Briljant voor Roger en Hélène

Foto: Edith Van Wuytswinkel

Dentergem - Het was op het einde van de tweede wereldoorlog dat Roger Lefebvre (1925) en Hélène Descamps (1926) elkaar leerden kennen in Wervik, waar ze beiden van afkomstig zijn.

Roger werkte als bediende bij de BBL-bank (nu ING). Hélène bekommerde zich om haar vijf broers want haar moeder stierf vroegtijdig. Ze nam het werk en de opvoeding ten huize Descamps voor haar rekening.

Met de wagen naar Wakken

Op 2 mei 1947 huwde het jonge koppel en in 1949 kreeg Roger zijn overplaatsing naar het kantoor van de toenmalige BBL in Wakken (Markegemstraat) waar hij een 'strenge maar rechtvaardige' filiaalhouder werd. Roger pendelde met de wagen nog een jaar tussen Wervik en Wakken maar daarna vestigden ze zich in de woonst bij het kantoor, samen met hun zoontjes Ludwig en Marc. Ginette volgde in 1952. De bank verhuisde naar de Molenstraat en dus ook het ganse gezin Lefebvre.

Eigen woonst

Ze bleven er 17jaar totdat Roger binnenchef werd in Waregem. Toen bouwden ze hun eigen woning in de Mandelvijver waar ze nog steeds wonen. Deze job oefende Roger uit tot de leeftijd van 60jaar en ging toen met pensioen. Hélène was ondertussen voortdurend thuis in de weer met de zorg voor haar gezin. De kinderen zorgden voor zes kleinkinderen en nu bijna negen achterkleinkinderen.

Kamperen

Met hun kleine kinderen trok het echtpaar er graag op uit met de tent en later met de caravan. Ze verkenden heel Frankrijk en hielden er een goeie vriendschap met een wijnboer aan over. 'We reisden jaarlijks een tweetal keer.' vertelt Hélène. 'Een keer met het ganse gezin en ook eens met ons tweetjes.' 

Laptop

In zijn vrije tijd hield Roger ervan om trompet te spelen. Als zevenjarige leerde hij het al en speelde 10 jaar lang bij de Wervikse harmonie 'Onder Ons'. Muziek zat blijkbaar in het bloed want 'mijn 'peter' was daar de chef en mijn vader was onderchef', weet Roger nog. Later musiceerde hij gewoon thuis. Hij houdt ook van biljart en voetbal. Als 87-jarige verdiept deze man zich in de nieuwe media. Als nieuwjaarsgeschenk kreeg hij een laptop en bezorgde hij de uitnodiging voor zijn briljanten jubileum per mail aan zijn familie. 'Ik stuurde er altijd op aan dat we mee waren met onze tijd.' vertelt Hélène die houdt van een partijtje kaarten. Samen trekken ze er regelmatig op uit met de auto bij familie en vrienden om gezellig bij te praten en te genieten van een aperitiefje of een stukje taart. 'We jeunen ons.' lachen ze beide. 'Onze grootste plezier is dat de ganse familie het zo goed met elkaar kan vinden.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio