Huldenberg Vroeger en nu (3): in het teken van de derby SK Ottenburg – VK Huldenberg

Philippe Lacourt (voorzitter), Karel Verheyden (burgemeester van Sint-Agatha-Rode), Hector Luyckx (pastoor van Ottenburg) en Jozef Hendrickx (burgemeester van Ottenburg) samen met Arlette Lacourt met haar twee dochters en Peter en Wim Marchal bij de inhuldiging van het voetbalveld. Foto: Heemkundige Kring Huldenberg

Huldenberg - Deze zondag vindt de plaatselijke derby SK Ottenburg – VK Huldenberg plaats. Wist u echter dat de eerste officiële wedstrijd van SK Ottenburg tegen Huldenberg was, en te Sint-Agatha-Rode?

Begin augustus 1970 werd via een schrijven aangekondigd dat Ottenburg opnieuw een voetbalploeg bezat. Dat was inmiddels van in de oorlogsjaren geleden. Sporting Klub Ottenburg was zo geboren om onder andere de plaatselijke jongeren de kans te geven in eigen gemeente te kunnen voetballen en om in de ontwikkeling van de jeugd te voorzien door sport.

De eerste wedstrijd die samenviel met een eigenlijke feestopening van het terrein werd gespeeld op zondag 9 augustus 1970 om 15.45 uur op een weide van toenmalig burgemeester van Sint-Agatha-Rode, Karel Verheyden, vader van huidig burgemeester Marc Verheyden, huidig voorzitter van… VK Huldenberg! SK Ottenburg speelde dus zijn eerste wedstrijd… in ‘Rooi’ !

Vanop het gemeenteplein van Ottenburg vertrokken alle personen en verenigingen die hun medewerking hadden verleend naar het veld langs de Leuvensebaan. Daar vonden toespraken plaats van de burgemeesters van Ottenburg en Sint-Agatha-Rode (toen nog aparte gemeentes, voor de fusie van 1976), alsook een inzegening door de pastoor van Ottenburg. Pas daarna ging de openingswedstrijd, SK Ottenburg – FC Huldenberg van start.

Maar niet alleen gemeenten kunnen fusioneren. In 2009 drongen VK Rode en FC Huldenberg op een samensmelting aan met SK Ottenburg om tot één ploeg te komen. In februari 2009 besliste SK Ottenburg dan om niet mee te stappen in een fusie tussen FC Huldenberg en VK Rode. Laatstgenoemde clubs vormden dan uiteindelijk VK Huldenberg, de tegenstander van aanstaande zondag op ‘De Kastanje’ in Ottenburg waar 'SKO' nu zijn thuiswedstrijden afwerkt. Vorig jaar trok deze derby nog heel wat toeschouwers. Ook dit jaar?

Voor een gedetailleerder artikel verwijzen we u graag door naar de bron voor de meeste info uit dit artikel: Detienne, J., Detienne O., Grandsard K. en Vanpée, D. “Van Sporting Klub Ottenburg tot SKO… (deel 2)” dat verscheen bij de Heemkundige Kring van Huldenberg in hun Heemblad.

Hebt u zelf foto’s uit de oude doos van Huldenberg die in onze reeks kunnen passen? U mag deze dan zeker doorzenden naar huldenberg@nieuwsblad.be en wie weet krijgen deze later ook een plaats op deze gemeentepagina.

Met dank aan de Heemkundige Kring voor de overname van de foto’s.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio