Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed beveelt opdracht tot opmaak beschermingsdossier.

Bescherming cinema De Keizer nakend

Bescherming cinema De Keizer nakend

De authentieke pluchen zetels in cinema De Keizer. Foto: Erfgoedcel

Lichtervelde - Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, liet zijn Agentschap Onroerend Erfgoed onderzoeken of Cinema De Keizer, gelegen in de Neerstraat in Lichtervelde, in aanmerking komt voor bescherming. Uit dit onderzoek met plaatsbezoek bleek dat voldoende argumenten aanwezig zijn om een bescherming van dit unieke gebouw te verantwoorden. Gezien de hoge erfgoedwaarde van deze dorpscinema gaf de minister nu opdracht tot de opmaak van het beschermingsdossier.

Na het recente overlijden van eigenares en uitbaatster mevrouw Agnes Debaillie, zelf vragende partij voor een bescherming, is met een petitie gestart om de buurtcinema te redden. Ook de gemeente, Kinepolis Group, Terf (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst), Filmagie vzw, de culturele raad van Lichtervelde en de vzw Heemkundige Kring Karel Van De Poele Lichtervelde, schaarden zich achter de beschermingsaanvraag.

Historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde

“De cinema De Keizer is het laatste representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw. Zowel het interieur als de projectiekamer zijn nog authentiek,” zegt minister Bourgeois. “Ik wil deze cinema dan ook beschermen omwille van zijn historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde. In het pre-televisietijdperk was zo’n bioscoopbezoek immers een volwaardig onderdeel van het leven van iedereen."

"De plaatselijke gemeenschap, alsook het lokaal bestuur, staan achter de bescherming van deze unieke site. Er zijn immers erg weinig oude cinema’s bewaard in kleine gemeenten. De bescherming zal bovendien een mooi eerbetoon zijn aan Agnes Debaillie, laatste uitbaatster van de zaal.”

Cinema De Keizer is ontstaan uit een herenwoning die na WO I is omgebouwd tot een cinemazaal. Onder impuls van Gerard Debaillie kende cinema De Keizer een grote bloei na de Tweede Wereldoorlog. De authentieke en nog volledig operationele machinekamer is een mooie getuige van de technische evolutie van films spelen in het interbellum. Het getuigt van vooruitstrevend technisch inzicht, dat tot op heden nog steeds bruikbaar is.

De inkom van de cinema bevat nog steeds het oorspronkelijke loket waar tickets konden aangekocht worden. De achterliggende cinemazaal heeft een gaaf bewaard interieur met o.a. de houten klapstoelen bekleed met rode pluche, de originele lambrisering met wandbekleding uit de jaren 1950 en bijhorende lichtarmaturen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio