Naast zijn heldere politieke verslaggeving is hij gek van wielrennen en van Eddy Merckx

Lichterveldse journalist Johny Vansevenant krijgt eredoctoraat

Wetstraatjournalist en oud Lichterveldenaar Johny Vansevenant wordt op 30 mei eredoctor Foto: Eric Vanhooren

LICHTERVELDE - Wetstraatjournalist en oud Lichterveldenaar Johny Vansevenant (53) krijgt op 30 mei een eredoctoraat toegekend van Universiteit Hasselt. Precies op 30 mei, omdat dit de 'geboortedag' is van de Hasseltse universiteit. Vansevenant reageerde verrast. 'Ik ben erg geschrokken en erg vereerd', zegt de journalist.

De Limburgse universiteit deelt traditiegetrouw verschillende eredoctoraten uit ter gelegenheid van zijn feestdag. Zo krijgen naast Johny Vansevenant ook de Britse hartspecialist John Cleland, de Italiaanse professor Silvana Sciarra, de Nederlandse professor informatiesystemen Wil van der Aalst en de Amerikaanse professor Media Arts and Sciences Rames Raskar een eredoctoraat opgespeld.

Toonbeeld

De keuze van de Limburgse universiteit om Johny Vansevenant (geboren te Roeselare, 13 juli 1958) tot eredoctor te benoemen, klinkt zo: 'Al meer dan 20 jaar is Johny Vansevenant een toonbeeld van hoe journalistiek verduidelijking kan brengen in een wereld vol vertwijfeling. Zijn betrokken maar neutrale en uiterst betrouwbare radioverslaggeving zet de toon in de Wetstraat.'

Verder prijst de universiteit hem omdat hij uit een veelheid aan bronnen, vaak gekleurd en elk met een eigen agenda, precies die informatie weet te halen om de feiten van de dag helder te schetsen. Zijn relatief korte interventies bevatten een weergave van complexe situaties, eenvoudig en duidelijk genoeg zodat niet alleen de geïnformeerde maar élke burger er zijn eigen keuzes op kan baseren.

Vansevenants journalistieke werk bewijst bovendien dat een medium als radio relevant blijft. Aan de ontbijttafel, in de auto, als achtergrond bij andere activiteiten of intens beluisterd bij een belangrijk nieuwsfeit, radio dringt diep door, bij alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking, zo stelt de Limburgse universiteit.
Erkenning voor voltallige politieke redactie

Johny Vansevenant reageerde verrast op het nieuws maar voelt zich vereerd en blij met de erkenning. 'Dit is een erkenning voor onze hele politieke redactie, waarmee ik nauw samenwerk. En natuurlijk ben ik de VRT enorm dankbaar dat ik dit werk al zo lang mag doen.'

Vansevenant begon bij de nieuwsredactie in 1988. Sinds 1990 is hij politiek journalist. 'Als je zo'n lange ervaring hebt, kun je de gebeurtenissen beter inschatten, denk ik. Kun je ook vergelijkingen maken. Zo valt me bijvoorbeeld op hoezeer de communicatiestijl van Di Rupo gelijkt op die van Dehaene.'

Beu is hij het nog lang niet. 'Het zijn soms zeer lange, zware dagen. Maar het is een mooie job. Als radiojournalist kun je enorm snel nieuws meegeven en krijg je vaak ook de tijd om iets uit te leggen. Tijdens de lange regeringsvorming kreeg ik vaak tot acht minuten radiotijd om de toestand te duiden. In acht minuten kun je veel vertellen.'

Gek van wielrennen

Vansevenant groeide op in Lichtervelde en studeerde Germaanse aan de Gentse universiteit. Na zijn legerdienst in 1980 deed hij interims in het middelbaar onderwijs. Vanaf 1984 gaf hij Nederlands aan Franstalige ambtenaren in Brussel en combineerde dit met reportagewerk voor de gewestelijke radio Omroep West-Vlaanderen. In januari 1988 ging hij aan het werk bij de nieuwsdienst van de radio, waar hij nog verslaggeving doet. Sinds 1990 volgt Vansevenant de Belgische politiek voor VRT en werkt hij voor De zevende dag.

Johny Vansevenant is bezeten van wielrennen uit de jaren 60 en 70. Samen met Patrick Cornillie schreef hij het boek: “De mannen achter Merckx”. Daarin vertellen de ploegmaats over Eddy Merckx als wielrenner en als mens. Eerder schreef Vansevenant “Maffia aan de Maas”: over Luik, het Agusta-dossier en de moord op André Cools (1993) en: “De Agusta-affaire”: kroniek van een omstreden helikopteraankoop in 1994.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio