Kwaliteit bewakingsfirma’s in Frankrijk laat te wensen over

Carat Security scheert hoge toppen en gaat nu ook internationaal

Carat Security scheert hoge toppen en gaat nu ook internationaal

Zaakvoerder Wesley Meeuws (links op de foto) van Carat Security in het gezelschap van een van zijn bewakingsagenten. Nu richten ze ook hun pijlen op de Franse Markt en vooral op de grensstreek. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het aantal inbraken, home- en carjackings alsook overvallen op personen neemt fors toe. Vandaar dat mensen meer en meer een beroep doen op bewakingsfirma’s, om tijdens hun afwezigheid, hun woning, winkel- en/of bedrijf, ongemerkt in het oog te houden. Wesley Meeuws van bewakingsfirma Carat Security in Koekelare, barst al enige tijd uit z’n voegen. Het jonge bedrijf aanvankelijk actief in West-Vlaanderen en de grensstreek, scheert hoge toppen en gaat nu zelfs internationaal, want sinds enkele maanden kregen ze ook een vergunning om in Frankrijk aan de slag te gaan.

Inbreken is van alle tijden, maar vroeger werd je er door de rechter serieus voor gestraft. Nu tientallen decennia later, krioelt van inbraken, overvallen op personen, home- en carjackings, maar komen de dieven er spijtig genoeg meestal veel te goedkoop vanaf. Celstraffen worden wegens overbevolking in de gevangenissen nauwelijks nog uitgesproken en de controle op de uitvoering van alternatieve straffen, is nauwelijks aan de orde.

Vandaar dat steeds meer en meer mensen een beroep doen op bewakingsfirma’s om hun goederen en eigendom te beschermen. En dit niet alleen tijdens hun afwezigheid wegens vakantie of een weekendje uit, maar iedere nacht week in week uit.

Onveiligheidsgevoel stijgt

‘Ik ben als 25 jarige security manager de jongste van België met een eigen bedrijfje. Door de stijgende cijfers van inbraken merken wij dat de West-Vlaming met de gedachte verveeld zit en er toch wel schrik is dat hen dit ook overkomt. Voordien deden wij enkel fysieke bewaking met personeel, maar twee jaar terug zijn wij met drie mensen begonnen en dit enkel in de weekends. Tussenin deden wij ook nog evenementen. Maar doordat wij zo snel aan het groeien zijn, zijn wij gestopt met evenementen en doen wij enkel nog bewaking van particuliere zaken, kmo's, industrie, non-profit en havengebieden. Momenteel hebben wij een negental mensen dat fulltime bij ons werkt’, zegt Wesley Meeuws openhartig.

‘Inbrekers storen zich aan niets, alles kan hen op vandaag dienen. Ze breken niet alleen in in woningen en winkels, ook bedrijven krijgen bezoek van de snoodaards en we noteren ook meer en meer inbraken in werfketens, bestelwagens, enz. Vooral de grensstreek is hun geliefkoosd terrein. Vooral de regio Menen, Kortrijk, Izegem, Roeselare en de Westhoek worden druk door dieven bezocht. Het voordeel is dat dieven met hun buit zich pijlsnel uit de voeten maken richting grens’, onderstreept Wesley Meeuws (25), zaakvoerder van het Koekelaarse Carat Security met zetel Sint-Maartensplein 9.

‘Vooral winkels, bedrijven en bedrijfsleiders vragen bewaking. De vraag is iets minder bij particulieren, maar toch heerst er een groot onveiligheidgevoel. De vraag naar bewaking stijgt elke dag. In de voorbije zes- zeven maanden is de omzet meer dan verdubbeld en heb ik extra bewakingsagenten in dienst moeten nemen, om aan de vraag te kunnen voldoen', weet Meeuws nog te vertellen.

‘We leveren twee soorten bewaking: mobiele bewaking en interventiealarm. Bij mobiele bewaking passeert een patrouille regelmatig langs de woning of winkel. Bij interventiealarm engageren we ons om bliksemsnel ter plaatse te zijn. Wij doen ook aan consortiumbewaking. Zo hebben bedrijfsleiders van sommige bedrijventerreinen zich verenigt en doen wij de bewaking van de hele zone', vervolgt Wesley Meeuws.

Internationaal

Sinds kort zijn er erg veel inbraken uitgevoerd door een paar benden die vanuit Frankrijk – net over de grens – opereren en West-Vlaanderen in het vizier hebben en er hun actieterrein van maken.

‘Ja, wij hebben daarop gereageerd. We hebben een paar maand terug een vergunning in Frankrijk aangevraagd om er als bewakingsonderneming aan de slag te kunnen en nu zijn we enkele maanden verder en hebben we onze vergunning beet. Wij hebben ook een nieuw patrouillewagentje met een zoeklicht aangekocht om het hoofd te kunnen bieden aan de grote vraag naar mobiele patrouille en interventie na alarm. Het speciaal uitgerust wagentje is geregeld op de West-Vlaamse wegen te zien’, benadrukt Wesley Meeuws.

‘De Franse overheid gaat niet lichtzinnig om en deelt niet zomaar kwistig vergunningen uit aan bewakingsondernemingen. Onze aanvraag dateert van vijf december 2011 en na een grondig onderzoek heeft de voorzitter van de Interregionale Commissie Goedkeuring en Controle, mevrouw Christine Wils - Morel, groen licht gegeven aan Carat Security en ons een vergunningsnummer toegekend op 27 april 2012 om ook in Frankrijk te mogen werken.’

‘Daar er veel grenscriminaliteit bestaande is en in Frankrijk de meeste bewakingsondernemingen niet echt hun kwaliteitsgehalte hoog in het vaandel dragen, denken wij dat Carat Security er een grote meerwaarde kan betekenen in de strijd tegen de inbrakengolf en dus ook een meerwaarde kan betekenen voor potentiële klanten in Frankrijk. Sinds 27 april mogen we ons dus een internationale bewakingsonderneming noemen’, zegt Meeuws trots.

Personeelsuitbreiding

‘Langs deze weg wil ik ook nog eens onze Franstalige Field Supervisor Guy Putseys bedanken voor de zeer grote bijdrage die hij geleverd heeft in het bekomen van deze internationale vergunning. Guy is al vanaf de eerste dag bij Carat Security aan het werk. Onze vergunning was een week binnen en wij kregen al telefoon van Cirque Du Soleil met de vraag om de beveiliging te doen van hun terrein die toen drie maand gevestigd was in Oostende.’

‘Ik had op dat moment nog geen Identiteitskaarten voor de bewakingsagenten klaar dus moesten wij het Ministerie van Binnenlandse Zaken vragen deze kaarten snel klaar te krijgen. Die mensen hebben daar alles op alles gezet om dit op twee dagen tijd in orde te krijgen en Guy heeft naast zijn werk die hij toen moest doen, ook nog eens de nachtbewaking onder zijn hoede genomen met nog een paar andere collega's. Al snel werd deze collega een vriend en voelden wij aan dat hij een grote aanwinst zou betekenen voor Carat Security. Nu is Carat Security twee jaar ouder en telt zij in totaal twaalf fulltime bewakingsagenten en een 48-tal freelancers’, geeft Meeuws ons nog mee.

‘Guy Putseys heeft zijn ervaring opgedaan bij Cobelguard als postoverste en controleur. Daarnaast voerde hij ook nog taken uit als operationeel bewakingsagent en winkelinspecteur. Ook in Frankrijk heeft Guy voor Cobelguard gewerkt. Daar Cobelguard als enige grote bewakingsonderneming in West-Vlaanderen gevestigd, recent overgenomen werd door Securitas, is West-Vlaanderen dus zeker en vast vragende partij naar een nieuwe bewakingsonderneming die zich op hetzelfde marktsegment wenst te profileren. Hier zullen wij naar streven om dit te kunnen waarmaken. Guy zal de regio Wallonië en Frankrijk onder zijn goede nemen. Wij zullen hem hier dan ook in steunen en hem bijscholen waar nodig. Frankrijk liet al weten dat zij ons hun volledige medewerking zullen geven om kwaliteitsvolle bewakingsagenten aan te brengen en te helpen waar nodig’, besluit een fiere Wesley Meeuws, zaakvoerder van Carat Security.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio