Twee klinkende namen als verrassingsact

Jorko serveert nieuwjaarsmuziek in Koekelare

Torhoutenaar Thomas Vanderper, is dit weekend bij Jorko te gast als solist. Foto: Facebookpagina artiest

Koekelare - 58 jonge en heel jonge muzikanten van het Koekelaarse Jeugdensemble Jorko brengen morgen zaterdag 4 januari en komende zondag 5 januari 2014 een live concert in CC De Balluchon.

Geert Deforche gaat als dirigent van het Koekelaarse jeugdensemble Jorko, ieder jaar opnieuw een nieuwe uitdaging aan. Hij koos ook dit jaar voor een hoogstaand hedendaags repertoire met muziek van de bekende musical "Les Miserables", instrumentale nummers en medleys van Lilly Allen en Aretha Franklin.

A la Night of the Proms

Nu na maandenlang repeteren (sinds eind augustus), gaan de jonge muzikanten eindelijk de vruchten plukken van hun noeste arbeid en inzet. Met hun modern en hedendaags repertoire, afgewerkt met de inbreng van zowel vocale als instrumentale solisten, kan het niet anders of het concert zal opnieuw een hoog “proms”-gehalte aan uitstraling hebben. Kortom het wordt een concert waarvan de vonken er zullen van afvliegen, meer dan het zien en beluisteren waard.

Verrassingsact

De medleys worden weer live gezongen en een muzikale verrassingsact van een solist om het publiek te verwennen ontbreekt zeker niet. Zowel de zangeres als de solist zijn al een paar jaren met hun muzikale carrière bezig en worden door Jorko uiteraard in de spotlights gezet.

Met klarinettist Thomas Vanderper en zangeres Stefanie De Meulemeester heeft het jeugdensemble Jorko, twee klinkende namen in huis gehaald. Thomas Vanderper (°1979) studeerde aan het Lemmens-instituut te Leuven en behaalde er de eerste prijzen notenleer, harmonie, klarinet en kamermuziek. Daar bovenop rijfde hij ook de diploma’s ‘Meester in de muziek’ en ‘Kamermuziek’ binnen, telkens met grote onderscheiding.

Thomas verleende zijn medewerking aan o.a. The Night of the Proms, folkfestival Dranouter, het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen o.l.v. Robert Groslot, de Jonge Filharmonie, Musica Antiqua Brugge en de Nekka-Nacht. Bovendien concerteerde hij met klinkende namen als Toots Thielemans, Walter Boeykens, Gunther Neefs, Jo Lemaire en tal van anderen.

Sinds 2002 is Thomas als leerkracht muzikale opvoeding verbonden aan voedingsinstituut ‘Ter Groene Poorte’ en sinds 2005 aan het ‘Sint-Lodewijkscollege’, beide te Brugge. Hij werkte als auteur mee aan twee nieuwe leerwerkboeken muzikale opvoeding voor het secundair onderwijs, in samenwerking met uitgeverij ‘Van In’ uit Wommelgem. Daarnaast is Thomas als leerkracht notenleer en instrument verbonden aan het jeugdmuziekatelier in Ruddervoorde, dirigeert hij het koor Godeliva Cantat in Gistel en is hij spelend lid van het harmonieorkest ‘De Jongelingskring’ te Torhout. Geregeld wordt hij als coach gevraagd in koren, harmonieën en amateur symfonische gezelschappen, en treedt hij freelance op met verschillende ensembles.

Als tweede solist, verwelkomt Jorko de zangeres Stefanie De Meulemeester. Aan de academie van Gentbrugge leerde Stefanie dwarsfluit. Ze studeerde verder aan het Gentse conservatorium en behaalde in 2011 met onderscheiding, haar diploma ‘Meester in de muziek, jazz/lichte muziek, optie zang’. In 2012 behaalde ze eveneens het diploma in de lerarenopleiding aan de avondschool Phanta Rei.

Stefanie is vaak te gast als solist in verscheidene big-bands. Daar leerde ze de knepen van het vak. Ook als backingvocaliste komt ze geregeld aan haar trekken en stond ze al op de planken met verscheidene artiesten. Ook wordt ze vaak geboekt voor studiosessies en het inzingen van Nederlandstalige tekenfilms (Happy feet 2, The lorax, The Muppets...).

Stefanie heeft naast dit alles ook eigen projecten. ‘Stef me up’ is daar één van. Dit is een jazzcombo dat bestaat uit 5 muzikanten die verschillende jazz standaards in een nieuw kleedje stoppen. ‘Misses Bigstuff’ is haar ander project. Het bestaat uit 10 muzikanten en zij brengen voornamelijk Rythm’n blues uit de jaren 60. Deze band stond al op verscheidene podia waaronder Polé Polé tijdens de Gentse feesten. Met deze band toert Stefanie doorheen verschillende culturele centra, waar zij het leven van Ike en Tina Turner op een muzikale manier vertelt. Misses Big Stuff is nu bezig met de opnames van hun eerste album. Naast deze verschillenden projecten geeft Stefanie ook nog zangles aan de academie van Geraardsbergen.

De mini's

Omdat de beginnelingen niet onmiddellijk geschikt zijn voor het hoge niveau
van de groep, repeteren zij een apart repertoire o.l.v. Bono Depoorter, die momenteel zelf nog in het Lemmensinstituut in opleiding is als hoornist. Zo zullen de mini's het tweede deel van het concert inleiden met enkele werkjes.

Tickets

Het concert op zaterdag start om 20 uur, op zondag wordt er om 15 uur gestart. Een kaart kost 10 euro en kan gereserveerd worden via André Dewilde op 051 58 95 80 of per mail via kristienvannieuwkerke@hotmail.com of op het nummer 0474 49 10 46.
Plaats van afspraak is CC De Balluchon, gelegen Moerestraat 19 te 8680 Koekelare

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio