Jaagpad langs Demer is populairste fietspad van het Hageland

Fietstoerisme geeft boost aan lokale economie

In het Hageland toerden vorig jaar bijna een miljoen fietstoeristen. Foto: if

Rotselaar / Begijnendijk / Holsbeek - Het fietstoerisme in het Hageland is populairder dan ooit. Dat blijkt uit de recentste gegevens van het fietsmonitoringsproject van Toerisme Vlaams-Brabant. Het aantal recreatieve fietsers haalt net niet de kaap van één miljoen.

Het Jaagpad langs de Demer tussen Aarschot en Werchter is het populairst. Volgens de fietsteller op de Demerdijk in Werchter kwamen er bijna 300.000 fietsers voorbij. Dat heeft wellicht een stuk te maken met de nabijheid van het festivalterrein. Maar onderzoeker Baptist Vlaeminck vermoedt dat heel wat bezoekers aan het Sven Nys cycling center ook gebruik maken van het jaagpad langs de Demer.

De lokale economie geniet trouwens volop van het succes van het fietstoerisme. "Voor het Hageland hebben we berekend dat er vorig jaar bijna 13 miljoen euro werd uitgegeven in de Hagelandse horeca.

Een stop aan een horecazaak om iets te eten of te drinken maakt voor vele fietsers deel uit van hun uitstap. Dat verklaart wellicht ook dat ondanks de sluiting van het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode er toch nog 45.000 fietsers geteld worden. De aanwezigheid van het Wagenhuis is daaraan wellicht niet vreemd.

Het warme weer vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat de fiets gemakkelijker van stal werd gehaald. Topmaand was juni met 125.000 fietsers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio