Een rode sticker op uw blauwe PMD-zak?

Een rode sticker op uw blauwe PMD-zak?

Rode sticker op PMD zak Foto: www.zoersel.be

Zoersel - U heeft het misschien zelf al eens meegemaakt: u zet uw PMD-zak ’s ochtends buiten en ‘s avonds staat hij er nog, zij het dan wel met een rode sticker er op. Reden daarvan is dat er materialen in uw PMD-zak zitten die er niet in thuis horen. Door een dergelijke foute inhoud wordt het recyclageproces ernstig verstoord. Om die verstoring te vermijden, laten de ophaaldiensten bij een foutieve aanbieding uw PMD-zak staan en kleven er een rode sticker op. Het is dan aan u om de foutieve fracties eruit te halen en de zak bij de volgende ophaling opnieuw buiten te zetten.

PMD staat voor:
We sommen nog even op wat er onder PMD valt:
- Plastic flessen en flacons van water, frisdrank, melk, detergent, shampoo, bad- of doucheschuim, afwasmiddel, enz.
- Metalen verpakkingen: blikjes van frisdranken en bier, conservenblikjes, aluminium schoteltjes en bakjes, metalen deksels, schroefdoppen, dozen en bussen, spuitbussen van voedingswaren of cosmetica
- Drankkartons: fruitsap, melk, enz.

Wat valt er zeker niet onder PMD: yoghurtpotjes, boter- en margarinevlootjes, allerlei plastic potjes, plasticfolie, aluminiumfolie, verpakkingen van giftige of gevaarlijke producten (insecticiden, onkruidverdelger, enz.), injectienaalden, spuitbussen van verf, oplosmiddelen of pesticiden, plastic zakjes.

Als u al dit verpakkingsafval zo goed mogelijk sorteert, kan het gerecycleerd worden en als grondstof voor nieuwe producten dienen. De verschillende fracties uit de PMD-zak gaan onder meer een nieuw leven tegemoet als fleece-trui, vulsel voor kussens, barbecue, enz.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio