Louis Van Eylen vreesde er 20 jaar geleden al voor

Witloofzadenbank komt eigenlijk wat te laat

Witloofzadenbank komt eigenlijk wat te laat

Louis Van Eylen. Foto: if

Rotselaar / Begijnendijk / Holsbeek - Wetenschappers van de KU Leuven willen in samenwerking met de proeftuin voor witloof en de provincie Vlaams-Brabant een witloofzadenbank aanleggen.

"Ik vrees dat dit initiatief een beetje te laat komt", zegt Louis Van Eylen (83) uit Rotselaar. Hij was beroepshalve verbonden aan het ministerie van Landbouw en was ook een tijdlang voorzitter van het Europees bureau voor plantenrassen. Zijn deskundigheid trekt dan ook niemand in twijfel.

"Toen ik Achille Kempenaers opvolgde bij de landbouwcomice in Haacht waren er nog afwisselend witlooftentoonstelling en een tentoonstelling van de zaaddragers van witloof. Op die manier stimuleerden wij de uitbouw van de verschillende witloofrassen. De KU Leuven en prof. Karel Van Nerum uit Houwaart hebben toen een initiatief genomen om een witloofzaadbank aan te leggen. Maar omdat het wat extra inspanningen van de witloofboeren vereiste en mede dankzij de opkomst van de hydrocultuur kwam het onderzoek niet echt van de grond", zegt Louis Van Eylen. "In 1998 heb ik voorspeld dat er dringend een witloofzadenbank nodig was. Het heeft spijtig genoeg twintig jaar geduurd eer men eraan begint".

Hij beseft ook dat de opkomst van de grote commerciële zaadfirma's geen goede zaak betekende om de rassen in stand te houden. "Toch werden ondertusen technieken ontwikkeld om de genetische factoren te kunnen bewaren. In Noorwegen bestaat er trouwens een wereldzaadbank, net zoals dat bestaat voor bananen aan de KU Leuven".

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio