specifiek jouw taak, vroegen we Tom, die met veel smaak vertelt over Damiaanactie.

‘Mijn taak bestaat vooral uit het coördineren van acties ten voordele van Damiaanactie. Belangrijk daarbij is dat de acties van de leerlingen zelf uitgaan en zij daar ook volledig achterstaan. En het doet me deugd als ik zie met wat voor voorstellen jongeren afkomen. Soms komen met ze de wildste ideeën die nauwelijks of zelfs helemaal niet te realiseren zijn. Het is dan mijn taak om die tot realistische proporties te herleiden’, lacht Tom Rubbens.

‘Veelal komen ze op de proppen met het voorstel een popconcert te organiseren. Iets wat niet zo simpel is en al zeker niet als je soms hoort welke namen ze naar voor schuiven. U2 en tal van andere namen worden soms geopperd, maar ze stellen zich daarbij niet de vraag wat de kostprijs is. Dus dan moet je hen met beide voetjes op de grond houden hé’’, lacht Rubbens.

Stiftenverkoop

Tom Rubbens houdt zich niet enkel bezig met het coördineren van de acties. Zelf steekt hij gedurende het campagneweekend ook de handen uit de mouwen. Tom is een zeer gedreven stiftenverkoper, zo weten we van mensen uit zijn omgeving.

‘Een tweetal acties ligt reeds enige tijd achter ons. Zo is het Aarschots meisjeskoor Scala al komen optreden en hebben we ook al een “pasta”-weekend achter de rug, waarvan telkens een deel van de opbrengst naar Damiaanactie gaat, en op 20 april houden we een benefietavond in jeugdhuis Tijl. Leerlingen van onze school zullen die avond gratis als DJ opdraven en ook sommige muziekgroepen komen gratis optreden’, vertelt Tom fier.

‘De voorbereiding voor de benefietavond en voor het campagneweekend zijn al volop aan de gang. Maar natuurlijk brengt de stiftenverkoop een aardige duit in het zakje. Ja, ik heb gehoord dat jij daar een specialist in bent.’

‘Ja, ik zet me daar wel gedreven voor in, dat moet ik toegeven. Maar ik doe dat ook graag. Ik hoop dat we het cijfer van vorig jaar kunnen evenaren en eventueel zelfs verbeteren, dat zou echt fantastisch zijn’, besluit Tom Rubbens onze babbel.

Ter informatie: de leerlingenvan het Sint-Jan Berchmanscollege verkochten zonder veel poeha en verschiet niet, maar liefst een 3.500 tal pakjes stiften, goed voor een slordige 17 à 18.000 euro!

Terug naar de roots

De Damiaanactie is ontstaan in 1964, en bestreed oorspronkelijk enkel lepra. Later kwam daar tuberculose bij en nadien ook leishmaniasis. Maar deze laatste ziekte bestreden ze enkel in Latijns-Amerika. Dit jaar keert de hulporganisatie terug naar haar roots. Met hun expertise die ze al die jaren hebben verworven, moeten ze zeker in Moba (Oost-Congo) het verschil kunnen maken.

Lepra maakt jaarlijks meer dan 250.000 nieuwe slachtoffers die het risico op verminkingen en sociale uitsluiting lopen als ze niet tijdig behandeld worden. De komende campagne focust de Damiaanactie zich op de leprahaard in Moba (Oost-Congo), een echte broeihaard zonder weerga. Jaarlijks worden in Moba gemiddeld 250 nieuwe patiënten opgespoord.

Acteur en mediafiguur Niels Destadsbader is peter van Damiaanactie 2012. Tijdens het slotweekend van januari trekken opnieuw duizenden vrijwilligers de straten op om de gekende stiften te verkopen. Zowat 530.000 zakjes wachten op kopers. De prijs werd voor de eerste keer aangepast. Een setje kost nu zes i.p.v. vijf euro.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio