Fiets- en wandelplezier op het grensgebied van de Polders en het Houtland

Wandelaars en fietsers zullen snoepen van twaalfde Kastelentocht

Wandelaars en fietsers zullen snoepen van twaalfde Kastelentocht

De bezielers van de twaalfde Kastelentocht: Redgy Hemeryck, Marc Van de Veire, Noël Cordier en André Tommelein. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Morgen zondag 5 augustus 2012, presenteren de Motestappers Koekelare onder leiding van voorzitter Marc Van de Veire en het wielercomité Moere met als voorzitter Noël Cordier, de twaalfde editie van de Kastelentocht. Deelnemers kunnen niet alleen kiezen uit vijf afstanden om te wandelen, fietsliefhebbers komen dit jaar zeker ook aan hun trekken, want ze kunnen er een gezinsfietstocht van 41km rijden.

De laatste loodjes wegen het zwaarst zegt het spreekwoord, maar voorzitter Marc Van de Veire neemt dat met zijn team bestaande uit: Redgy Hemeryck, Noël Cordier, Geert Dewilde en Andre Tommelein, wel heel letterlijk op. Komende zondag 5 augustus staat de twaalfde editie van de Kastelentocht op het menu en de Motestappers, willen de wandelaars en de fietsers, verwennen met niet alleen schitterende wandelingen en een gezinsfietstocht van 41km, maar ook met tal van randanimatie.

Afstanden

Deelnemers aan de wandeltocht hebben keuze uit volgende afstanden: 6, 10, 15, 22 en/of 25 km. De fietsers krijgen 41km onder de wielen geschoven. Deze recreatieve wandel- en fietsdag combineert prachtige natuurwandelingen met een museumbezoek.

Iedere fietser ontvangt een toeristische kaart met het traject van de route. Deelnemen kost 2 euro per persoon en daarin zijn vervat de fietskaart en een streekbiertje en/of frisdrank. Wandelaars betalen 1,20 of 1,80 euro afhankelijk of ze al dan niet lid zijn van een wandelclub. De vrije start voor de fietstocht vindt plaats tussen 9 en 15 uur. Wandelaars echter kunnen inschrijven vanaf 7uur. Einde aankomst is voorzien om 18 uur.

Blikvangers

De organisatoren hebben uiteraard ervoor gezorgd dat er naast het wandel- en fietsplezier ook heel wat bezienswaardigheden te zien zijn. Blikvangers op de fietsroute zijn dit jaar de Abdij Ten Putte en het Godelievemuseum in Gistel, waar men in de tuinen van de Abdij de tentoonstelling “Mysterie Verbeeld” kan bewonderen. Ook de Oostmolen en het wielermuseum “De Gistelse Flandriens” zetten hun deuren wagenwijd open.

'In Koekelare kunnen de deelnemers terecht in het Käthe Kollwitzmuseum, gevestigd in de toren van de Brouwerijsite. Daar vinden de recreanten een unieke verzameling kunstwerken van deze expressionistische Duitse kunstenares. En in Sint-Pieterskapelle kunnen ze vanaf 10uur terecht in de Sint-Pieterskerk waar gids Werner Peene de bezoekers zal voorzien van tekst en uitleg. Fietsers en wandelaars passeren natuurlijk ook langs de site Lange Max', weet Marc Van de Veire ons te vertellen..

Alle deelnemers krijgen gratis een Keyte, een lekker streekbiertje.

Sint-Pieterskerk

De kerk is gewijd aan de Heilige Petrus die in een nis staat boven de ingang van de kerk met de sleutel van het Rijk Gods in de hand. Is ook terug te zien bij de inscriptie die is aangebracht op het portaal in de noordgevel “haec est domus dei et porta coeli”, wat betekent “dit is het huis van de Heer en de poort van de hemel”. Men gaat er vanuit dat de kerk werd gesticht in de vroegmiddeleeuwse kersteningperiode.

De Sint-Pieterskerk heeft heel wat stijlinvloeden gekend die met elkaar worden gecombineerd. De romaanse torenromp van de Sint-Pieterskerk van Sint-Pieterskapelle dateert nog uit de dertiende eeuw. De toren had ook een militaire functie. Bij gevaar was de robuuste toren een vluchtplaats voor de bevolking.

Het koorgestoelte, de sacristie, de klokkenkamer en het traptorentje zijn gebouwd in laat-gotische stijl. Het schip is classistisch getint en dateert uit de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd de kerk verbreed in neogotische stijl. De vele verbouwingen hebben er toe bijgedragen dat de toren niet perfect in het verlengde van de rest van het gebouw staat.

Onder de talrijke kunstwerken is de kruisweg geschilderd door Constantin Meunier (Etterbeek, 12 april 1831 – Elsene, 4 april 1905) een van de meest waardevolle. Constantin Émile Meunier was een zeer gerenommeerde Belgische beeldhouwer, schilder en graficus.

Animatie

'De start- en aankomst is voor fietsers en wandelaars het domein Torenhof, gelegen langsheen de Oostendesteenweg 251 te Eernegem. De startplaats in makkelijk bereikbaar met de buslijn 51 en afstappen aan bushalte 24. Er is parking voorzien in de nabijheid van de startplaats', benadrukt Van de Veire.

Tijdens deze gezinshappening zijn er op het traject verschillende muzikale optredens. De hoofdact – een optreden van Anneke Bo en The Sixties – vindt plaats in het Torenhof. Voor het totale programma van deze twaalfde Kastelentocht en de bezienswaardigheden, kunnen de deelnemers terecht op de toeristische diensten van Gistel, Koekelare en Middelkerke. Algemene info verkrijgt men op het nummer 0475/310.575.

Polders en het Houtland

De twaalfde Kastelentocht is wandelen en/of fietsen op het grensgebeid van de Polders en het Houtland. Vertrekkende van de startplaats het “Torenhof”, gelegen op de Moerdijk en vroeger een zeer belangrijk handelscentra, want het lag gunstig en haast midden tussen de twee handelssteden Oostende en Torhout. Na diverse economische bezigheden is er thans nog een koffiebranderij gevestigd. Op het zonnige terras van het Torenhof is er de ganse namiddag muzikale animatie.

De vijf, zeven en de twaalf kilometer gaan richting het “Leugenboombos”. De zeven en de tien km gaan dan via de site Lange Max richting rustpost Moere. Lange Max was een groot Duits kanon dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt voor het beschieten van de Franse stad Duinkerke. De bouw van het kanon startte in 1915 en werd in 1916 voltooid.

Na de rust maakt de twaalf kilometer een prachtige lus richting Hovaeremolen. De Hovaeremolen werd gebouwd in 1711 als een houten teerlingmolen met een vlucht van 25 meter. De Hovaeremolen kende een bewogen geschiedenis. Als uitkijkpost gebruikt voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog en ook als veldkeuken werd de molen op 22 maart 1918 kapot geschoten. Met de vergoeding van de oorlogsschade werd de Hovaeremolen herbouwd als stenen koren- en oliemolen en in november 1921 terug in werking gesteld. Trouw werd hij jarenlang bediend door Alfons en Arthur en Maurice Denecker, de laatste molenaars van Koekelare; tot in 1949 door sleet en storm één van de twee wieken sneuvelden. Jarenlang stond e molen er te verkommeren tot een groep vrienden de molen kochten, er een vzw voor hebben opgericht en hem ten slotte hebben gerestaureerd en hem maalvaardig hebben gemaakt. De Hovaeremolen is nu een beschermd monument.

Kasteel van Moere

Na doorheen enkele private boerderijen te hebben gewandeld, komen de deelnemers van de korte wandelafstanden, aansluiten bij de andere om dan gezamenlijk door de hovingen van het Kasteel van Moere te trekken. Het kasteel werd gebouwd door Baron Albert de Crombrugghe de Looringhe en kende eveneens een vrij bewogen geschiedenis. Niet alleen werd er in verschillende perioden gebouwd (1877-1891-1896), maar ook werd het in 1917 en 1937 erg beschadigd. Na een dakbrand in 1937 werd het kasteel in 1938-1939 hersteld maar wel met een verdieping minder.

Station van Moere

De 25 kilometer wandeltocht, trekt langs de Groene 62 richting het station van Moere. Het station van Moere gelegen op de spoorlijn van Oostende naar Torhout, werd officieel in gebruik genomen op 17 mei 1868. Naast het stationsgebouw was een afspanning voor 20 paarden, het “Estamenette à la gare”. Na de opheffing van het treinverkeer in 1963 werd het station omgebouwd tot een woning.

Na een verkwikkende en deugddoende rust in het Torenhof, trekt de 25 km samen met de 15 en de 20 km richting Abdij Ten Putte en het Sint-Godelievemuseum. De schilderachtige abdij gelegen op de plaats waar Godelieve leefde en in 1070 werd vermoord in opdracht van haar echtgenoot Bertolf, wordt nu bewoond door een jonge religieuze gemeenschap. Naast een modern onthaalcentrum met cafetaria, vind je er ook het Godelievemuseum, waar je alles verneemt over het leven van Godelieve en de geschiedenis van de abdij.

Na een welverdiende rustpauze in de abdij trekken de deelnemers aan de 15 – 20 en 25km, gezamenlijk doorheen het vlakke polderlandschap waar men heerlijk kan genieten van rustige kronkelende maar goed begaanbare wegen, pittoreske torentjes en aanpalende dorpjes aan de horizon. Het zijn stuk voor stuk pareltjes in deze zeer rustige vlakte. Zo bereiken de deelnemers de volgende rustplaats die zich bevindt in het cultureel centrum van Moere. Daarna wordt terug aangesloten bij de 7km en gaat het richting de hovingen van het Kasteel van Moere.

Zoals je allicht ondertussen al zult bemerkt hebben, schuilt er een flinke portie geschiedenis, cultuur en natuurkennis in de verschillende tochten, die je achteraf kunt inpakken met een vleugje Vlaamse oerdegelijke ontspanning, bij een lekkere frisse gratis Oostendse Keyte!

Informatie rond de wandeltochten zijn te bekomen bij Marc Van de Veire, voorzitter van de Motestappers, op het nummer 0495/100.931. Voor meer informatie wat betreft de gezinsfietstocht, kun je terecht bij Noël Cordier, voorzitter van het Wielercomité Moere, op het nummer 0475/310.575.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio