Een ganse ploeg werkte aan het tot stand komen van reus Berke, de verpersoonlijking van wijlen burgemeester Gilbert Seynaeve. Wanneer Gilbert iets gevraagd werd op café, dan noteerde hij steevast alles op een bierkaartje.

De reus, 125 kg en 4.65 m hoog, is een ontwerp van kunstenaar beeldhouwer Wilfried Gheysen, met de hulp van Liliane Nachtergaele (patronen voor kledij) en Filip Vermeulen (metalen skelet). Het vervaardigen van de kledij was ook niet zo gemakkelijk. Vier dames van de orde Christiana Maes, Greta Deltour, Monique Deschamps en Greta Cattebeke namen de kledij voor hun rekening. De jas moest zo ontworpen worden zodat die gemakkelijk kon ontdaan worden van het ijzeren gestel. Die bestaat dan ook in twee delen, samengehouden door velcrobanden. En om het ijzer de camoufleren werd gebruik gemaakt van banden mousse. Pittig detail in de afwerking: binnenin het gestel is zelfs een houder voor glazen gemonteerd zodat de dragers van de reus bij warm weer geen dorst moeten lijden.

Gelegenheidspastoor Diederik Hanssens doopte op een plechtige wijze Berke. Rosa Vanhoutte is de meter en peter is Werner Seynaeve. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio