IedereenBornem en N-VA vormen coalitie, Kristof Joos (N-VA) is nieuwe burgemeester

Bornem - Er is een nieuwe coalitie voor Bornem. Donderdagavond, net voor middernacht, bereikten burgerlijst IedereenBornem en N-VA een akkoord. Vrijdagochtend raakte bekend dat Kristof Joos (N-VA) de nieuwe burgemeester wordt, IedereenBornem levert vier schepenen.

De Bornemse kiezers hadden het de politici niet gemakkelijk gemaakt. Van de 27 zetels in de gemeenteraad zijn er tien voor CD&V, tien voor IedereenBornem, vier voor N-VA en drie voor Vlaams Belang. Stem op Stef haalde geen zetel. Het was zondagavond dus al duidelijk dat er maar drie mogelijke coalities ware: de N-VA met een van de twee grootste partijen of CD&V en IedereenBornem samen. Een heel krappe of een heel ruime meerderheid dus.

Huidig burgemeester Luc De Boeck (CD&V) zei zondagavond al dat hij vond dat Kristof Joos, fractieleider en lijsttrekker van N-VA, aan zet was en dat hij niet meteen rond de tafel wou gaan zitten met IedereenBornem.

De voorbije dagen pendelde Kristof Joos tussen IedereenBornem en CD&V. Alle partijen pleegden ook al overleg met hun achterban. Donderdagavond laat bereikten IedereenBornem en N-VA dus een coalitieakkoord.

Burgemeester

Vrijdagochtend raakte bekend dat Kristof Joos van N-VA de nieuwe burgemeester wordt. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd die post geleverd door de CD&V, de partij die tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 ook decennialang een absolute meerderheid had in de gemeente.

Elke Cuyt (IedereenBornem) wordt eerste schepen, Jurgen De Maeyer (IedereenBornem) tweede, Stefaan De Landtsheer derde (IedereenBornem), Saadet Gülhan (N-VA) vierde en Nicole Van Praet (IedereenBornem) vijfde. "De komende weken zal er gewerkt worden om de speerpunten van IedereenBornem en de 20 actieplannen van IedereenBornem te consolideren tot een plan voor Bornem", klinkt het vrijdag. "Verandering en vernieuwing met een sterke focus op participatie wordt de kern van de samenwerking."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio