Gezocht: Lourdesgrotten

Gezocht: Lourdesgrotten

Foto: Heemkring Averbode

Scherpenheuvel-Zichem - Pure kitsch of stille getuige van het Rijke Roomse Leven? Her en der in ons land bots je op Lourdesgrotten in alle formaten. Hilda Poleunus uit Landen en Bedo Lefebvre uit Zwevegem willen dat erfgoed in kaart brengen.

"Niemand weet waar die Lourdesgrotten zich allemaal bevinden", zegt Poleunus in Het Nieuwsblad. "Door ze in kaart te brengen, hopen we ook dat die grotten niet zo gemakkelijk verdwijnen.

Ook in onze gemeente zijn, voor wie goed zoekt, enkele exemplaren te vinden. Ze staan in privé-tuintjes of op openbare plaatsen. De bekendste Lourdesgrot bij ons is ongetwijfeld die van het Mariapark in Averbode. Die grot, een authentieke replica van het origineel in de Pyreneeën, werd opgetrokken in 1936. In die tijd mocht de abdij van Averbode jaarlijks tienduizenden bedevaarders verwelkomen. De grot vormde daarbij steevast het decor voor openluchtmissen.

Vandaag ligt het Mariapark er uitgestorven bij. Onlangs sloegen vandalen andermaal toe. Het beeldje van Bernadette Soubirous kreeg er flink van langs. 't Kan verkeren...

Reageer: kent u nog andere Lourdesgrotten in Scherpenheuvel-Zichem? Zet ze in de kijker met 'n leuke foto en bezorg ze op ons adres.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio