Eerste (donkerbruin) streekbier knoopt terug aan met traditie

Toeristisch seizoen, geopend met nieuw Kortessems bier Cortus

Kortessem - Zaterdag 25 maart opende de vzw Toerisme Kortessem en de gemeentelijke Uit-dienst, onder grote belangstelling in kasteel de Fauconval, het toeristisch seizoen. Absoluut hoogtepunt van deze opening was de voorstelling en de proeverij van het nieuw Kortessems bier Cortus, genoemd naar de Heer van Kortessem fruitreus Cortus. In primeur kon je er kennis maken met het eerste Kortessems bier dat de gemeente voortaan rijk is.

Het is een donkerbruin bier van hoge gisting, dat zich ’s zomers goed laat drinken en een alcoholpercentage heeft  van 7,2°. Het bier wordt gebotteld in een flesje met een lange nek met een inhoud van 33 cl. Heidi Vanhaeren  van Fris.co ontwierp het mooie etiket voor de bierflesjes en het embleem voor de bierkaarten met het karakteriserend hoofd van Reus Corus tegen een achtergrond van boomgaarden. Hetzelfde embleem siert ook het bolvormig glas. Penningmeester Willy Lambichts van de vzw Toerisme en voorzitter Rik Martens maakten in Soignies een keuze uit wel duizend soorten bierglazen. Het bier wordt gebrouwen door de familie Daniëls van brouwerij Amburon, waarvan zaakvoerder Jos reeds vele jaren in de Dorpstraat in Kortessem woont. Voor de winterperiode komt er een tweede Kortessems bier van iets hogere gisting ( 7.6 °) op de markt. Dit bier zal gedurende een beperkte tijd beschikbaar zijn en wordt gebotteld in een dikbuikig flesje van 33 cl.

Ondervoorzitter Jacques Vanwijck van de vzw Toerisme: “Sinds mensenheugenis brouwde men bier in Kortessem. Historische Oorkonden leren ons dat er, in Kortessem, reeds in de late 15° eeuw verschillende brouwerijen actief waren. Zo wordt ook vandaag nog steeds in Wintershoven een locatie het Paenhuys genoemd naar de voormalige brouwerij. De laatste Kortessems brouwerij ‘De Klok’ gelegen op de hoek van het Kerkplein en de Omstraat verdween op het einde van vorige eeuw uit het Kortessems dorpsbeeld. Om opnieuw aan te knopen bij deze eeuwenoude biertraditie vatte de schepen van Toerisme Luc Dullaers N-VA het idee op om voor Kortessem opnieuw een hedendaags eigen streekbier op de markt te brengen. Het idee viel meteen in de smaak bij het bestuur van Toerisme Kortessem. Aansluitend werd brouwer Davy Daniëls uitgenodigd en werd er afgesproken om, naar de traditie van vroeger, een bruin bier te brouwen. Het bier, valt perfect te harmoniëren met vleesgerechten, maar is ook een lekker terrasbier. Het kan ook gedronken worden als een perfecte afsluiter van een lunch of diner. De laatste stap in het proces vooraleer we het eerste Kortesems bier op de markt konden brengen, was het kiezen van een naam. Het eerste idee was om het bier te vernoemen naar de kanunniken die het kapittel van de kerk van Kortessem beheerden. Maar zowel “Kanunnik “ als “ Kapittel” waren als bier reeds in gebruik. Het bier werd dan uiteindelijkgenoemd naar Heer Cortus reus van Kortessem.”

 Op de opening van het toeristisch seizoen,  waren de horeca en de toeristische uitbaters van vakantiewoningen, B&B’s, … aanwezig.  Het Kortessems bier zal voortaan ook te krijgen zijn bij de lokale cafés, tavernes en buurthuizen. Wie thuis het bier Cortus wil drinken of op zoek is naar een origineel geschenk kan, voor aankoop van bier en glazen, terecht aan de balie van de UiT-dienst (bibliotheek).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio