Vierhonderd deelnemende paarden tonen er hun kunnen in diverse disciplines

’t Motehof in Hooglede – Gits decor voor provinciaal ruitertornooi

De Gudrunruiters maken zich op voor het Provinciaal Ruitertornooi. Foto: Eric Vanhooren

Hooglede - Met de organisatie van een provinciaal ruitertornooi komende zondag 29 juli op de weiden van ’t Motehof bij Els en Steven Rammant, is de Landelijke Ruitervereniging “De Gudrunruiters”, niet aan hun proefstuk toe. De club die 64 jaar geleden het levenslicht zag is ondertussen al lang alle kinderziekten ontgroeid en staat hoog aangeschreven bij de paardenliefhebbers. Er wordt zowel dressuur en groepsdressuur gereden, maar ook gesprongen op twee springparcoursen. In de namiddag tonen ook de menners met hun koetsen wat ze in hun mars hebben.

Dat het een oogstrelend spektakel zal worden, daar twijfelt in Hooglede - Gits en omstreken niemand aan. Met ruim 400 deelnemende paarden, waaronder tal van toppers, kan het ook moeilijk anders.

Lessen aan één euro

Wie zeker gebeten is door de paardenmicrobe is Mieke Remmerie, secretaris van ruitervereniging “De Gudrunruiters” uit Hooglede-Gits. Maar zij is wanneer ik haar curriculum Vitae er op na sla, bovenal een bezige bij en duiveltje doet het al. Naast haar grote passie het paardrijden, is Mieke ook een gedreven loper, is ze graag creatief met klei in cursus keramiek aan SASK, is ze dol op lezen, houdt ze van de natuur en is ze lid van Natuurpunt en MiNaHoo en is ze tuk op dieren. Beroepshalve geeft les in De Zonnebloem te Hooglede in de vijfde klas en is ze lid van toneelvereniging Kunst en Vreugd. En omdat haar agenda daar mee nog niet genoeg uitpuilt, is Mieke Remmerrie naast echtgenoot en moeder, in Hooglede ook nog politiek actief binnen de lokale CD&V-afdeling.

Maar komende zondag 29 juli gaat al haar aandacht naar de organisatie van het provinciaal ruitertornooi op de weiden van ’t Motehof, gelegen Meiboomstraat te 8830 – Hooglede – Gits. ‘Of je nu een beginneling bent, een recreatieve ruiter, een klassendressuurruiter of een superspringamazone, bij ons is iedereen welkom. Enige voorwaarde is dat je een eigen paard hebt, want we zijn geen manège en je kunt bij ons geen paard huren’, weet Mieke te vertellen.

Het oefenterrein bevindt zich op het kruispunt van de Akkerstraat en de Kleine Stadenstraat en is op elk ogenblik voor de leden toegankelijk. ‘Op zondagvoormiddag is er les van 10 tot 11.30 uur en je betaalt hiervoor 1 euro, jawel, jullie lezen goed, één euro! Lidgeld betaal je aan LRV Leuven en dit omvat eveneens een verzekering.

‘Hoe we dit kunnen aan die prijs’, herhaalt Mieke Remmerie mijn vraag. ‘Wel door onder andere om de drie jaar een ruitertornooi in te richten, hopende op mooi weer en dat er veel volk op afkomt. Samen met nog andere activiteiten die op touw gezet worden, brengt dat wat centen in het laadje en zo kunnen we het lesgeld spotgoedkoop houden’, benadrukt Mieke lachend.

Eén van oudste actieve ruiterverenigingen

De club werd 64 jaar geleden (op 1 januari 1948) opgericht in Gits en telt op heden een 15-tal leden. ‘We zijn vermoedelijk een van de oudste actieve clubs – zo niet de oudste – van West-Vlaanderen. Aanvankelijk gedoopt onder de naam Quirinusruiters, zijn we geëvolueerd naar Gudrunruiters. We kenden door de jaren heen tal van verscheidene locaties, want we moesten ons immers zien te beredderen op gronden van bereidwillige boeren of commandanten (= lesgevers binnen de club). Gelukkig zijn we ondertussen van dit probleem verlost en hebben we onze vaste stek gevonden aan het rondpunt in de Kleine Stadenstraat.’

‘De gemeente stelde een stuk grond ter beschikking, gelegen aan de hoek van de Kleine Stadenstraat en de Akkerstraat (vlakbij de meisjeschiro). Hier mochten we (op kosten van de gemeente) een zandpiste aanleggen. En zo geschiedde ook. We beschikken nu over een piste van 20 m op 60 m. De club zelf beschikt over een ruim assortiment aan springbalken en staanders, zodat er ook een parcours gezet kan worden’, verteld Mieke in een notendop de geschiedenis van de club, die behoord tot het gewest Roeselare – Menen.

Feestprogramma

Dat de grote troef van het organiserend bestuur bestaande uit: Gysels Johan (voorzitter), Vanhuyse Bernard (Commandant), Remmerie Mieke (Secretaris) en de bestuursleden Monteyne Dietrich en proost E.H. Roland Decloedt, hun ervaring is, hoeft zeker geen betoog. En dat is ook nodig wanneer je een tornooi met 400 deelnemende paarden in het gareel wil houden.

Het provinciaal ruitertornooi vindt plaats op de weiden van ’t Motehof in de Meiboomstraat en gaat om 9 uur van start. Het einde is voorzien omstreeks 17 uur.
Het programma ziet er als volgt uit: Op het Feestterrein gaat men om 09u van start met een Springwedstrijd L, terwijl op het B-terrein op hetzelfde uur de wedstrijd M schifting plaatsvindt, gevolgd door een wedstrijd voor beginnelingen.

Om 12u gaat op het hoofdterrein de schiftingswedstrijd voor de zwaargewichten door, gevolgd om 13u30 door de barragewedstrijden in de categorie lichtgewichten en de prijsuitreiking: parade en prijsuitreiking groepsdressuur, kurkentrekker, demonstratie groepsdressuur en de prijsuitreiking individuele dressuur Zwaar 2 en Licht 1.

Op het B-terrein kun je om 14u45, een wedstrijd voor aspiranten gaan bewonderen. Op het feestterrein beginnen ze om 15u15 met een springwedstrijd in de middencategorie, gevolgd om 16u15 door de barrage in de middengewichtklasse en de prijsuitreiking M en menners. Om 17u kunnen alle aanwezigen genieten van een demonstratie individuele dressuur vrije nummers om te eindigen omstreeks 17u15 met de tweede omloop categorie zwaar en de barrage in diezelfde categorie. Uiteraard volgt dan ook de prijsuitreiking individuele dressuur – winnaars B1 - B2.

Voor het publiek en voor al wie tuk is op de parade – zeg maar het presenteren van alle deelnemers – moet zeker aanwezig zijn om 14 uur, want dat wordt beslist een van de hoogtepunten. Alle deelnemers worden aan het publiek voorgesteld. Een parade van alle deelnemende paarden als officiële opening wordt opgevoerd in de vorm van een kurkentrekker.

Zijn van de partij: Anzegem - Sint Arnoldus (53001R), Ardooie - Sint Martinusruiters (55001R), Brugge – Ter Ronselaere (50007R), Deerlijk - Sint Elooi (53002R), Diksmuide - IJzervrienden (51004R), Geluwe - Sint Dionysius (52001R), Hooglede Gits - Gudrunruiters (55002R), Izegem - Sint Tillo (55003R), Lichtervelde - Sint Jakobusruiters (55004R), Lo Reninge - Poloruiters (51003R), Middelkerke - Spermalieruiters (54002R), Oedelem Beernem - De Tempeliers (50002R), Oostkamp - De Waterkant (50008R), Passendale - Sint Audomarusruiters (52008R), Pittem - Sint Godelieve (56003R), Roeselare - Rodenbachruiters (55005R), Sijsele - Sint Martinus (50003R), Stalhille - Paddegatruiters (50009R), Tielt –
Poelbergruiters (56007R), Torhout - Sint Rembert (50004R), Veldegem-Ruddervoorde – De
Veldruiters (50005R), Westkapelle - Sint Elooi (50006R), Wingene – Te Reye (56004R) en Zonnebeke - Zonnedravers (52006R).

Menners & springwedstrijden

Ondertussen komen om half twee volgende menners aan de beurt: Astrid Delporte, Enkelspan Pony; Kurt Voet, Enkelspan Paard, Beginnelingen (125); Chantal Desutter, Enkelspan Pony, Licht (125); Sam Hallaert, Enkelspan Paard, Licht (125), Eddy Quartier, Enkelspan Paard, Licht (135); Geert Wyseur, Enkelspan Paard, Licht (135) en Joachim Declercq, Enkelspan Paard, Licht (125).

Groepsdressuur

Treden aan in de categorie A / ZB – M: Izegem, Westkapelle, Ardooie, Middelkerke (M), Oedelem-Beernem (M), Westkapelle (M) en Roeselare (M). In de categorie B / Midden: Middelkerke, Lo-Reninge (12902212), Pittem, Izegem, Oostkamp, Lo-Reninge (7657037), Zonnebeke, Veldegem-Ruddervoorde, Torhout, Anzegem (1239475), Westkapelle, Ardooie en Anzegem (7657542). In de categorie Viertal Licht ten slotte, verschijnen in de arena: Passendale, Sijsele, Roeselare, Tielt, Diksmuide, Geluwe, Deerlijk en Brugge.

Er zijn in de namiddag ook nog spring- en barragewedstrijden met in de middenklasse 39 deelnemers en in de klasse zwaar 21 deelnemers.

Barbecue

Uiteraard voorzien de organisatoren voor de aanwezigen ook spijs en drank. Je kunt er onder andere ijsjes, frietjes en worsten bekomen, maar voor de smulpapen onder ons, wordt ook de mogelijkheid geboden om aan te schuiven aan een lekkere barbecue. Volwassenen betalen hiervoor 12 euro en kinderen zes euro. De organisatoren vragen wel om liefst op voorhand je kaarten voor de barbecue te bestellen en te betalen bij Mieke of Bernard. Telefoon 0498/44 13 78 of via e-mail miekebernard@gmail.com. Wie de tijd niet heeft om vooraf in te schrijven, kan ook nog ter plaatse kaarten kopen voor de barbecue.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio