Hun zaak is qua toegankelijkheid een voorbeeld voor andere handelszaken

Slagerij Bruno & Heidi ontvangen toegankelijkheidslabel uit handen van schepen Kelly Tanghe

Slagerij Bruno & Heidi ontvangen toegankelijkheidslabel uit handen van schepen Kelly Tanghe

De zaak van Bruno en Heidi is een voorbeeld van hoe het overal zou moeten zijn. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Bruno Claeys en Heidi Dewilde van de gelijknamige slagerij Bruno & Heidi, kregen gisteren als eersten het label “Deze zaak is toegankelijk” uit handen van schepen Kelly Tanghe(SP.A). Hun zaak is op het vlak van toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers een schoolvoorbeeld voor andere handelszaken in Koekelare en omgeving.

Bruno Claeys afkomstig van Zeebrugge en Heidi Dewilde afkomstig uit het landelijke Oostkerke – Damme, vonden Koekelare in 1997, via een van hun leveranciers. De beenhouwerij op heet Concertplein was in 1997 over te nemen en op zes juli 1997 waagden zij de sprong, namen de beenhouwerij op het Concertplein over en werden er de zelfstandige uitbaters. Ook toen verkregen de uitbaters het label “Deze zaak is toegankelijk”.

Voelen zich hier thuis

Algauw was de zaak – die groeide en bloeide in Koekelare – gekend als een kwaliteitsvolle beenhouwerij gespecialiseerd in eigen bereidingen van onder andere charcuterie. Groeide en bloeide de handelszaak tot eenieders tevredenheid, algauw merkten de sympathieke uitbaters, dat ze op het Concertplein met een tekort aan ruimte kampten. Er werd dan ook uitgekeken naar een andere locatie.

Bruno en Heidi die zich na al die jaren als meer dan halve Koekelarenaars voelen en zich er thuisvoelen, vonden een nieuwe vestiging langsheen de Ichtegemstraat. Het huis nummer 8 werd verbouwd en gerenoveerd en sinds 18 februari 2011, wordt daar de beenhouwerij uitgebaat.

Schepen Kelly Tanghe bevoegd voor andersvaliden, stelde dat de slagerij een schoolvoorbeeld is van toegankelijkheid voor andersvaliden. ‘De zaak is voorzien van een hellend vlak voor zowel het naar binnen als naar buiten rijden, de draaicirkel is ruim genoeg zodat een rolstoelgebruiker gemakkelijk zijn inkopen kan doen, er is een verlaagde toonbank, wat het betalen vergemakkelijkt, in de zaak zijn geen drempels of verhogingen aangebracht, de deuropeningen zijn voldoende breed en er is slechts één ingang en één uitgang. Zo zou het overal moeten zijn.’

De schepen weet echter ook dat Parijs en Rome niet op één dag is gebouwd. ‘Veel handelszaken in onze gemeente leveren inspanningen om hun zaak toegankelijker te maken. Maar het probleem ligt niet zo zeer bij hen, maar wel bij de architecten. Bij verbouwingen en/of uitbreiding van een handelszaak, schenken ze nog te weinig aandacht aan de nieuwe verordeningen die de overheid heeft opgesteld’, zegt schepen Tanghe nadrukkelijk.

Architect op gewezen

En dat wordt bevestigd door Bruno en Heidi. ‘Ja, ook wij hebben voortdurend de architect er moeten op wijzen, dat er een nieuwe verordening betreffende toegankelijkheid is en dat hij de klus moest klaren rekeninghoudende met deze verordening. We hebben voortdurend met hem overleg gepleegd en hem erop gewezen dat we wilden dat onze zaak voldeed aan de gestelde normen’, onderstreept Heidi overtuigend.

‘Er wordt door sommige architecten te weinig aandacht besteedt aan deze verordening, maar als je achteraf moet vaststellen dat je zaak eigenlijk niet voldoet, dan pas zit je met een probleem. En achteraf opnieuw je zaak moeten aanpassen, dat kost een pak poen meer. Ik kan dus maar één raad geven aan alle middenstanders en ondernemers die zinnens zijn verbouwingen uit te voeren of een nieuwbouw te plaatsen, schenk echt de nodige aandacht aan deze nieuwe verordening en vermijdt tal van problemen achteraf.

De werkgroep toegankelijkheid bestaande uit: schepen Kelly Tanghe, Daniël Desender, Gino Delanghe en Luc Debou, kwam de slagerij controleren en zag dat er op alle vlakken zeer goed werd gescoord zodat niets nog in de weg stond om het label “Deze zaak is toegankelijk” aan Bruno en Heidi uit te reiken, wat dus gisteren in de namiddag gebeurde.

Voortaan open op donderdag

De zaak is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.30 tot 13 uur en van 14 tot 18.30uur. Op zaterdag tot 18 uur en op zondag van 07.30 tot 12.30 uur. De zaak is op donderdag gesloten, maar daar komt verandering in. Vanaf 19 juli zal de slagerij ook op donderdag opnieuw open zijn en dit van 09.30 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur.

Slagerij Bruno en Heidi gelegen Ichtegemstraat 8 in Koekelare, kun je bereiken op 051/58 45 25.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio