Winnen cultuurprijs “Bronzen Stekker” geeft extra drive aan nieuw bestuur

Milk Inc, top of the bill op Koekelaars Nazomerfestival

Milk Inc, top of the bill op Koekelaars Nazomerfestival

Het nieuwe bestuur van Koekelare Leeft, die het festival voortaan in handen heeft. Bestuurslid Fièlla Ouhama ontbreekt op de foto. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het nazomerfestival “Koekelare Leeft”, is na tien jaar aan vernieuwing toe. Niet dat de oude garde uitgeblust is of zo, neen…. Na tien jaar beslisten enkele drijvende krachten het schip te verlaten. Enigszins verrast door deze plotse wending, namen enkele jongeren de teugels in handen, want “Koekelare Leeft” mocht geen stille dood sterven. Vzw Motefeesten werd boven de doopvont gehouden en presenteren de Koekelaarse muziekliefhebbers van vrijdag 31 augustus tot en met maandag drie september 2012, opnieuw een zeer aantrekkelijke topaffiche met Milk Inc op de eerste schooldag als top of the bill. Eén schaduwzijde.... Kaarten voor dit optreden kosten vijf euro en geen twee euro zoals eerder in bepaalde media aangekondigd!

Onder dezelfde noemer “Koekelare Leeft” – maar geen oude wijn in nieuwe zakken – wordt de muziekliefhebber uit Koekelare en ruime omgeving, opnieuw verwend met een kwalitatief sterk programma.

‘Inderdaad’, benadrukt kersvers voorzitter Christophe Desmet. ‘Wij waren enigszins verrast en op ons nest gepakt, toen we vernamen dat enkele ouwe krokodillen er om verschillende persoonlijke redenen er de brui aangaven. Ongeloof heerste en tal van vragen staken de kop op. Het kon toch niet dat het zo succesvolle nazomerfestival een stille dood zou sterven.’

Bronzen Stekker

Tien jaar is Koekelare Leeft succesvol aan de slag en vorig jaar nog verpulverde Koekelare Leeft alle records, want 25.000 festivalbezoekers over vier festivaldagen, genoten met volle teugen van een waaier aan muziekgenres. Zo speelde Les Truttes, die op vrijdagavond een thuiswedstrijd speelde, de pannen van het dak, palmde een naar mijn bescheiden mening een te brave Alex Carlier met Hooverphonic op zaterdag toch heel wat harten in, zette de schlagerparade met onder andere Willy Sommers, Luc Steeno, De Deurzakkers en tal van anderen op zondag, de feesttent op zijn kop; om tot slot heel stijlvol af te sluiten met wereldster Adamo.

‘Ja, enigszins bekomen van de schok, staken Kris Depuydt en ikzelf de koppen bijeen om na te gaan hoe we een teloorgang konden vermijden. We konden niet aan het idee wennen dat Koekelare Leeft, zou ophouden te bestaan. En had Kris een dipje dan hielp hij mij er boven op en omgekeerd’, lacht Christophe Desmet nu.

‘Uiteindelijk namen we de koe bij de horens, trokken we onze stoute schoenen aan en gingen informatie inwinnen bij Michel Goderis van Het Hemelsbreed Verschil, een van de bezielers van het eerste uur. We kregen de informatie waar we om verzocht hadden en vertelden hem dat we eventueel het nazomerfestival zouden voortzetten.’

‘Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan hé. Nachten heb ik liggen piekeren en woelen in bed en zo verging het ook mijn boezemvriend Kris Depuydt. Dagen aan een stuk hebben we overlegd, want het financiële plaatje om zo’n vierdaags evenement op te zetten, doet je toch wel even duizelen. Bovendien hadden wij geen jota inzicht van wat daar allemaal bij komt kijken, want onze taak in het verleden was louter technisch ondersteunend. Van paperassen hadden zowel ikzelf of Kris bij manier van spreken kaas gegeten’, bekend voorzitter Desmet.

‘Uiteindelijk hebben we de sprong gewaagd. Een van de drijfveren waarom we per se Koekelare Leeft in stand wilden houden, was het winnen vorig jaar van de cultuurprijs “De Bronzen Stekker”. Wij willenen die trofee alle eer aandoen!’

Nieuwe structuur

‘We hebben enkele nieuwe mensen aangetrokken want alleen met ons tweetjes zoiets op poten zetten, lukt niemand. Maar we hebben er alle vertrouwen in. Een gemotiveerd team versterkt met enkele ouwe rotten van het eerste uur, staat klaar en gaat de uitdaging aan om ook de komende jaren Koekelare op de muzikale en vooral feestelijke wereldkaart te zetten. En het is heerlijk om weten dat we achter de schermen ook de volle steun genieten van het oude bestuur, die ons zowel financieel als bij alles wat er komt bij kijken, met raad en daad bijstaan. Dat de oude garde de vlucht heeft genomen omdat de put zou te groot zijn, zoals kwatongen beweerden, is larie in apekool.’

‘Maar ik moet wel bekennen dat we enigszins de klus toch een beetje hebben onderschat. Een weg terug is er- en willen we ook niet bewandelen. De opvolging van Koekelare Leeft is mede door de verjonging van het bestuur, verzekerd. En deze verjonging werpt nu al zijn vruchten af. Ik merk dat aan tal van facetten die bij zo’n organisatie komt kijken. Nieuwe ideeën worden gelanceerd en ook verjonging van de programmatie is dit jaar al merkbaar. Het concept zal steevast hetzelfde blijven maar in de toekomst kan de invulling er wat anders uitzien’, onderstreept Christophe Desmet.

Om een en ander vlot te laten verlopen en aan alle bijkomende beslommeringen het hoofd te bieden, werd een nieuwe structuur en vzw opgericht onder de benaming “vzw Motefeesten”, maar naar buiten toe blijft het nazomerfestival de benaming “Koekelare Leeft” dragen.

‘Ja, de nieuwe vzw wordt – en ik kan het niet genoeg benadrukken – gecoacht door het oude bestuur, wat concreet betekent dat hun ervaring en kennis voor ons een leidraad is. Waar nodig sturen ze ons bij want enkel op die manier kan “Koekelare Leeft 2012” opnieuw tot een topper uitgroeien’, bevestigd de kapitein van het nieuwe schip Christophe Desmet.

Het nieuwe bestuur ziet er als volgt uit: Christophe Desmet (voorzitter), Kris Depuydt (secretaris), Marianne Willaert (penningmeester) en de bestuursleden Freek Mollefait, Gontrand Boucquez en Kristof De Croo. En zo pas is ook  Fièlla uhama (niet op de foto) de rangen van de vzw komen versterken.

Programmatie 2012

Iedereen weet ondertussen dat de festivalsfeer bestaat uit een professioneel “blackbox” podium met een indrukwekkende klank- en lichtshow. De feesttent zelf heeft een capaciteit van 8.000 personen (rechtstaand) en die zal beslist tot de nok gevuld zitten met de komst op maandagavond één september van Regi Penxten en de populaire formatie Milk Inc.

‘Normaal ging de maandagavond dit jaar van de kaart verdwijnen omdat we het aanvankelijk niet zagen zitten om op zo’n korte tijd een degelijke programmatie voor vier dagen uit te dokteren. Maar uiteindelijk mochten we zo’n kans niet laten liggen. Frank Delancker van AD Delhaize Koekelare – een van de voortrekkers van de verjonging van de programmatie – zet er zijn schouders onder en kon Milk Inc strikken om naar de Koekelaarse feesttent te komen. Het wordt een anderhalf uur durend live concert vol fantastische en wondere ervaringen en waarbij je jezelf in de arm zal knijpen om zeker te zijn dat wat je meemaakt waar is! Dit wordt een party zoals je die zelden of nooit in Koekelare meemaakt’, vertelt een tevreden voorzitter Desmet ons.

Gontrand Boucquez van Pro Sound & Light, is de man op de juiste plaats om de affiche kleur te geven, want niemand beter als hij weet wat er op muzikaal vlak leeft in Vlaanderen. Dagelijks komt hij via zijn bedrijf Pro Sound overal in Vlaanderen, zodat alle artiesten in de beste omstandigheden qua geluid en licht, hun ding kunnen doen. Zijn veelvuldige contacten openen tal van deuren en daar kan Koekelare Leeft gretig gebruik van maken.

Het Koekelaarse nazomerfestival wordt dit jaar geopend op vrijdag 31 augustus. In de namiddag is er voor de senioren een “Zilveren Variétéshow met zang, dans, circusacts en heel veel humor op het menu. De invulling is nog niet helemaal rond, maar van zodra alles in zijn definitieve plooi is gegoten, komen we daar op terug.

Het avondprogramma met een receptie voor de talrijke sponsors en uiterst geschikt om je netwerk te verruimen, wordt zoals ieder jaar ingepalmd door Vlaanderens meest fantastische en begeerlijkste coverband van Vlaanderen. “Les Truttes” (na zeven jaar spelen ze een zoveelste thuismatch) zal opnieuw op onnavolgbare en unieke wijze de feesttent op zijn kop zetten met hun schitterende act. En ze hebben beloofd dat ze in Koekelare met iets speciaals zullen uitpakken.

Op zaterdag één september staat onder andere Gorki live in concert op het menu. De andere namen worden binnenkort bekendgemaakt. Gorki vooral bekend door songs als Mia, Lieve kleine piranha en tal van andere, zal iedereen laten rocken en swingen dat de pannen spreekwoordelijk van het dak van de feesttent zullen vliegen. Daar staan Luc De Vos en zijn kompanen garant voor.

Op zondag twee september is er een kindernamiddag en dit jaar met wel een heel speciale act. We gaan er nu nog niets over vertellen, maar in een afzonderlijke bijdrage lees je er alles over in de komende dagen. Maar ik kan je nu al verklappen dat menig kinderhartje sneller zal beginnen kloppen. En wat meer is…. Ook de jongeren worden daarbij niet vergeten, want de Vlaamse ……. komt die zondagnamiddag eveneens naar Koekelare.

Willy Sommers, Frank & Mirella, Sergio en ….

Op zondagavond vindt dan de traditionele “Schlagers op volle toeren” plaats. Een live gebeuren want alle artiesten – en dat zijn er heel wat – worden live begeleid door het huisorkest The Golden Bis Band. Zullen het kot muzikaal in vuur en vlam zetten: Salim Segers, Dennie Christian die ook de presentatie voor zijn rekening zal nemen, Sergio die nummers van André Hazes zal vertolken, nieuwkomer en nu al zeer populair David Van Dyck, het Nederlandse duo Frank & Mirella en Ria Valk die ongetwijfeld haar “Worstjes op mijn borstjes” naar Koekelare zal meebrengen, Luc Steeno die onlangs goud kreeg voor de verkoop van meer dan 10.000 cd’s van “Luc Steeno zingt Adamo”, Bart Kaëll die zijn Marie-Louise zal laten weergalmen in de feesttent en natuurlijk als slotakkoord van de avond de enige echte Willy Sommers.

Geen twee maar vijf euro voor Milk Inc!

Op maandagavond is er dan Milk Inc. Maar in tegenstelling tot wat in sommige media al is verschenen, kost een toegangsticket geen twee euro maar vijf euro! Nog een prikje als je ’t
mij vraagt.

Wij stonden ook stomverbaasd toen we hoorden dat er vijf euro werd gevraagd voor een toegangsticket, want de oorspronkelijk vastgestelde toegangsprijs was twee euro. Ik werd door enkele mensen in Koekelare aangeklampt die kaarten hadden gekocht maar dus vijf euro per kaart moesten neerdokken. Ze vonden het niet kunnen dat zomaar de prijs zonder vooraf aan te kondigen, werd aangepast.

Ik kon het niet geloven, maar die mensen die liever anoniem wensen te blijven, toonden mij hun toegangsticket waarop de prijs van vijf euro afgedrukt stond. Ik nam dus de proef op de som en ging vrijdagnamiddag naar AD Delhaize en kocht er twee tickets en jawel…. Ze kosten inderdaad vijf euro per stuk! Je kunt natuurlijk aan de kassa van je foert maken, maar dat verandert niets aan de hele zaak. Uiteindelijk is het nog maar een prikje voor een concert van Milk Inc, maar het gaat om het principe. Zoiets doe je gewoon niet.

‘Helaas kunnen wij daar niets aan verhelpen’, bekent voorzitter Desmet. ‘Een communicatiestoornis ligt aan de basis van dit misverstand. Een spijtige zaak waaruit we in de toekomst de nodige lessen zullen trekken. Ik hoop alleen maar dat de fans van Milk Inc, toch naar Koekelare komen afgezakt want het gaat toch om een uniek concert’, onderstreept Christophe Desmet verontschuldigend.

Ik contacteerde Frank Delancker van Ad Delhaize in Koekelare en confronteerde hem met de gevraagde meerprijs. ‘Ja, er is een foutje gemaakt bij het communiceren. Alle kaarten kosten inderdaad twee euro, uitgezonderd voor het optreden van Milk Inc. Een communicatief schoonheidsfoutje te wijten aan een gebrek aan jeugdig enthousiasme in combinatie met onervarenheid. Het is allemaal holderdebolder moeten gaan en dan wordt weleens iets over het hoofd gezien.’, zegt AD Delhaize topman Frank Delancker.

‘De kaarten kosten inderdaad vijf euro per stuk, maar wie een cheque van Delhaize ter waarde van vijf euro inlevert, krijgt twee toegangstickets voor het optreden van Milk Inc. Er komt ook nog een spaaractie waarbij kaarten gratis zullen te verkrijgen zijn. Een spijtig voorval maar naar ik hoop, eentje zonder grote gevolgen. Een concert van Milk Inc kunnen meemaken aan de prijs van vijf euro, is nog altijd spotgoedkoop in vergelijking met wat fans betalen voor een gelijkaardig optreden van Regi Penxten in het Antwerpse Sportpaleis’, besluit sponsor Frank Delancker.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio