Jeugdtoneel zit in de lift

TIM-junior serveert “Het Dansend Huis”

TIM-junior serveert “Het Dansend Huis”

Op de foto: boven: Veerle Vandaele, Saskja Snauwaert, Francesca Staute, Ewout Dyserinck, Bram Clybouw, Rune Vermeulen, Tine Devreker, Anaïs Gamme en Lisa Ampe. onder: Arne Van Steelant, Arthur Gamme, Thijs Dyserinck, Lex Jonckheere, Erlijne Denys en Robbe Dumarey. Afwezig: Dees Logghe, Emma Dyserinck, Rune Dekeyzer, Noah Van Steelant, Tia Jonckheere en Lynn Boeyden. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Op de grens van Koekelare en Moere bestaat al ruim twee jaar de toneelvereniging T.I.M. Maar onlangs hield men er ook een jeugdgezelschap “TIM-junior” boven de doopvont. En na een kort proevertje die bij de enkele aanwezigen en de kinderen fel in de smaak viel, komt nu in première het serieuze werk er aan.

Een toneelgezelschap kan maar overleven als het geregeld vers acteursbloed aangeleverd krijgt. Enkele leden van de toneelvereniging T.I.M. kwamen vorig jaar op het lumineus idee om bij de schoolgaande jeugd eens te polsen of ze geen zin hadden om toneel te spelen.

Voorzitter Pol Vanhee en enkele mensen van zijn bestuur waren meteen overtuigd, een briefje werd in de klassen rondgedeeld, met als resultaat dat enkele enthousiaste maar nieuwsgierige leerlingen hun naam opgaven. En de trein was vertrokken.

T.I.M- Junior

Waren er aanvankelijk binnen het bestuur nog enkele sceptici – toneel voor volwassenen in Moere en op het Koekelaars gehucht Douveren, ja daar was belangstelling voor, maar voor jeugdtoneel? Daar stelden sommigen toch vraagtekens bij – maar de dynamische voorzitter Pol Vanhee trok onder het motto “wie niet waagt, niet wint”, iedereen over de streep en zo zag T.I.M-junior het levenslicht.

Veerle Vandaele, ging vorig jaar als regisseur aan de slag met een groep enthousiaste jongeren. Beiden aarzelend en zoekend naar het antwoord op de vraag: “Is toneel ook iets voor ons?” Om dit uit te vissen werd er een mini-voorstelling voorbereid en gebracht in besloten kring. “Hoe zit het tussen dieven en deftige mensen” werd toen opgevoerd voor de naaste familieleden van onze juniors en … het smaakte naar meer!

Woensdag toneeldag

‘Op woensdag werd een nieuw ritueel ingevoerd in het leven van onze juniors. Voor hen werd woensdag voortaan toneeldag’, legt voorzitter Pol Vanhee uit. ‘Naast repeteren bij Veerle, werden ze ook opgevangen door Lynn Boeyden en Saskja Snauwaert, die hen afwisselend spelletjes en knutselwerk voorschotelden, steeds in het teken van het toneel.’

Regisseur van dienst Veerle Vandaele, heeft de laatste maanden heel wat tijd en energie gestopt in haar 18 jonge levendige acteurs en actrices.

Een uitdaging

‘Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik niet echt een regisseur ben in de spreekwoordelijke zin van het woord. Ik heb hierin geen opleiding genoten en ook niets van ervaring’, bekent Veerle Vandaele.

‘Het was in een opwelling dat ik deze uitdaging aannam. Een uitdaging die ik duidelijk wat onderschat had en niet alleen aan kon. Met 18 leergierige en over enthousiaste jongeren, was een extra hand, een welgekomen geschenk.’

‘Daarom was ik heel blij met de hulp van Lynn Boeyden, die de juniors wat meer bijbracht over het wel en wee van het theater en van Saskja Snauwaert die zorgde voor een verfrissende afwisseling door de creatieve geest wat aan te wakkeren’, vertelt Veerle Vandaele verder.

Het dansend huis

‘Het verhaal had ik gekozen omwille van de boeiende en fantasierijke inhoud. Maar ….. het bleek niet simpel om uit te voeren. Vandaar dat ik samen met de juniors, op zoek ging om meer leven in het script te brengen. Er is door iedereen veel energie gestoken in het stuk, maar er werd ook veel gelachen tijdens de repetities. Ik heb er in elk geval van genoten om samen met de juniors te werken en te pogen deze zoektocht tot een goed einde te brengen. Of we hierin geslaagd zijn, laat ik aan de beoordeling van het publiek over’, besluit Veerle Vandaele oprecht.

Het verhaal

Professor Alberica woont samen met haar assistent Toto en huishoudster Bernadeth in een vervloekt huis. De vloek houdt in, dat het huis geregeld begint te dansen. Alberica is al zeven jaar opzoek om deze vloek te verbreken. Het enige wat ze nodig heeft is de “stilte van de zeven wereldzeeën”, want als de “stilte” in het huis danst is de vloek verbroken ……. Maar zal ze ooit “de stilte” vinden? Wat is “de stilte”? Waar is deze te vinden?

Wie kan Alberica helpen? De muzieknoten? De zeenimfen? De zeeduivel?  Alberica is echter niet de enige die op zoek is naar “de stilte van de zeven wereldzeeën……”

We willen ook nog meegeven dat de juniors de affiche zelf eigenhandig hebben  ontworpen, wat bewijst dat deze laaiend enthousiaste groep heel wat in zijn mars heeft.

Tickets

T.I.M-junior maakt met het toneelstuk “Het Dansend Huis”, hun debuut voor een ruim publiek. Met z’n allen staan ze voor hun vuurdoop, maar wij, de volwassenen van T.I.M, zijn er rotsvast van overtuigd dat ze met glans zullen slagen en dat u toneelliefhebber een gezellige toneelavond zult beleven.

De voorstellingen op vrijdag 25 en zaterdag 26 april aanstaande, vinden plaats in het cultuur centrum van Moere (oude gemeenteschool), gelegen in de Molenstraat. De aanvang is er telkens om 20 uur.

Kaarten aan de prijs van zeven euro per stuk, zijn te bekomen bij All-in center Mia, gelegen Provincieweg 92 te 8470 Gistel-Moere. Telefoon 059 27 71 88.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio