Gouden kloosterjubileum voor Zuster Gilberte en Zuster Maria

Foto: Edith Van Wuytswinkel

Dentergem - Zuster Gilberte Dewijn (1938) uit Moen en zuster Maria Decancq (1939) uit Roeselare stapten tegelijkertijd in 1960, samen met nog drie andere jongedames, het hoofdklooster van de congregatie Zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën te Ruiselede binnen. Twee jaar nadien legden ze hun kloostergeloften af.

Gilberte Dewijn groeide op in Moen in een gezin met drie kinderen. Ze werkte voor haar roeping in de meubelzaak van haar ouders. Op 23-jarige leeftijd ging ze binnen in het klooster van Ruiselede.

Na haar professie ging ze werken als verzorgster bij het Witgele Kruis. Dat was eerst drie jaar in Ruiselede en daarna 26jaar in Beernem waar ze toen ook woonde. Op 19 oktober 1982 kwam ze in het klooster in Dentergem terecht en werkte er in het rustoord als verzorgster.

Na verloop van tijd nam zij de palliatieve zorg voor haar rekening. En dat doet ze nog steeds. Sinds twee jaar is ze verantwoordelijke van de kloostergemeenschap en zorgt ze voor het pastorale binnen het rustoord. Ze is blij dat ze haar gouden jubileum kan vieren. 'Dat is niet voor iedereen weggelegd.' aldus Zuster Gilberte.

Maria Decancq komt uit een Roeselaars gezin en was de oudste van veertien. Thuis naaide ze voor familie en maakte ze de uniformschorten voor scholen. Op 21-jarige leeftijd gaf ze haar leven een andere wending en trad op dezelfde dag als Zuster Gilberte, op 8 september 1960, in het klooster.

Nadat ze haar kloostergeloften in 1962 had afgelegd, startte haar opleiding van onderwijzeres in Brugge. Ze gaf nog maar zes maanden les toen ze gevraagd werd om een zieke zuster in Congo te vervangen. Ze was er coördinatrice van een 'dispensaire' en organiseerde de algemene bevoorrading van medicijnen naar de missieposten. Deze periode van twee jaar als missiezuster heeft een diepe indruk nagelaten.

Eens terug in België, in 1971, kwam ze in het klooster van Mariaburcht terecht en ging aan de slag als onderwijzeres in de meisjesschool. Ze gaf les aan het tweede leerjaar. Na de fusie met de jongensschool, in 1978, werd ze schoolhoofd en bleef dit 24jaar, tot in 1996. 'Toen heb ik les gegeven aan alle leerjaren want ik moest alle zieke collega's vervangen.' lacht Zuster Maria. 'Maar ik voelde mij als schoolhoofd altijd gesteund en gerespecteerd door het onderwijzend personeel, zonder dat had ik het nooit zolang volgehouden.'

Sinds haar brugpensioen zet Zuster Maria haar in voor het parochiewerk. Ze gaat op ziekenbezoek en geeft hen de communie. Ze zetelt in het bestuur van Ziekenzorg en Okra. Stil zitten staat blijkbaar niet in het woordenboek van beide dames.

Afgelopen weekend vierden zij hun gouden kloosterjubileum met familie, collega's en vrienden. 'Het jubileum was vooral een dag van dankbaarheid om mijn roeping en om de vele ontwikkelingskansen die de kloostergemeenschap mij geboden heeft.' besluit Zuster Maria.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio