Twintig jaar geleden startte toeristisch project

vzw Steenen Muur heeft droom kunnen realiseren

© if

© ggh

© ggh

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vorige maand was het twintig jaar geleden dat de wijnkelder van de vzw Steenen Muur officieel opende. Ondertussen is gebleken dat de vereniging haar droom van toen heeft kunnen realiseren.

Guido Govaerts

Twintig jaar geleden kreeg de pas opgerichte vzw Steenen Muur de kelderruimte van het gewezen gemeentehuis van Wezemaal in concessie. Ze wilden de ruimte met onder meer het vroegere cachot herinrichten tot degustatieruimte voor wijn. Het zou de start worden van een toeristisch project in Wezemaal.

De verantwoordelijken van toen, zijn nog steeds de verantwoordelijken van nu en ze stellen vast dat ze hun droom hebben kunnen realiseren. "We zijn trots dat we van Wezemaal terug een wijndorp hebben kunnen maken en dat men al twintig jaar Wezemaalse wijn kan proeven in onze wijnkelder", zegt secretaris Theo Peeters.

Dit jaar was niet alleen omwille van die twintig jaar iets speciaals. Ook de resultaten van de wijngaarden zijn bijzonder gunstig. "We hebben ongeveer de helft meer opbrengst van vorig jaar. Er zit voldoende suiker in en uit onze eerste vaststellingen mogen wij concluderen dat 2018 een lekker wijnjaar zal worden", zegt voorzitter Eduard Monsecour.

Maar ook de eerste oogst van hun oudste wijnstok ter wereld in de pastorietuin is een opsteker. "Volgende jaren willen wij net als bij de originele wijnstok in Maribor (Slovenië), de plaatselijke bevolking meer betrekken bij de oogst", voorspellen ze bij de Steenen Muur.

Daarbij zal de sfeervolle gewelfde wijnkelder onder het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn zeker als decor dienen. Groepen kunnen er steeds terecht voor een degustatie van de wijnen die de Steenen Muur produceert. Daarbij hoort een deskundige en gesmaakte uitleg. Reservaties vanaf 15 personen kunnen via reservaties@steenenmuur.be.

Een bezoek aan de wijnkeleder kan gecombineerd worden met een wandeling tussen de wijngaarden en een bezoek aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs