Steden bevoordeeld

Vlaanderen heeft extra geld voor de gemeenten

Rotselaar / Begijnendijk / Holsbeek - De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten meer financiële ademruimte geven. Ondanks de extra centen voor open ruimte krijgen de steden per inwoner heel wat meer steun dan de landelijke gemeenten.

Uit een persbericht van het kabinet van Ben Weyts (N-VA) moet blijken dat Vlaanderen de helft van de responsabiliseringsbijdrage overneemt die de gemeente betalen voor het pensioen van hun ambtenaren. Voor Rotselaar betekent dat een bedrag van 1,1 miljoen. Holsbeek krijgt 319.000 euro en Begijnendijk 166.000 euro.

Maar er worden ook extra centen uitgedeeld voor gemeenten die veel open ruimte hebben die ze dienen te onderhouden. Rotselaar krijgt zo bijna 1,4 miljoen, Holsbeek ontvangt  meer dan 1,1 miljoen en Begijnendijk moet het stellen met 641.000 euro.

Voor beide beide investeringen samen betekent dit per inwoner 148 euro in Rotselaar, 147 euro in Holsbeek en slechts 80 euro in Begijnendijk. Als we dat vergelijken met Aarschot (190 euro), Tienen (292 euro) en Diest (370 euro) is het duidelijk dat de steden beter af zijn met deze bijkomende budgetten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio