Gemeente en OCMW krijgen dezelfde secretaris

Ivo Carlens is nieuwe gemeentesecretaris

Ivo Carlens is nieuwe gemeentesecretaris

Vanaf vandaag maakt Ivo Carlens uit Gutschoven zijn opwachting als gemeente- én OCMW-secretaris. Foto: FrMi

Heers - De zoektocht naar een nieuwe gemeentesecretaris heeft in Heers heel wat voeten in de aarde gehad. Vanaf vandaag maakt Ivo Carlens (52) uit Gutschoven zijn opwachting als secretaris van de gemeente én het OCMW.

Toen de vorige secretaris in juni 2015 met pensioen ging, startte de gemeente de zoektocht naar een vervanger. Het gemeentebestuur wilde een jurist, maar niemand slaagde voor de selectieproeven. Er werden geen nieuwe examens uitgeschreven, uiteindelijk verving Wendy Cosemans voorlopig Jos Vints. In juni keurde de gemeenteraad dan de beheersovereenkomst goed tussen de gemeente en het OCMW, waarmee de gemeente zich al wil voorbereiden op de nakende samensmelting tussen het OCMW- en gemeentebestuur. Beide besturen krijgen nu dezelfde secretaris. Huidig OCMW-secretaris Ivo Carlens gaat 60% voor de gemeente werken en 30% voor het OCMW.

Herstappe

Ivo Carlens begon precies 20 jaar geleden als OCMW-secretaris, toen nog in het oude schoolgebouw van Gutschoven. Carlens is kandidaat in de rechten, licentiaat in de diplomatieke wetenschappen én master in overheidsmanagement. Hij is ook één dag per week benoemd aan de universiteit van Gent in het vakgebied Bestuursrecht waar hij zich vooral bezighoudt met aspecten van lokale besturen. “De Vlaamse en gemeentelijke regelgeving zullen dan wel geen groot probleem vormen”, glimlacht hij. Ook de stap naar gemeentesecretaris is niet zo groot, want Carlens is sinds mei 2015 dienstdoend secretaris van Herstappe. Hoe gaat hij dit allemaal combineren? “In Herstappe ben ik maar 4 uur per week benoemd als gemeentesecretaris. De inwoners zijn daar heel flexibel als ze een afspraak met mij willen maken.”

Val

Normaal ging de nieuwe secretaris al op 1 september van start, maar hij miste zijn entree door een ongelukkige val. “Ik moest geopereerd worden aan mijn knie waardoor ik enkele maanden rust heb moeten nemen”, vertelt Ivo Carlens. “Binnenkort kan ik aan mijn verkenningsronde beginnen. Heers is een kleine gemeente en heeft een beperkte administratie, zo is het gelukkig mogelijk om iedereen persoonlijk te leren kennen. De veelzijdigheid van de functie trekt me aan: enerzijds ben je adviseur naar het beleid toe, anderzijds sta je aan het hoofd van een organisatie die je zo goed mogelijk moet laten functioneren. Op de gemeente zal ik hulp krijgen van een bestuurssecretaris algemene zaken, op het OCMW zullen wij de taken een beetje moeten herschikken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio