“Les Folles de Gand” & Paul Bruna moeten kermistent op zijn kop zetten

Waar is da feestje? Op De Mokker is da feestje!

Waar is da feestje? Op De Mokker is da feestje!

Het bestuur van Mokkerkermis dat straks opnieuw de handen uit de mouwen zal moeten steken om alles vlot te laten verlopen. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Waar is da feestje? Op De Mokker is da feestje en wel het weekend van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli 2012. Dan wordt het Mokkerplein omgetoverd tot één grote feestelijke danstent. En de inwoners van De Mokker kijken nu al uit naar kermiszaterdag 7 juli, want dan komen Les Folles de Gand en Paul Bruna de feest- en danstent op zijn kop zetten.

Na de succesvolle jubileumeditie van vorig jaar ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het kermiscomité, staat de elfde editie in de steigers. Het kermiscomité met voorzitter Patrick Vanbeselaere aan het roer, zijn druk in de weer om de inwoners van De Mokker en de muziekliefhebbers opnieuw een aangenaam en tof weekend aan te bieden.

‘Geen grote namen dit jaar op de affiche, maar wel eentje die zeker niet moet onderdoen voor die van vorige jaren’, opent voorzitter Patrick Vanbeselaere. ‘Na het Westvlams Gemiengeld Vintekoor, Jacky Lafon, Vanessa Chinitor, Alana Danté, Paul Severs en tal van anderen; vierden we vorig jaar ons tienjarig bestaan met Hits On Tour, zanger Geert, de Brugse Strangers, Ambidance, Eveline en de tent zat mede door het extreem warme weer, barstensvol.’

Waaier aan artiesten

‘Dit jaar hebben we naast onze klassiekers, opnieuw een aantrekkelijke en gevarieerde affiche met voor elk wat wils’, vult Cecile Hoorne aan. ‘Mokkerkermis wordt ingezet op vrijdag 6 juli met een koffiekaarting. De inleg bedraagt 1,50 euro en er kan gekaart worden vanaf 17uur. Op zaterdag pakken we eens met iets anders uit en presenteren de Mokkernaars tal van optredens. Zanger Geert zal zijn duivels ontbinden in de feesttent en ook de populaire West-Vlaamse zanger Paul Bruna die momenteel hoge ogen gooit, zal het publiek verwennen met zijn songs uit zijn nieuwste album “Verrassend …. Anders”. Denken we maar songs zoals onder andere Geef mij je angst, Het werd zomer, Kleine café aan de haven, ’t Is weer voorbij die mooie zomer, Mijn leven, La Paloma en vele andere.’

‘Maar de hoofdbrok van de avond is voor rekening van Les Folles de Gand, een travestieshow vol glitter en glamour. Les Folles de Gand werd geboren in april 1999. Hun naam is een begrip in Vlaanderen. Een show die zeker niemand mag missen’, benadrukt Patrick Vanbeselaere.

Na jaren ervaring te hebben opgedaan bij verscheidene travestiegezelschappen, beslist Christophe om van start te gaan met een totaal nieuw concept. Geen nieuwe wijn in oude zakken, maar flitsender, jonger en vernieuwend. En zijn opzet lukt want zijn deelname met de groep aan de Gentse feesten, de thema shows en de vele verjaardagsshows blijken telkens een schot in de roos te zijn. Dus De Mokker laat je gaan en ga deze fantastische show bekijken. De toegang is gratis.

Rommelmarkt, warme beenhesp en optredens

Op zondag is er dan de traditionele rommelmarkt. Reeds de derde editie. Vanaf ’s morgens zes uur tot 18 uur ’s avonds, kunnen de liefhebbers zich op De Mokker, in de verkeersvrije straten, komen vergapen aan de vele standjes die telkenjare naar De Mokker komen. Kopen mag natuurlijk ook. Wie een stand wil innemen dient zich vooraf in te schrijven. Kostprijs zes euro voor tien meter en de auto mag bij de stand. Inschrijven kan via de verantwoordelijke Maria Vanryckeghem op het nummer 059/27 86 80. Over de middag serveert men in de tent “Warme beenhesp à volonté” met frietjes en acht soorten groenten. Deelnemen kan tegen de prijs van 15 euro per persoon voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen, in voorverkoop. Aan de ingang van de tent betaal je 18 euro per persoon als volwassene en 10,50 euro voor de kinderen. Kaarten zijn te reserveren op het nummer 0476/26 64 90. Kaarten kunnen ook afgehaald worden in de Catstraat 86 of in de Lekestraat 52, 53 en 86.

‘In de namiddag presenteren we weerom een resem artiesten. Vanaf 14 uur zijn er gratis optredens van zanger Geert, Stupid Cupid, Luc Van Meeuwen en Jan Wuytens’, onderstreept bestuurslid Cecile Hoorne.

Wielerwedstrijd O.V.W.F.

Het kermisgebeuren op De Mokker wordt afgerond op woensdag 11 juli, met een wielerwedstrijd O.V.W.F. voor liefhebbers en amateurs. Voor deze organisatie tekent Johan Calus.

Er zijn drie wedstrijden: Categorie B krijgen 22 ronden van 2,5km of een afstand van 55km voorgeschoteld. Start om 15 uur. De renners van de Categorie C dienen 50km of 20 ronden van 2,5km af te haspelen met start om 16.30uur en tot slot komen om 18uur de renners van Categorie A aan de start voor een wedstrijd van 70 km of 28 ronden van 2,5km. Deelname is mogelijk mits dagvergunning. Meer informatie is te bekomen op het nummer 051/58 23 53 of op 0475/565 014.

Trouwe medewerkers

‘Het feestcomité De Mokker werd opgericht in 2001 omdat er eigenlijk niets meer was op De Mokker’, verteld voorzitter Patrick Vanbeselaere. ‘Het vroegere kermiscomité dat ieder jaar een kaarting en een barbecue op het getouw zette, stopte totaal onverwacht in 2000 haar activiteiten. De bezielers Maurice Allary, sinds afgelopen maandag 25 juni verblijvende in het rusthuis in Kortemark; en beenhouwer Gilbert Willaert gaven er wegens ouderdom de brui aan en toen zijn ikzelf en Filip Vandewiele in actie geschoten na een praatje op het Mokkerplein’, weet Patrick Vanbeselaere nog goed.

‘Het eerste wat we toen gedaan hebben is met schepen Dirk Ampoorter (SP.A) gaan praten. Immers een kermiscomité oprichten is een serieuze verantwoordelijkheid op je schouders nemen en daar begin je niet zomaar aan en ook niet om er na een jaar mee te stoppen. Toen de schepen ons idee genegen was, zijn we medewerkers gaan ronselen en hebben we burgemeester Patrick Lansens (SP.A) aangeklampt en hem om subsidies gevraagd. We hadden immers geen cent in kas en koken kost geld hé!’

‘Onze burgervader heeft ons steeds gesteund en ondanks we voor subsidies het eerste jaar niet in aanmerking kwamen, wegens niet voorzien op de begroting, kregen we toch door zijn toedoen 30.000 oude Belgische franken, waarvoor we hem nog steeds dankbaar zijn. Ondertussen krijgen we nu een subsidie van 1.500 euro en samen met wat we van onze sponsors krijgen – waarvoor we hen van harte danken – kunnen we ieder jaar een mooi kermisprogramma aanbieden, zodat Mokkerkermis niet van de kaart verdwijnt. Het is al erg genoeg dat De Mokker geen café meer heeft waar men op zaterdag en/of zondag rustig een pintje kan gaan drinken’, vervolgd de voorzitter.

‘Maar we moeten eerlijk zijn en de mensen die het verdienen een pluim durven geven. We hebben tal van medewerkers die al tien jaar lang zich vrijwillig en onbaatzuchtig inzetten om Mokkerkermis draaiende te houden. En ze verdienen allemaal zonder uitzondering een dikke pluim voor op hun hoed. Maar ééntje springt er al al die jaren uit de ban en verdient de titel van vrijwilliger van het jaar. En dan heb ik het natuurlijk over Dominiek Lonneville of Banane zoals ze hem op De Mokker noemen.’

‘Dominiek is al tien jaar lang een zeer trouwe medewerker en bovendien is hij van alle markten thuis en een zeer handige Harry. Naast het helpen zetten en afbreken van de feesttent, helpt hij ook tijdens de kermisdagen waar hij kan. Nooit is iets teveel en steevast is hij als eerste op het appel en verlaat hij als laatste man - net als een kapitein - het schip. De vele vele uren van gratis arbeid dat Dominiek al op zijn teller heeft staan, is niet te schatten. We hopen dat we ook dit jaar op hem kunnen rekenen’, besluit voorzitter Patrick Vanbeselaere.

Het huidig bestuur van Mokkerkermis ziet er als volgt uit: Patrick Vanbeselaere (voorzitter), Lieve Crevits (secretaris), Maria Vanryckeghem (penningmeester) en de bestuursleden: Boudewijn Desnyder, Remi D’Hulst, Cecile Hoorne, Filip Vandewiele, Willy Vandousselaere en Karin Delodder.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio