Agnes Debaillie van dorpsbioscoop cinema De Keizer overleden

Agnes Debaillie van dorpsbioscoop cinema De Keizer overleden

Het logo dat Agnes Debaillie nog steeds gebruikte om haar bioscoopzaal te promoten. Foto: Facebookpagina cinema De Keizer

Lichtervelde - Vorige woensdag is in Lichtervelde op 83-jarige leeftijd, Agnes Debaillie overleden. Het nieuws over haar overlijden raakte nu pas bekend. Agnes Debaillie was de bezieler van de vermoedelijke nog enige dorpsbioscoop in die Vlaanderen rijk is. Agnes had die microbe, net als de liefde voor film, van haar vader geërfd. De sympathieke en steeds goedgemutste Agnes Debaillie kende al een hele poos gezondheidsperikelen en verbleef sinds een tweetal jaar in een woon- en zorgcentrum.

Cinema De Keizer in Lichtervelde een familiebioscoop, dateert van in de pionierstijd. De in de regio zeer gekende dorpsbioscoop bestaat sinds 1924. De zaal wordt uitgebaat door Agnes Debaillie, die de cinema in het begin van de jaren 70 van haar vader overnam. Cinema De Keizer is een verzamelplaats voor nostalgische cinefielen, een tijdmachine die de sfeer ademt van vervlogen tijden.

Opmerkelijk aan het gebouw is de witte gevel in klassieke stijl, en in de grote bioscoopzaal het balkon, de rode, fluwelen klapstoelen, de houten plankenvloer die zachtjes naar beneden glooit, de zijwanden die onderaan gecapitonneerd zijn en bovenaan met kroonluchters versierd, het podium voor het scherm en de ouderwetse cinemagordijnen, die bij het begin van de film langzaam openschuiven.

Het doek sierde grote namen

Ondanks de kleinschaligheid vocht Agnes tegen de mastodonten van bioscoopcomplexen en maakte ze er een erezaak van om ook heel wat grote namen uit de Vlaamse film voor een première naar haar zaaltje te krijgen. 'Pauline & Paulette' van de Roeselaarse regisseur Lieven Debrauwer, de jongerenfilm 'Science Fiction' van regisseur Danny Deprez, de Nederlands-Belgisch-Deens-Duitse coproductie 'Verder dan de maan' van regisseur Stijn Coninx en 'Piet Piraat en de betoverde kroon' van Bart Van Leemputten, waren er te zien.

In 2005-2006 speelde de dorpsbioscoop een centrale rol in het KLIK-project (Kunst van, door en met Lichterveldse kinderen) 'Meetingpoint Lichtervelde', een groot kinderkunstproject onder impuls van Jan Maes, met artistieke duizendpoot Wim Opbrouck als bezielende kracht en projectpeter. Als apotheose werden in cinema De Keizer twee films gedraaid die door de kinderen zelf waren gemaakt, in samenwerking met onder meer Pieter Aspe, Francesca Vanthielen, Lucas Van den Eynde, Wim Opbrouck, Freddy Maertens, Johan Museeuw en Tom Boonen.

Ook sinds haar verblijf in een woon-zorgcentrum zorgden familie en vrienden ervoor dat de werking van de bioscoop gegarandeerd bleef. Het is nog niet bekend wat er nu uiteindelijk met de bioscoop zal gebeuren.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio