Aankoppeling van oude meander, een project van Sigmaplan

Demer vormt voortaan weer de grens tussen Betekom en Aarschot

Deze historische gebeurtenis wordt ook vastgelegd voor de toekomst. Foto: if

Begijnendijk - Het was een bijzondere dag voor Begijnendijk en Aarschot. Door de aankoppeling van een oude meander vormt de Demer weer de natuurlijk grens tussen beide gemeenten.

In het kader van het Sigmaplan worden een aantal oude meanders opnieuw aangesloten op de Demer. Dinsdag werd in de omgeving van het Langbroek één van die meanders weer met Demerwater gevuld. 

Natuurpunt ijvert al meer dan twintig jaar voor een natuurlijkere Demer  zodat overstromingen vermeden worden en de valleinatuur kan terugkeren. "Nu wordt dat in Betekom een stukje realiteit met de aankoppeling van een oude meander. We zijn met Natuurpunt blij dat we jaren mee aan deze kar trokken", zegt Koen Baert van Natuurpunt Begijnendijk.

Ook voor burgemeester Bert Ceulemans (Samen) van Begijnendijk was het een speciaal moment. "Door de rechttrekking van de Demer verviel op sommige plaatsen de natuurlijk grens tussen gemeenten. Met de aansluiting van deze meander wordt de grens tussen Betekom en Aarschot weer bepaald door de Demer."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio