De Laurensartbrug over de Dijle in Gastuche, deelgemeente van Graven (Grez-Doiceau) ligt net over de grens tussen Vlaanderen en Wallonië, en tussen Huldenberg en Graven. Voor de vierde keer werd daar een herdenking georganiseerd voor de strijd tussen de Britse soldaten van het de Durham Light Infantry en de Duitse troepen.

Victoria Cross uitgereikt

Bij die strijd werd de eerste Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding, uitgereikt aan tweede luitenant Richard W. Annand, die met handgranaten de Duitsers tegen hield tot zij op een andere plaats door de verdediging raakten. Annand's heldendaden werd nog in strip vereeuwigd. Hij overleed in 2004.

Aan het monument aan de huidige brug (die in tegenstelling tot de orginele brug niet van hout is) kwamen opnieuw verschillende militaire en politieke vertegenwoordigers (op de foto's kan u bijvoorbeeld André Flahaut, Minister in de regering Wallonië-Brussel en ex-defensieminister herkennen) samen als herdenking aan de slag en de slachtoffers.Voorlopig leeft deze herdenking vooral nog aan franstalige kant, hoewel de belangstelling aan Vlaamse kant zachtjesaan toeneemt.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio