Lester & Denwood haalde eens de 37ste plaats in de Billboard Hot 100

Freddy Demeyere van Lester & Denwood is niet meer

Wijlen Freddy Demeyere Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - In 1973 zag in het West-Vlaamse Koekelare de band “Lester & Denwood” het levenslicht. De band rond Charles Dumoulin en Freddy Demeyere, twee neven van elkaar en de oprichters, maakte in de jaren ’70 nogal furore. Het duo stond zelfs weken lang in de binnen- en buitenlandse hitlijsten, met een 37ste plaats in het toonaangevende muziekblad Billboard, rubriek Hot 100! Helaas vernamen we vanmorgen, het overlijden van Freddy Demeyere, die in 1977 de band verliet.

De groep werd in 1973 opgericht door Charles Dumoulin en Freddy Demeyere, twee neven van elkaar die samen opgroeiden. Hun eerste single getiteld “América” kwam uit in 1974. Datzelfde jaar volgden nog “Sing, Sing” en “Angela”.  In 1975 doken ze opnieuw de studio in en brachten ze de singles “Lazy Lady” en “Gypsy Woman” uit.

In 1976 pakte het duo uit met hun eerste en tevens enige album die luisterde naar “Gypsy Woman” naar analogie met hun single. In die periode stond de band wekenlang in de binnenlandse en buitenlandse hitlijsten. Het duo haalde zelfs een 37ste plaats in de Billboard Hot 100, een toonaangevend Amerikaans muziekblad dat vooral bekend is omdat het gezaghebbende hitlijsten publiceert als het tijdschrift Billboard, de Billboard Hot 100 en de Billboard Album top 200!

Eurosong

Freddy Demeyere werd in 1977 vervangen door Roland Vanblaere. Samen namen ze in 1981 deel aan de Eurosongpreselectie met het nummer “Bonnie”. Een jaar later verscheen de song “Walkman” op single.

Dat er in Koekelare destijds heel wat muzikaal talent schuil ging kwam tot uiting in 2008, toen de heemkundige kring de “Spaenhieres” hun jaarboek 2007 op de markt brachten en bij dat jaarboek een compilatie-cd met Koekelaarse muziek uit de voorbije 50 jaar mee leverde. Op die cd prijkt muziek van onder andere Demsey and Dover, het eerste bandje van Charles Dumoulin en van Lester & Denwood!

1976 laatste single met Freddy

Demsey en Dover en later Lester & Denwood maakten in die periode naam en

faam en in Koekelare en ver er buiten waren ze hot en werden ze veel gevraagd. Helaas kwam er een einde aan het sprookjesverhaal van Lester & Denwood, met als gevolg dat in 1981 hun laatste single verscheen. Toen brachten Charles en Roland Vanblaere, “Walkman” uit. De laatste single die Charles met Freddy Demeyere uitbracht, dateert van 1976 met “Sunny Summer Morning”.

Levensgenieter

Freddy Demeyere was een echte levensgenieter en een immer positief ingesteld persoon. Zijn wereld stortte in toen door een trombose geveld werd met verlamming als gevolg. Freddy kon toen op veel sympathie en steun rekenen van familie, vrienden, collega’s muzikanten en tal van Koekelarenaars die hem een warm hart toe draagden. Dat hielp hem er opnieuw bovenop.

Maar het noodlot sloeg opnieuw toe, Freddy brak zijn heup en verzeilde opnieuw in het ziekenhuis waar hij werd geopereerd. Freddy Demeyere werd uit het ziekenhuis ontslagen en mocht huiswaarts keren. Hij is echter nooit meer de oude geworden en raakte op de sukkel. Freddy werd geboren op 11 augustus 1951 en overleed thuis te Koekelare op 20 februari 2014.

Freddy Demeyer was de echtgenote van Frieda Vancraeynest en de papa van Ritchie, getrouwd met Elodie Duckers. Hij was de opa van Elina Demeyere. Freddy was de broer van Noël (overleden), Ronny, Rita en Christa.

Koekelarenaar Charles Dumoulin behoorde als zanger en componist tot beide muziekformaties en was een uitzonderlijk talent. In 1979 schreef hij “Hey Nana” voor Micha Marah, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Israël.

Charles Dumoulin werkt nadien als componist verder. Hij haalt de wereldberoemde soullegende Marvin Gaye in huis. Samen werken ze aan de wereldhit “Sexual Healing”. Charles Dumoulin schreef ook succesnummers voor Art Sullivan. 

Jaren ’60 vonden we fascinerend

‘We hadden een zorgeloze kindertijd vol kattenkwaad en fantasie. Toen Freddy zijn eerste muziekgroepje had, wilde ik niet achterblijven, leerde ook gitaar spelen en maakte ook liedjes. Mijn neef en boezemvriend Freddy maakte mij wegwijs in de wereld van muziek. De tijdsgeest van de jaren 60 vonden we fascinerend’, blikt Charles Dumoulin terug.

‘De transistorradio bracht overal dezelfde muziek met de boodschap “Love & Peace”. Nieuwe frisse geluiden met hoopvolle teksten brachten een jonge generatie mensen samen’, vertelt Charles nostalgisch.

‘Toen mijn eerste project Demsey & Dover op de klippen liep, vond ik het maar meer dan normaal dat ik bij Freddy ging aankloppen. En na veel wikken en wegen en gepraat, zag Lester & Denwood zo het levenslicht.’

‘We reisden de helft van Europa af en gooiden hoge ogen in de hitlijsten. Het aantal televisieoptredens in binnen- en buitenland was niet bij te houden, laat staan op één hand te tellen.’

In 2012 trad het duo Lester & Denwood nog één keer samen op in Zottegem.

Het stond toen op de planken voor het goede doel. Lester & Denwood trad toen op  voor het benefietconcert ten voordele van Palliatieve Thuiszorg Oost-Vlaanderen, een eenmalige reünie.

‘Het heengaan van Freddy Demeyere komt aan als een dief in de nacht”, zegt Charles Dumoulin met weemoed in zijn stem.

Uitvaartverzorging

Een publieke afscheidsplechtigheid rond de urne vindt plaats in de aula van het Uitvaartcentrum Cornelis te Diksmuide, Woumenweg 26; op vrijdag 28 februari om 10u30.

Een laatste begroeting aan Freddy kan gebracht worden in het Uitvaartcentrum Cornelis, elke dag van 15 tot 18u30.

Link

http://http://www.youtube.com/watch?v=IB14G_TLvcs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=YlQkegxSG8A – Eric Vanhooren

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio