Gloednieuw Gents theatergezelschap

Rie d’O wil geen eendagsvlieg zijn !

Rie d’O wil geen eendagsvlieg zijn !

Foto: Home es Thuis, grappen en grollen van Rie d'O

Gent - Enigszins uit onvrede met het bestaande aanbod van amateurtoneel en aanverwante situaties, staken vorig jaar enige oude rotten en wat ambitieus jong geweld de koppen bij elkaar. Rie d’O, een nieuw gezelschap was geboren.

Mocht er een Oscar bestaan voor de leukste en meest originele naam werd deze, wat mij betreft, ongetwijfeld zonder moeite en met glans gewonnen door deze ‘boorling’. Je moet het maar bedenken. Chapeau !

Hoofdbedoeling is het amateur- en volkstoneel een nieuwe elan te geven, in een geest van openheid en vriendschap. Als het eventjes kan liefst in plat Gents. Rie d’O wil bewijzen dat er in het theaterlandschap nog plaats is voor een nieuwkomer en is van oordeel dat nieuw niet-professioneel toneeltalent volop kansen moet krijgen op scene. Vooral met producties van eigen bodem. Zoals het in elke vereniging hoort is een goed en bekwaam bestuur zonder kapsones een belangrijke vereiste. Luc De Paepe als voorzitter, Claude Marissael als ondervoorzitter, Natascha Willems als penningmeester zullen in de toekomst deze honneurs waarnemen.

Aangevuld met een vaste kern van enthousiaste acteurs en medewerkers zoals Monique De Bock, Ariane van Ootegem, Nick Hollevoet, Patrick Pevenage, Myriam Van Bogaert, Elke Van Renterghem en Cynthia Hauterman. Als zaal werd gekozen voor Centrum Seleskest in de St. Salvatorstraat. Misschien wel niet de meest gezellige locatie in het Gentse maar iedereen moet nu immers roeien met de riemen die er zijn. Een ideale zaal vinden is zelfs in een grootstad als Gent niet zo evident. Voordeel is dan wel dat het publiek in het verleden de weg naar Seleskest al heeft weten te vinden en de acteurs van Rie d’O er allemaal wel al eens hebben opgetreden.
 
Als eerste productie werd gekozen voor ‘Home Es Thuis’, het schrijversdebuut van Rony Van Den Bossche. Hij is trouwens, in première, ook de regisseur van dienst. Het verhaal speelt zich af in een rusthuis waar kleine en grote gebeurtenissen zich opstapelen tot hilarische taferelen. De interactie tussen bewoners en personeel is soms hectisch en humoristisch maar ook soms aangrijpend en emotioneel. Een lach en een traan met 5 bewoners en 2 personeelsleden van een home.

Een komedie over hoorapparaten, reuma, protheses en andere mankementen, homofiele haarkappers (wat een achterhaald cliché !), Alzheimer, ruzies en verborgen liefdes. Op hartstocht staat absoluut geen leeftijd. Met een knipoog naar het oude Gent van destijds, toen er nog madammen en cafeetjes waren rechtover de Leopoldskazerne. Een komedie vol chaotische en grappige situaties, een streepje muziek, gebeurtenissen uit het verleden van een mensenleven en een onverwachte plot. Het klinkt in elk geval veelbelovend. 
 
Spelers en medewerkers zijn extra gemotiveerd om vanaf nu een vaste waarde te worden in het Gentse toneellandschap. Een gloednieuw initiatief om zeker verder in de gaten te houden. De toekomst ziet er alvast rooskleurig uit want de kaartenverkoop komt uitzonderlijk vroeg en goed op gang. Auteur Ronny Van Den Bossche heeft ondertussen zelfs al een tweede klucht (met als titel ’het kan nie op’) volledig klaar. 

‘Homes es thuis’: voorstellingen op 11/03 – 12/03 – 18/03 – 19/03 om 20 u. en 13/03 – 20/03 om 15 u. in Centrum Seleskest, Sint Salvatorstraat 38 Gent. Reservatie: 0476/43.83.55 (12 u. - 18 u.). Inkom: € 10.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio