en daarna was er nog voetbal ook

De echte finale werd al gespeeld door The Garnets en hun eregast J.Vincent Edwards

Lang voor de eerste bal rolde in Duitsland-Argentinië, de absolute apotheose van het wk voetbal in Brazilië,was de finale eindelijk al gespeeld. Met dank aan The Garnets die in Picasso Village hun tweede reünieconcert neerzetten. En hoe. Een heleboel vijftigers en vooral veel zestigers houden er vandaag zonder twijfel een hese keel, stramme spieren en misschien ook wel een (drank)kater aan over, want het werd een spetterend optreden met heel veel nostalgie uit de jaren zeventig. En met producer en songwriter J.Vincent Edwards, die onder de vleugels van Willy Van Bouchaute opnieuw in Lochristi was neergestreken. Met veel gin en veel blikjes tonic volgde hij het concert op een bescheiden plekje aan de zijkant van de tent. Maar wat moest gebeuren, gebeurde: de 69-jarige Brit bracht als afsluiter een ontroerende 'Stand by me', samen met The Garnets. Daarna greep de legende naar een gitaar, en bracht hij een even pakkende 'A Teenager in love'. Lochristi ging uit de bol en voetbal leek heel even de bijzaak van één maand Picasso Village te worden.

De tent van Picasso Village liep na het voorprogramma met onder meer Soulbrothers al snel aardig vol. Een kleine vierhonderd mensen wilden er absoluut bij zijn toen The Garnets voor de tweede keer afscheid namen van hun publiek. Het 'ultimate live concert', zoals ze het zelf noemden, duurde dik tweeëneenhalf uur. Waar voor ons geld dus én de bevestiging van een aantal mensen die er in het Feestpaleis in Beervelde bij waren dat het nu stukken beter was. De tijd leek geen vat te hebben gehad op de stem van Guy Vereecken, waardoor het al van bij het openingsnummer Return to Fantasy goed raak zat en de fans van vroeger - ondertussen al met een beetje grijs haar en een paar rimpels - al vlug de dansvloer vonden.

Drie generaties op de planken

The Garnets, dat is trouwens een verhaal van generaties. Toen Willy Van  Bouchaute even de zweetdruppels van zijn kalende kruin veegde, nam zijn zoon Jürgen feilloos over, en ook Frank De Bock had 'toevallig' nog een zoon die de papa even kwam vervoegen op het podium. Het op één na prachtigste moment van de middag was ongetwijfeld de passage van Wienke, de 12-jarige kleindochter van Van Bouchaute, op naar de derde generatie dus. De meid schuifelde zonder schroom achter het drumstel voor een feilloos gastoptreden tijdens het rustige The Air that I Breathe. De diepe buiging vooraan het podium achteraf deed een hele batterij fotografen plots in actie schieten.

Go Leila

Met Make me smile, Bus Stop, en Daddy's coming home - een nummer van J.Vincent Edwards - swingde het muzikale feestje verder de pan uit. Go Leila, het bekendste nummer van The Garnets dat het tot hittip van BRT2 bracht, liet de tent nog maar eens vlotjes uit de bol gaan. Daarna ging het naadloos verder met topcovers als July Morning, The Arms of MaryIndian UprisingSame old story, Can't get enough of your love en Some kind of wonderful.

J.Vincent Edwards

De entree van J.Vincent Edwards -de voorbije jaren niet gespaard van familiaal en ander leed - bracht het enthousiaste publiek nog meer op temperatuur. Al snel bleek dat Willy Van Bouchaute er meer dan goed had aan gedaan om de man 700 km ver te gaan ophalen in het Duitse Ulm, ook al regende het de zeven uur durende rit pijpenstelen. Met een lang uitgesponnen Stand by me (in Belgium, voegde de sympathieke Brit eraan toe) en een onverwachte 'Teenager in Love' (van de tijd toen ik vijftien was, in....gekte Edwards) kreeg het tweede reünieconcert van de band die de harten in de zeventiger jaren stal een prachtig einde.

Tot volgend jaar!

'Is er nog voetbal vanavond. Ik denk dat ik niet meer ga kijken', hoorden we uit de mond van een dankbare fan. Of dit echt de laatste keer nostalgie uit de seventies was? Eerlijk, wij betwijfelen het. De ironische 'tot volgend jaar'-kreet na de allerlaatste noot deed vele fans in elk geval al hopen op het volgende 'ultimate live concert.' En dat mag van ons gerust in een jaar zijn zonder EK of WK voetbal.


 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio