culturele kring noemt nieuwe prijs naar eigen inwoner

Dr. J. Goossenaertskring reikt voor het eerst Alfons De Schepperprijs uit

© if

© if

© if

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De dr J. Goossenaertskring nam vorig jaar in februari een nieuwe doorstart in Lochristi. Voorzitter Raf Cosyns beloofde toen dat de culturele kring, die in eigen gemeente al actief is sinds midden de jaren tachtig, na een aantal jaren relatieve stilte opnieuw actief op de voorgrond zou komen. ‘Na de 'Goeste'-vertelsels van Cyriel Buysse door Jo Decaluwé en een recente uitstap naar de Druivenstreek pakken we nu uit met een nieuw initiatief dat een traditie moet worden, de uitreiking van de Alfons De Schepperprijs’, aldus de voorzitter. ‘De prestigieuze prijs wordt komende zaterdag voor de eerste keer in het LoS uitgereikt aan Zaffelarenaar Guido Moons (60), Vlaams taalactivist en tweemaal voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.’

Geert Herman

Het bestuur van de dr. J. Goossenaertskring wilde de prijs in de eerste plaats naar een verdienstelijk inwoner uit eigen gemeente noemen. De keuze viel daarvoor op Alfons De Schepper, een inwoner van Zeveneken, die als frontsoldaat in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging een rol speelde in de zogenaamde ‘Houthakkers aan de Orne’. In verschillende wetenschappelijke publicaties valt de naam van De Schepper die samen met negen andere collega’s-frontsoldaten vanwege hun Vlaamsgezind optreden aan het front op 18 januari 1918 overgeplaatst werden naar het zogenaamde Peloton Spécial Forestier in het Noord-Franse departement Orne.

Houthakkers aan de Orne

Onder toezicht van bejaarde gendarmes moesten de tien er bomen vellen van zowel de plaatselijke bosontginners als leveranciers van het Belgische leger. De straf was een maatregel van de militaire overheid, waartegen geen verhaal mogelijk was. De tien Vlamingen gingen later de geschiedenis in als ‘De houthakkers aan de Orne’, en werden na de Eerste Wereldoorlog als de de symbolische slachtoffers van de Belgische kwade trouw beschouwd, lezen we in de tijdlijn van de ‘Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.’Op de eerste afbeelding ziet u Alfons De Schepper (rechts onderaan op de eerste rij), samen met zijn negen collega’s op een prentbriefkaart uit 1918. In oktober 1919 stonden de Houthakkers ook symbolisch op de voorpagina van 'De Stormram', een partijblad van de Antwerpse afdeling van Het Vlaamsch Front. Over leven en werk van de eerste laureaat, Zaffelarenaar Guido Moons leest u hier zaterdag meer, na de uitreiking van de eerste cultuurprijs.

Uitreiking Alfons De Schepperprijs, zaterdag 12 juli om 20 uur in het Sierteeltmuseum LoS in Zaffelare-Dorp 83. Penningmeester Filip De Pillecyn stelt er de persoon Alfons De Schepper voor, Herman De Mulder van VVB Gent stelt de eerste laureaat Guido Moons voor.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs