Dit jaar minder torenvalkjes

Herman Berghmans ringt jonge vogels aan Molenhei

Ringer Herman Berghmans met Kristin Van Gorp(rechts) en Johanna Jespers (links)allebei van natuurverenging Den Bunt. Foto: ggh

Dessel - Herman Berghmans kwam in de omgeving van Molenhei vijf jonge torenvalkjes ringen. Volgens hem zijn er dit jaar opvallend minder kasten door torenvalken bezet.

Het zijn drukke tijden voor Herman Berghmans. Hij werkt al jaren voor het koninklijk Belgisch instituut voor natuurwetenschappen als ringer in de Zuiderkempen. Hij ringt jaarlijks meer dan zevenduizend jonge roofvogels.

Aan de Molenhei was hij vergezeld van Kristin Van Gorp van natuurverenging Den Bunt. 'Wij hebben vijf nestkasten voor torenvalken hangen. Dit jaar zijn er slechts twee bezet,' vertelt Kristin. Dat wordt onmiddellijk beaamt door vogelringer Berghmans. 'Er zijn dit jaar duidelijk minder jonge torenvalken. Een reden is ons nog niet bekend. Ook de steenuilen doen het slecht. De bosuilen en kerkuilen doen het dan weer heel goed.' aldus Berghmans.

De ringer haalt de vogels uit de nestkast om ze te ringen. De kleine vogeltjes worden ook gewogen en de vleugellengte wordt genoteerd. Al die gegevens worden overgemaakt aan de ringdienst.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio